Информатори от Дамаск и Багдад помогнали на САЩ да ликвидират Солеймани

10.01.2020 12:04
Касем Сюлеймани Снимка: Ройтерс

Информатори, работещи на летищата в Дамаск и Багдад, са помагали на американските военни за проследяване и установяване на местонахождението на иранския генерал Касем Солеймани, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.


Агенцията е получила тази информация от разговори с двама служители по сигурността, запознати от първа ръка с иракското разследване на убийството на Солеймани, с двама служители на летището в Багдад, двама полицаи и двама служители на частната сирийска авиокомпания "Шам Уинг еърлайнс" (Cham Wings Airlines), базирана в Дамаск.


Разследването на убийството се ръководи от Фалих ал Фаяд - съветник по националната сигурност в Ирак, който е начело на Силите за народна мобилизация - иракска правителствена организация, ръководеща действащите в страната милиции., главно шиитските.


Следователите на Агенцията за национална сигурност разполагат "със сериозни данни, че шпионска мрежа на летището в Багдад е била замесена в предаването на САЩ на поверителни от гледна точна на сигурността подробности" във връзка с пристигането на Солеймани, е казал един от иракските служители по сигурността за Ройтерс.


Заподозрените са двама служители по сигурността на летището в Багдад и двама служители на "Шам Уингс" - "шпионин на летището в Дамаск и друг, който бил част от кабинния персонал на самолета", е казал източникът.
Следователите на Агенцията за национална сигурност смятат, че четиримата заподозрени, които не са били арестувани, са били част от по-голяма група, осигуряваща информация за американските военни, е казал източникът на Ройтерс.


"Първоначалните констатации на багдадския разследващ екип навеждат на мисълта, че първата информация за Солеймани е дошла от летището в Дамаск", каза източникът, на който се позовава Ройтерс. "Задачата на клетката на летището в Багдад е била да потвърди пристигането на мишената и подробности за конвоя й".


Иракското разследване на ликвидирането на Солеймани е започнало минути след американския въздушен удар, казаха двама служители по сигурността. Агенцията за национална сигурност е отцепила сградата на летището и не е позволила на десетки служители по сигурността да я напуснат.


В часовете след нападението следователите са проверявали щателно всички входящи телефонни обаждания и текстови съобщения на служителите от нощната смяна на летището, за да установят кой може да е дал информация на САЩ за движението на Солеймани, разкриват иракски служители по сигурността.


Следователите на Агенцията за национална сигурност са провели продължителни разпити на служители по сигурността на летището и на служители на авиокомпания "Шам Уингс", казаха източниците. Служител по сигурността е казал, че е бил разпитван цели 24 часа, преди да бъде освободен.


От съображения за сигурност Солеймани избягвал да лети с частния си самолет, затова използвал "Шам Уингс" за полета си от Дамаск за Багдад.

Други от От страната и света

Черният четвъртък – светът потъва в Голямата депресия

На 24 октомври преди 95 г. - през 1929 г., настъпва т.нар. Черен четвъртък - денят, в който се срива фондовата борса в Ню Йорк, по това време най-голямата в света

Акция срещу купения вот в махала в София

Акция срещу купения вот провежда столичната полиция в кв. "Факултета". Той е една от най-големите малцинствени махали в страната. Подробности за акцията ще изнесе по-късно днес д-р Митко Димитров

ВСС с нов опит за избор на председател на Върховния административен съд

Висшият съдебен съвет заседава днес. Точка първа за Пленума е внасянето на предложения за председател на Върховния административен съд. Номинации могат да бъдат издигани до 14 ноември

Православен календар за 24 октомври

Св. мчк Арета. Св. Богородица "Всех скорбящих радост" Св. мчк Арета живял в град Негран в Омиритската страна Сава. Там имало много християни, но преобладавали юдеи

Дисциплината - вашата суперсила за успех

Инфантилно е да я мразите, без нея не може. Създайте си правила и навици, които ви водят напред в кариерата "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех

>