Ана Бърнабич: Започва нова ера на подкрепа от Сърбия за Република Сръбска

10.01.2020 08:47
Ана Бърнабич СНИМКА: РОЙТЕРС

Премиерката на Сърбия Ана Бърнабич заяви на честването на Деня на Република Сръбска в Баня Лука вчера, че започва нова ера на подкрепа от Сърбия за Република Сръбска, пише белградският вестник "Новости", цитиран от БТА.


"Продължете да се борите за благосъстояние, просперитет, мир и винаги разчитайте на безрезервната подкрепа на вашата Сърбия", каза Бърнабич на честването, поздравявайки гражданите за 28-ия рожден ден на Република Сръбска.


Сръбският член на босненското председателство Милорад Додик на свой ред заяви, че никой не може да спре интеграцията на Република Сръбска и Сърбия и че единствените, които са искали /съществуването на/ Република Сръбска са Сърбия и Русия.


"Могат да се сърдят колкото искат. Да се интегрираме със Сърбия означава не само духовно да се интегрираме. Това е желанието ни и имаме право да се самоопределение. Ще дойде време, когато ще имаме това право" заяви той.


Додик добави, че Република Сръбска е достатъчно голяма и широка в нея да живее всеки, който иска, но не може да приеме онези, които я оспорват и подриват. Мнозина на Запад искаха Република Сръбска да я няма и ни предлагаха решения да направим сами така, че да изчезнем, каза още той.
На тържеството присъстваха още президентът Желка Цвиянович, премиерът на Република Сръбска Радован Вишкович, министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин, министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович, началникът на генералния щаб на армията на Сърбия Милан Мойсиловичи генералният секретар на президента на Сърбия Никола Селакович.

Министърът на просветата, науката и технологическото развитие Младен Шарчевич обяви значими новости в сферата на образованието, които ще влязат през следващите години в класните стаи в Сърбия - роботи, виртуална реяалност, холограмни проекции на преподаватели са само някои от тях.

Министърът каза за вестник "Новости", че всичко това ще стане възможно благодарение на договора, подписан с китайската компания "НетДрагон", световен лидер в областта на развитието и прилагането на изкуствения интелект в образованието.

Първата стъпка ще бъде откриването на център за промоция на науката в Учителския факултет в Белград, който е партньор в проекта. Негови преподаватели ще участват в обучението на колеги от цяла Сърбия. Центърът ще започне да работи до края на февруари, като първи посетители ще бъдат работещите и студентите в педагогическите факултети, които ще могат да се запознаят с прилагането на новите технологии в обучението, каза министърът.

Такива центрове ще бъдат открити и в Нови Сад и в Тръстеник, а оборудването ще бъде дарено от китайския партньор.

Други от От страната и света

По 3 години затвор за близнаците, укрили пребития до смърт Митко в Цалапица

Майката Атанаска: Присъдата е подигравка След година обиколки по съдебните зали близнаците Борислав и Валентин Динкови получиха по 3 години ефективни присъди за участие в укриването на тялото на

Международния валутен фонд: Нужен е единен пазар, за да не изостава възстановяването в Европа

Инфлацията в Европа достигна по-рано от очакваното целевото равнище, но подобрението остава неравномерно в страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа

2,25 млрд. лв. заделени за ремонт и поддръжка на пътища за 4 години (Обзор)

2,25 млрд. лв. ще похарчи пътната агенция в следващите 4 години за поддръжка и ремонт на пътища. Това става ясно от обявена обществена поръчка. С избраните фирми ще се сключат рамкови договори

Държавата купува и оръдия срещу градушките

Ще впръскват сребърен йодид в облаците там, където не могат да се пускат ракети и самолети заради забрана за ползване на въздушното пространство Държавата купува т.нар

Ремонтът в ПАВЕЦ "Чаира" върви по график

Възстановяването на ПАВЕЦ "Чаира" напредва в съответствие с предварително заложения график, съобщават от Министерството на енергетиката. В ход са интензивни ремонтни работи за връщането в

>