Йотова: Този, който иска да бутне правителството, е в самото него

10.01.2020 22:04

Тръби се, че някой иска да бутне правителството. Очевидно е, че този, който иска да бутне правителството, е в самото него". Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира в предаването "Панорама" по БНТ оставката на екоминистъра Нено Димов и съпътстващия го арест и обвинение от прокуратурата.

По нейно мнение оставката на един министър не решава проблема. Ако е виновен, той трябва да си понесе наказанието, но това няма да доведе водата в Перник.

"Нека министър председателят си прецени дали политическата отговорност във вид на оставки му е достатъчна".

Тя каза, че за нея най-важно в момента е да се направи всичко възможно, за да се предотврати по-нататъчната криза в Перник.

Вицепрезидентът обясни, че след водната криза може да последва санитарна.

Йотова попита дали ще има политическа воля да се осветли проблемът с управлението на водите в България.

Преди дни БСП обяви, че ще иска вот на недоверие на кабинета в областта на управлението на околната среда и водите.

Бившият кадър на БСП припомни, че кабинетът още през 2018 г. набеляза "спешни мерки за язовирите" и попита колко са спешни щом се стига до водна криза в Перник.

Тя изказа безпокойство как ще продължи кризата с безводието и предупреди, че могат да последват санитарно-хигиенни проблеми.

"Година и повече не можем да ограничим зараза при животни (африканската чума по свинете - б.р.), какво става, ако тръгне епидемия в Перник", попита риторично Йотова и настоя за преглед на начина, по който се управляват водите в България - защото "години наред един въпрос, който стои на всяка една маса във всички власти, не се решава".

Тя настоя "да се направи всичко възможно подредено, държавнически да се предотврати развитието на кризата в Перник" и "политическа воля и отговорност да осветлят проблема с управлението на водите в България". "Иначе хората не вярват, че някой мисли зя тях", добави тя.

В отговор на въпрос за размяната на реплики между президента и премиера Йотова коментира, че в изказванията на държавния глава критиката не е лична, докато отговорите на премиера са в лична посока.

Ние не търсим конфликт с властта, ние даваме другата гледна точка, уточни вицепрезидентът в интервюто за предаването „Панорама“ по БНТ. „Аз не смятам, че е важно какви реплики си разменят министър-председател и президент. На всяка една критика, настояване, въпрос на президента – това не е упрек лично към Бойко Борисов, към министър-председателят, макар че се отговаря. Отговорите са повечето в лична посока. И това в крайна сметка не трябва да интересува никой в страната, защото онова, за което настоява президентът е именно разговор по тези съществени проблеми. За тези кризи, които влизаме една в друга и затова, че е необходим разговор, за да бъдат решавани. От другата страна, говоря за изпълнителната власт, говоря отчасти за Народното събрание, обикновено е „вие работите срещу нас, вие търсите конфликт с властта“. Не, не търсим конфликт с властта. Ние даваме другата гледна точка. Ние казваме онова, което ни говорят хората, когато се срещаме с тях. Казваме го на глас. Когато няма разбирането за диалог, естествено, че ще има и конфликт и се създава това впечатление са размяна на реплики. Няма нищо лично в това“, каза още вицепрезидентът.

„Що се отнася до моята собствена позиция, с президента Радев ние сме екип. Да, ние имаме своите спорове, различните виждания, имаме синхрон в действията си. Това не означава да не полагаме усилия и ще продължавам да полагам тогава, когато смятам че нещо е в моите правомощия, мога да го правя със съдействието на изпълнителната власт, както много пъти ми се случваше за тези три години, когато го правим заедно, то винаги има добър резултат, допълни още Йотова.

"В това "водно огледало", което е Перник, се събират в момента като във фокус всички проблеми, които има в управлението на държавата - от местната власт до националната", каза Илияна Йотова. Според нея случаят е огледало за работата на институциите, за това как години наред един въпрос не се решава.

Илияна Йотова обясни, че има огромни проблеми с даването на българско гражданство. Повече от една година се бавят промените в закона. Работната група е трябвало да приключи работа отдавна.

Според нея с право страната ни търпи упреците, че ние се превръщаме в държава на транзитното гражданство.

Други от От страната и света

При катастрофи в страната през изминалото денонощие са пострадали 29 души

При 20 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие са пострадали 29 души. Това съобщиха от МВР на сайта си. При инцидентите няма загинали. В София са станали две тежки и 23 леки

Защо непременно да отдалечите колеги, които ви заразяват със стрес

Той е мрежово явление и колкото по-близки сте с паникьор, толкова по прихващате шаш и паника "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

2,2 млн. паунда социални помощи в Англия източил Таньо, ще лежи 7 години

Българинът осъден по 29 обвинения. Водил със самолет групи хора с фиктивни договори да вземат обезщетения за безработни Български гражданин бе осъден в Англия на 7 години затвор за транспортиране на

Кола се заби челно в такси в София

Кола се блъсна в такси на ул. Обиколна в София. За катастрофата споделят потребители на фейсбук групата "Катастрофи в София". Инцидентът се е случил преди половин час

След 146 нервни дни за шофьорите пуснаха колите под моста към “Бояна” (Обзор)

Укрепен е временно, общината и пътната агенция продължават да се обвиняват кой и какво е е трябвало да направи Една от най-изнервящите точки за шофьорите в столицата - детелината на бул

>