Прокуратурата: Перник нямаше да е без вода, ако Нено Димов не бе бездействал 22 месеца (Обзор)

10.01.2020 22:55 Ана Михова

Вече бившият министър на околната среда беше обвинен в умишлена безстопанственост. Днес съдът решава дали да го остави в ареста

97 хиляди жители на Перник нямаше да са на режим, ако министърът на околната среда и водите Нено Димов не беше разрешавал на дружествата “Стомана Индъстри” и “Топлофикация” да ползват за промишлени нужди намаляващите води на язовир “Студена”.

Такъв е изводът на екипа от спецпрокурори и следователи, които разследват водната криза в града.

“Близо 22 месеца не е правил нищо и е бездействал, въпреки че

управителят на

ВиК системно го

е уведомявал, че

притокът в

язовира

намалява”, съобщи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев в петък. Нено Димов обаче продължил да издава почти идентични разрешителни за промишлено ползване на вода, включително някои месеци за обем, по-голям от поискания.

В петък около 15 ч вече бившият екоминистър, който подаде оставка от ареста чрез адвокат, беше обвинен в умишлена безстопанственост. Прокурор Кънев му наложи 72-часов арест.

Юристи коментираха пред “24 часа”, че Димов е избързал с оставката си, за да има шанс да излезе на свобода с по-лека мярка. Ако е действащ министър, съдът най-вероятно ще откаже да го освободи, защото може да влияе на разследването. Вече освободен от поста, е възможно магистратите да го пуснат. 

Според прокурор Кънев обаче, ако е на свобода, Нено Димов може да повлияе на свидетелите и да укрие доказателства. Затова в събота той ще поиска спецсъдът да го остави за постоянно зад решетките.

Димов се превърна не само в първия действащ министър, който преспа една нощ в килия в районно полицейско управление, но и в

първия, за

когото се иска

постоянен арест

Досега почти всички министри са получавали обвинения едва когато станат бивши, но са били и с мярка за неотклонение “подписка”.

Преди да се озове в ареста, прокурори и полицаи претърсили кабинета и дома на Нено Димов в кв. “Манастирски ливади”, откъдето иззели документи.

Нощта срещу петък министърът изкара в килия в Трето районно в София. Там бе настанен в самостоятелно помещение със застопорени две легла, маса и стол. За закуска получил опакован кроасан и чаша вода. Това е стандартната закуска, която се дава на всички задържани в полицейските арести.

В нощта срещу събота пък вече бившият министър преспа в следствения арест на бул. “Г. М. Димитров”. Там той бе откаран в ранния следобед в петък за повдигане на обвинението.

Делото за водната криза в Перник е образувано на 20 декември. Преди това пернишките прокурори направиха проверка.

Спецпрокурорите и следователите все още

проверяват

всички действия,

свързани с

ремонта на

язовирната

стена, водонапорната кула и пасарелката в язовира, които са извършвани със заем от Световната банка. 

Разследват се и действията на управата на ВиК, в което 51% държи регионалното министерство. “Ако се съберат доказателства, ще има още обвиняеми. Разследването продължава”, увери говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Прокурорите установили, че от началото на 2018 г. нивото на водата в язовир “Студена” значително намалявало.

ВиК - Перник, прекъснато уведомявало общината, областната управа и министъра на екологията”.

Бившият шеф на дружеството Иван Витанов бе разпитан в четвъртък в следствието. Тогава показания даде и бившата областна управителка на Перник Ирена Соколова.

Въпреки намаляването на нивото на водата в язовира, в разрез със Закона за водите и други нормативни актове еко министърът разрешавал водите да се ползват за промишлени нужди.

“По този начин са се изразходвали милиони литри, което е довело до намаляването на питейната вода”, обобщи говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

Обемите, които били давани, са 280 млн. кубични метри за едното дружество и 100 млн. кубични метри за другото. От прокуратурата не уточниха кое колко е получавало.

Ако министърът е бил изпълнил задълженията си и не е отпускал тези обеми,

към момента

е щяло да има

над 7 млн.

куб. метра вода,

които вместо за питейни нужди отишли за промишлени. Това количество било напълно достатъчно да няма режим.

До момента изчислената щета е в размер на 11 867 389 лева, но тепърва щели да се правят експертизи. Засега предварителните изчисления били по цената на водата.

