Тръмп: НАТО да се разшири с Близкия изток, да стане НАТОME (Обзор)

10.01.2020 21:05
Тръмп говори на митинг в Охайо.

Президентът твърди, че Солеймани планирал атаки по много посолства на САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че НАТО трябва да се разшири, за да включва страни в Близкия изток, и предложи ново име за алианса: НАТОМЕ, съкращение от НАТО-Близък изток (Middle East), предаде Ройтерс.

“НATOМЕ, какво прекрасно име”, заяви Тръмп в Белия дом пред журналисти. Той подчерта, че САЩ са притиснали екстремистите от “Ислямска държава”, като им отнеха контрола върху територията и убиха лидера им Абу Бакр ал Багдади.

“Направихме голяма услуга на Европа”, заяви той. Президентът на САЩ добави, че иска да види повече войници на НАТО в Близкия изток, защото проблемите в региона имат международен мащаб. Тръмп подчерта, че е обсъдил идеята в телефонен разговор с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. “Мисля, че той всъщност се въодушеви”, добави Тръмп, отбелязвайки, че е много добър в измислянето на имена като НATOME.

На предизборен митинг в Охайо пък президентът обяви, че е дал нареждане за убийството на Солеймани, тъй като иранският генерал имал планове да удари редица американски посолства.

“Солеймани планираше нови атаки и сериозно се вглеждаше в посолствата ни, не само в посолството в Багдад”, обяви лидерът на САЩ пред привържениците си и добави: “Но ние го спряхме бързо и решително.” Тръмп обясни също, че не е информирал Конгреса за готвеното покушение, тъй като демократите щели да издадат всичко на медиите. Според него Солеймани е бил едно от най-големите чудовища на планетата.

Междувременно демократите успяха да прокарат в Конгреса резолюция, ограничаваща правомощията на президента за използване на въоръжените сили срещу Иран без разрешението на законодателите.

Според шефката на Камарата на представителите Нанси Пелоси конгресмените са сериозно обезпокоени от решението на администрацията на Тръмп да започне военни действия срещу Иран без стратегия какво ще последва. Подобна резолюция е внесена и в Сената и независимо, че той е контролиран от републиканците, възможно е да бъде одобрена и там.

Други от От страната и света

Втора катастрофа блокира движението по Околовръстното в София

Втора катастрофа тази сутрин блокира движението по Околовръстното в София, стана ясно от кадри в социалните мрежи.  Инцидентът е станал в дясната лента под кръговото за кв. "Драгалевци", в посока кв

Пиян шофьор опита да избяга от дрегера в Свищовско

Водач, употребил алкохол е опитал да осуети полицейска проверка. В събота около 22,30 ч. в хода на провеждаща се специализирана полицейска операция в с

Голям пожар в Карнобат, гори завод за ядки (Снимки)

Пожар е избухнал около 6 ч. тази сутрин в производственото хале на частна фирма за търговия с ядки, разположено в северната промишлена зона на Карнобат, съобщават от полицията

Млад шофьор блъсна 9-годишно момиченце на пешеходна пътека в Приморско

Млад шофьор със стаж 6 месеца зад волана блъсна 9-годишно момиченце на пешеходна пътека в Приморско. Инцидентът е станал в неделя следобяд на кръговото кръстовище на улиците "Трети март" и "Перун"

Адвокат Площаков: Министърът на околната среда е срещнал в мое лице своя кошмар

Имам дъщеря, която щеше да умре в моите ръце от астматичен спазъм преди години и второ дете, на което тази пролет се наложи да ползва инхалатор. Адвокатите сме дребнави хора

>