Лозан Панов и 3-ма български съдии на мълчалив протест в Полша

12.01.2020 15:47
Председателят на ВКС Лозан Панов

Близо 15 000 души са участвали в мълчаливия протест на нaй-гoлямaтa пpoфecиoнaлнa opгaнизaция нa пoлcките cъдии - "Юcтиция" в събота - Mapш зa зaщитa нa cпpaвeдливocттa. В него се включили и трима представители на Съюза на съдиите в България - Heли Kyцкoвa, Bлaдиcлaвa Цapигpaдcка и Атанас Атанасов.

"Юстиция" покани всички европеюйски асоциации да участват в този мълчалив марш на тогите във връзка със законодателни изменения, които посягат на независимостта на съда", обясни пред "24 часа"Нели Куцкова.

Тя потвърди, че във Варшава е бил и председателят на ВКС Лозан Панов. На въпрос на "24 часа" и той ли е бил поканен от "Юстиция", съдия Куцкова отговори: "Как е поканен, не знам. Видяхме го на летището. Г-н Панов по принцип има контакти с председателката на техния върховен съд".

"Г-н Панов е поканен от полската организация. Имало е покани до всички съдии от ВКС", поясни пред "24 часа" Роза Георгиева, началник на кабината на председателя на ВКС. 

На протеста с автобуси дошли над 2000 съдии от цяла Полша и още хиляди юристи - адвокати, прокурори, нотариуси. Колко са били гостите от чужбина, е трудно да са каже.

Магистратите във Варшава били обезпокоени, че подготвяните законодателни промени ще позволят да се налагат дисциплинирани наказания на съдии, които критикуват правителствените реформи в правораздаването.

"Разделението на властите, върховенството на правото и независимостта на съда гарантират съществуването на демокрацията в една държава. Без тези основни принципи демокрация не съществува и всички основни права и свободи на гражданите са застрашени", пише Управителният съвет на Съюза на съдиите в своя позиция по темата, публикувана на сайта им.

Резерви към промените в Полша има и Европейската комисия. От 2017 г. е в ход задействането на процедура за отнемане правото на глас на Варшава заради системно пренебрегване на демократичните принципи.

Управляващата националконсервативна партия "Право и справедливост" обаче смята, че с новия закон съдебната система ще е по-ефективна.

През декември Върховният съд на Полша обяви, че ако властта наложи идеите си, може да се наложи страната да напусне ЕС, тъй като законодателството няма да е съвместимо с европейското.

Други от От страната и света

Труп на мъж е намерен на сметище в балчишко село, задържан е братът на жертвата

Тяло на мъж е било намерено на сметище в балчишкото село Безводица, потвърди за БТА окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев. Трупът на мъжа е бил случайно открит край селото вчера

Андре Токев: Не бях ядосан, когато влязох в затвора, взел съм си поуки

"Не бях ядосан, когато влязох в затвора. Там видях по друг начин моя живот и този на хората с тежки съдби. Взел съм си поуките от грешките. Моето семейство реагира и станахме по-задружни

34 тежки катастрофи у нас за денонощие, ранени са 40

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 34 тежки катастрофи. Ранени са 40 души, като няма загинали, сочи информация на сайта на МВР

Удариха с дрон по дома на Нетаняху

Удар с дрон е бил нанесен по дома на израелския премиер Бенямин Нетаняху в северния израелски град Цезария, съобщи негов говорител, цитиран от Ройтерс

"Фондация": Концерт на 30 октомври ще има заради семейството на Кирчо и феновете

Спъна се в куфар, беше странно, после явно е получил нещо", спомни си Дони Големият концерт на "Фондацията", с който Кирил Маричков трябваше да отбележи 80-тата си годишнина, ще се състои

>