“Щетата има не само парично измерение, а че 97 хил. души са на воден режим, който ще продължи доста време”, добави прокурор Кънев.

“Министърът е бил запознаван лично какви са притокът и разходът в язовира. Няма как друг да носи наказателна отговорност за неговите действия”. Така прокурор Кънев отговори на въпрос дали не следва обвинение да има и за някой от заместниците на Димов.

Дори и да имало издадено разрешение за ползване на вода за промишлени нужди, само министърът имал право и задължение да измени графика и да прекрати разрешителните. Това ставало, когато водите на язовира намаляват. 

Прокурорите установили, че Нено Димов е нарушавал служебните си задължения от 1 януари 2018-и до 17 ноември 2019 г. Те събрали 48 тома доказателства.

Заради големия период от време обвинението е за умишлена безстопанственост.

“Доказателствата категорично сочат за умишлена безстопанственост, а не за непредпазливост. Той много пъти е бил уведомяван. Не говорим за еднократен акт, а за изключително продължителен период от време”, каза наблюдаващият прокурор .

На този етап нямало данни за незаконно присвояване на воден ресурс от промишлени водоползватели. На територията на т.нар. парк “Стомана - Перник” имало още 16 дружества. Някои от тях също ползвали промишлени води, но ги купували и плащали на “Стомана Индъстри”.

“Ние като прокурори не можем да закараме вода в Перник. Можем да изследваме дали деянието е престъпно и да представим пред съда тези, които смятаме за виновни, но това няма да реши проблема на хората”, каза прокурор Кънев.

Според главния секретар на МВР Ивайло Иванов обаче “това не е краят, това е началото, проверките продължават, не само в Перник”.

“Ще направим всичко възможно да стигнем до всички виновни за тази криза и да предотвратим другаде подобен проблем”, увери той.

Точно защото подаването на питейна вода било дейност от националната сигурност, той заедно с шефа на ДАНС наредил проверки на територията на ВиК в страната.

“Това не е нахлуване, а проверки”, увери Ивайло Иванов.

Пак с негова заповед МВР проверявало и площадките за отпадъци. Тези проверки обаче нямали нищо общо с разследването срещу Димов за водната криза.

Проверяват го и дали е изпълнил указанията на Цацаров за концесията на “Юлен” АД

Документи, свързани с концесията на “Юлен” АД за ски зоната над Банско, са намерени при претърсванията на кабинета и дома на Нено Димов, обяви в петък прокурор Ангел Кънев, който води разследването срещу него за водната криза в Перник. 
“Ще бъде проверено дали е упражнил правомощията си по закон”, каза той. Сред документите е и писмо на бившия главен прокурор Сотир Цацаров до премиера Бойко Борисов, което беше огласено публично от прокуратурата през юни 2018 г. В него Върховната касационна прокуратура дава указания на правителството да измени договора с концесионера на ски зоната и да го приведе в синхрон със закона, и по точно - “Юлен” АД да ползва 99 хектара площ. Веднага след писмото Нено Димов заяви, че ще иска мандат от правителството за преговори с концесионера, за да изпълни указанията на прокуратурата. Това обаче така и не се случи.

Други от От страната и света

При катастрофи в страната през изминалото денонощие са пострадали 29 души

При 20 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие са пострадали 29 души. Това съобщиха от МВР на сайта си. При инцидентите няма загинали. В София са станали две тежки и 23 леки

Защо непременно да отдалечите колеги, които ви заразяват със стрес

Той е мрежово явление и колкото по-близки сте с паникьор, толкова по прихващате шаш и паника "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

2,2 млн. паунда социални помощи в Англия източил Таньо, ще лежи 7 години

Българинът осъден по 29 обвинения. Водил със самолет групи хора с фиктивни договори да вземат обезщетения за безработни Български гражданин бе осъден в Англия на 7 години затвор за транспортиране на

Кола се заби челно в такси в София

Кола се блъсна в такси на ул. Обиколна в София. За катастрофата споделят потребители на фейсбук групата "Катастрофи в София". Инцидентът се е случил преди половин час

След 146 нервни дни за шофьорите пуснаха колите под моста към “Бояна” (Обзор)

Укрепен е временно, общината и пътната агенция продължават да се обвиняват кой и какво е е трябвало да направи Една от най-изнервящите точки за шофьорите в столицата - детелината на бул

>