Как Иран се опита да създаде терористични клетки в Централна Африка

12.01.2020 16:42 Джак Лош, в. "Телеграф"
Касем Солеймани СНИМКА: Ройтерс

Бунтовникът от Централна Африка стъпи на о-в Киш, ирански курорт на Персийския залив, и си замина на следващия ден.

Престоят му бе кратък, но отвори нов фронт в ескалацията на напрежението между Иран и Запада. Измаел Джида е посредник с добри връзки, част от които са най-прословутите мисионери и трафиканти на оръжия от разпокъсаните от войните земи на Чад, Судан и Централноафриканската република (ЦАР).

Сега Джида се е заел с нова мисия - да спомогне за разгръщането на пипалата на Иран в Африка. Според наблюдаващи на ООН, експерти по сигурността, дипломатически източници, както и от показанията на самия Джида, той е планирал да разработи терористични мрежи в Африка под командването на елитните бригади "Ал Кудс", командвани от Касем Солеймани, който бе убит при американски въздушен удар преди малко повече от седмица.

Позната като Бригада "Захраа", многократно финансирана със стотици хиляди долари, целта на тази сенчеста организация е да атакува американски или други цели на Запада, включително военни бази и посолства.

В последвалите години след първите му срещу в Персийския залив Джида - за когото се предполага, че е на около 50 г., както и че е от Чад - твърди, че е вербувал между 30 и 40 бойци от бунтовническите групировки в Централноафриканската република.

Тези хора са пътували до Ливан, Сирия и Ирак между 2017 и 2018 г., преминавайки през интензивно военно обучение в лагери, контролирани от Иран.

Макар и да не е установен точния брой, разследващи на ООН са събрали достатъчно доказателства, потвърждаващи пътуванията до Ливан - бастионът на подкрепяната от Иран "Хизбула", и Иран на 12 от Бригадата "Захраа".

Целта е била да се създаде група от между 200 и 300 бойци, които ще координират действията си със мрежи от Судан и Чад.

Джида признава, че е получил между 12 хил. и 20 хил. долара от елитното подразделение "Ал Кудс" за всяко пътуване до Иран, Ливан и Ирак.

Планът съответства на широкообхватната стратегия на Иран да използва "проксита", за да подкопае враждуващите му сили. "Ал Кудс" на Солеймани са установили отношения с военни групировки в Афганистан, Ирак, Ливан, Сирия , Йемен и Палестинските територии.

Сега обаче стратегията е под въпрос, след седмицата, в която Иран загуби един от ключовите си командири, а после в момент на паническа реакция свали пътнически самолет.

Информация за новите "проксита" на Иран в Африка започнаха да се появяват миналата година, след като Джида бе арестуван  от службите за сигурност в Чад, а част от разпитите му изтекоха в медиите. "Ние искаме да създадем армия, която да се бори срещу "Западняците" в Африка", казал той.

След първоначалното посещение на Джида на о-в Киш през 2016 г. последвали повече срещи с членове на "Ал Кудс, които, бидейки част от Революционната гвардия на Иран, се занимават с военно разузнаване и секретни задморски операции. Визи и самолетни билети разкриват пътуванията на Джида до Ливан и Ирак.

Той се сторил като най-подходящ кандидат за задачата да разшири влиянието на Иран в Африка, след като си спечелил репутацията на хитър посредник, уреждал срещи между страховити военначалници в раздираният от кръвопролитни войни район Сахел.

През 2005 г. звездата на Джида почва да изгрява - той се среща с Мишел Джотодоя, който, след учене в СССР, става консул на Централноафриканската република в съседния судански регион Дарфур, тогава връхтлетян от катастрофален геноцид.

Съюзът между двамата се укрепва, като Джида помага на Джотодоя да установява отношения с войнствени чадски и судански милиции, включително и бунтовник, който впоследствие снабдява режима на Кадафи в либия с наемници.

След противопоставяне на авторитарния президент на ЦАР, Джодотоя бе изгонен от Судан, след което арестуван в Бенин през 2006 г. Той е пуснат на свобода през 2008 г., връщайки се обратно в ЦАР, с помощта на бойците си създава предимно мюсюлманска коалиция от бунтовници, наречени "Сенека". През 2013 г. той и бойците организират преврат кървав преврат, сбъдвайки дълкоочакваната си амбиция да стане първият мюсюлмански лидер на Централноафриканската република.

Той назначава Джида за свой президентски съветник, споделят бивши министри в кабинета. След 10-месечно управление, белязано с ескалиращо сектантско насилие из цялата страна, той е принуден да се оттегли през 2014 г., връщайки се в Бенин заедно с Джида, който е продължил да работи за него до ареста му миналата година в Чад.

В показанията си Джида твърди, че Джодотоя го е инструктирал да си взаимодейства с Иран и "Ал Кудс".

Според доклад на ООН "постигнато е било съгласие, според което Мишел Джодотоя ще получава подкрепа от "Ал Кудс" в опита си да се върне на власт в ЦАР, както и ще създаде специално звено, което да изпълнява кървави атаки в някои африкански държави, включително Централноафриканската република".

Джодотоя отрича срещите си с представители на "Ал Кудс", както и участието в плана на Иран. По думите му срещата на о-в Киш е била организирана от ирански бизнес партньори, с които се е запознал в Дубай.

В доклада на ООН се добавя, че "Иран отхвърля обвиненията и подчертава, че нито се меси във вътрешните работи на други страни, нито е подкрепял какъвто и да е акт на насилие".

Превод и редакция: Винсент Тановски 

Други от От страната и света

Труп на мъж е намерен на сметище в балчишко село, задържан е братът на жертвата

Тяло на мъж е било намерено на сметище в балчишкото село Безводица, потвърди за БТА окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев. Трупът на мъжа е бил случайно открит край селото вчера

Андре Токев: Не бях ядосан, когато влязох в затвора, взел съм си поуки

"Не бях ядосан, когато влязох в затвора. Там видях по друг начин моя живот и този на хората с тежки съдби. Взел съм си поуките от грешките. Моето семейство реагира и станахме по-задружни

34 тежки катастрофи у нас за денонощие, ранени са 40

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 34 тежки катастрофи. Ранени са 40 души, като няма загинали, сочи информация на сайта на МВР

Удариха с дрон по дома на Нетаняху

Удар с дрон е бил нанесен по дома на израелския премиер Бенямин Нетаняху в северния израелски град Цезария, съобщи негов говорител, цитиран от Ройтерс

"Фондация": Концерт на 30 октомври ще има заради семейството на Кирчо и феновете

Спъна се в куфар, беше странно, после явно е получил нещо", спомни си Дони Големият концерт на "Фондацията", с който Кирил Маричков трябваше да отбележи 80-тата си годишнина, ще се състои

>