Иранците са на първо място по придобиване на имоти и гражданство в Турция

12.01.2020 17:52

По данни на турската Генерална дирекция за кадастър и поземлен регистър през миналата 2019 г. на 6085 граждани на други страни са били дадени сертификати за придобиване на турско гражданство по силата на собственост върху недвижимо имущество в Турция.

Най-голям е броят са гражданите на Иран. Общо 1475 души са иранските граждани, които са закупили недвижимо имущество в Турция и по силата на това са им дадени сертификати за придобиване на турско гражданство. Следват граждани на Ирак и Афганистан, предава БТА.

Граждани на Йемен, Палестина, Йордания, Либия, Китай, Египет и Пакистан също са притежатели на недвижими имоти в Турция.

Преди две години Анкара либерализира законодателството за придобиване на собственост върху недвижими имоти от страна на чуждестранни граждани срещу сумата 1 млн. долара, както и правото за придобиване на турско гражданство по този показател.

През 2018 г. сумата бе намалена на 250 000 долара за чужденците и това силно раздвижи пазара на имотите, посочват източниците.

Истанбул си остава най-предпочитана дестинация за клиентите от близкоизточните държави. А за европейските граждани, главно от Германия и Великобритания, предпочитани са крайбрежните области на юг от Измир.

От 2017 г. до края на 2019 г. общо 6 694 чуждестранни граждани от 101 държави са закупили недвижимо имущество в Турция.

Генералната дирекция за население и гражданство към турското министерство на вътрешните работи е последната отговорна инстанция, която има думата при финализиране на процедурата за придобиване на турско гражданство чрез собственост върху недвижимо имущество.

Граждани на държави, с които Турция няма договори за реципрочност, нямат право на собственост върху недвижими имоти в Турция.

Други от От страната и света

ГДБОП хвана онлайн педофили, изнудвали деца да правят голи видеа

Онлайн педофили, карали деца да правят голи снимки и видеа, бяха задържани при акция на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Задържани са деветима мъже на възраст от 35 до 48 години

Глад за кадри в промишлеността отчита бизнесът във Велико Търново

Равнището на регистрираната безработица за региона на Дирекция „Бюро по труда" – Велико Търново през месец септември е 3,7%, при 5,1% за страната и 5% за областта

Д-р Мария Росенова от Велико Търново с приза „ Ти си нашето бъдеще" на БЛС

В навечерието на Деня на българския лекар, специализантът по хирургия в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" д-р Мария Росенова беше наградена  с приза "Ти си нашето бъдеще" по време на церемонията „Лекар на

Подпалиха офиса на партия "Величие" във Варна

Офисът на партия "Величие" във Варна е бил подпален, като сигнал за пожара е подаден тази сутрин в 3:46, съобщават от пресцентъра на полицията в морския град

Полицията предприема мерки за опазване на реда в София преди мача между Левски и ЦСКА

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) предприема мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата преди, по време и след футболната среща между отборите на ПФК

>