Измамник със стар телефон прави фалшив профил на Младен Маринов във фейсбук

10.01.2020 20:25 Димитър Мартинов

Никога не съм имал

акаунт в социалната

мрежа, казва министърът

Поне 5 фалшиви профила и страници във фейсбук се представят за вътрешния министър Младен Маринов и пускат фалшиви новини, показа проверка на “24 часа”. Той никога не е имал профил в социалните мрежи, а най-голямото менте се поддържа от стар смартфон.

“Моля гражданите да не се заблуждават. Каквато и страница във фейсбук с моето име да видят, тя не е истинска”, призова Маринов пред “24 часа”. Вълната е започнала още през септември м.г., показа проверка на редакцията. Тогава е създадена най-популярната страница, представяща се за автентична. Точно тя пусна в четвъртък следния статус, цитиран от няколко медии, сред които и клюкарски сайтове: “Разпоредил съм проверки във всички областни дирекции на вътрешните работи съвместно с ДАНС за ВиК дружествата”. Публикацията е събрала 62 харесвания, или над 10% от всички 604 души, лайкнали страницата. Има и 5 коментара, както и 22 споделяния.

Веднага след публикуването на статуса той бе приет за чиста монета от агенция “Пик”, сайтът на “Марица”, трибюн.бг, агенция “Блиц”, утре.бг и други регионални сайтове.

Някои от потребителите им обаче веднага написаха в коментарите, че вътрешният министър не може да възлага проверки на ДАНС. Част от заблудилите се медии изтриха фалшивата новина. Още в петък обаче отново я тиражихара, като пуснаха дописка за проверки в Пловдив и цитираха тамошния шеф на полицията Йордан Рогачев. В края на дописката обаче като авторски текст бе сложено следното изречение: “За проверките стана ясно, след като вътрешният министър Младен Маринов написа във фейсбук, че е разпоредил проверки на всички ВиК дружества в страната след случая с водната криза в Перник”.

Всъщност такива бяха разпоредени в петък, но от главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Казусът с фалшивите профили се разследва от отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП. Служителите му вече са трили един фалшив профил на Маринов. Сегашната популярна страница, която цитира всяко изказване на вътрешния министър, е създадена на 19 септември 2019 г. Харесана е от редица журналисти, дори от човек, който беше част от екипа на Маринов.

Ако бъде установен, авторът на страницата може да бъде подведен под отговорност за измама. Любопитното е, че менте профилът се поддържа от стар смартфон. Това се разбира по приложението, ползвано за публикуване на статуси - фейсбук лайт. Това е лека версия за по-немощни апарати с операционна система “Андроид”.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>