ЕС в пълна солидарност с Кипър относно нерегламентираните сондажи на Турция

12.01.2020 11:28
Шарл Мишел СНИМКА: Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел повтори позицията на Европейския съюз относно нерегламентираните сондажни дейности на Турция, заявявайки, че „ЕС е в пълна солидарност с Кипър“, пише вестник The Cyprus Mail. Председателят на Европейския съвет заяви това по време на срещата, която той проведе с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Според писменото изявление сред срещата, направено от Съвета, „преговорите за уреждане на Кипърския въпрос са от важно значение за разрешаване на някои спорни въпроса“, предава "Фокус".

„Председателят на Европейския съвет също така изрази безпокойство относно меморандума за разбирателство между Либия и Турция“, се казва в съобщението.

Лидерите проведоха дискусия относно как ЕС и Турция могат да работят заедно за деескалация на ситуацията в Близкия изток и в Либия. Бяха обсъдени и отношенията между ЕС и Турция.

„И двете страни споделят интерес да бъде предотвратено ново насилие в Близкия изток чрез деескалация и диалог“, се казва в съобщението.

„В интерес на страните е да си сътрудничат по въпроси, по които имат общи интереси, но и да обръщат внимание и на онези, по които нямат“, се казва в изявлението.

Накрая- миграционния натиск, с който продължава да се сблъсква Турция, е огромен, и ЕС признава, че в страната съществува напрежение, след като Турция прие около четири милионна бежанци.

Други от От страната и света

Всяка година между 100 и 200 българи стават жертва на трафик на хора

Всяка година между 100 и 200 българи стават жертва на трафик на хора. У нас трафикантите най-често намират път към жертвите си онлайн и ги въвличат принудително в проституция, просия

Персонален НОИ от "24 часа": Преизчисляването на пенсията с нов стаж се прави веднъж годишно

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Илияна Йотова: Успешната политика е социална и справедлива

Успешната политика е социална и справедлива. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването на 30-годишнината на фондация „Фридрих Еберт" – Бюро България

Започват ремонти на основни пътища в Старозагорско

Започват ремонти на основни пътища в Старозагорско, сред тях са близо 20 км от път II-66 Сливен - Стара Загора и на 16,5 км от път II-56 за Павел баня, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура"

Вярващи от цялата страна се събраха в Рилския манастир за празника на Св. Йоан Рилски

Хиляди вярващи се стекоха в Рилския манастир, тъй като на 19 октомври почитаме паметта на Св. Йоан Рилски, който е смятан за небесен закрилник на българския народ

>