Най-доброто от Народния театър ще се заснема за БНТ

09.01.2020 22:06
Емил Кошлуков

"Не можем да отидем до София, много е далече" - така възрастна жена на пазара в пазарджишкото село Цалапица помолила директора на Народния театър Мариус Донкин да възстанови телевизионния театър.

Известният актьор сам разказа случката в сутрешния блок на БНТ, където гостува заедно с генералния директор на медията Емил Кошлуков.

Телевизионният театър се върна на екрана на БНТ в понеделник вечерта, а идеята на двамата директори е да не се пускат само стари постановки от архива, но да се заснемат и нови. Затова вече са били в банка да търсят евентуален заем. Идеята на Кошлуков, която беше заложена и в концепцията му, е да създаде сътрудничество не само с Народния театър, но и с други културни институции. По думите му БНТ може да снима поредици за историята на Народния театър, на операта и балета, дори и за някой музей.

Същевременно три нови предавания тръгват скоро по обществената телевизия. Едното е разследващо - "Следите остават", и ще се прави от журналистката Богдана Лазарова. Още по времето на Константин Каменаров с решение на Управителния съвет на БНТ от програмата бе свалено "Открито" на Валя Ахчиева и бе обявен конкурс. Новото ще стартира на 15 януари с разследване за фалшивите болнични листове.

"След новините" е репортерското предаване, което ще се излъчва след централната емисия всяка събота и неделя. Премиерата му е на 11 януари.

Вече се работи и по новото забавно предаване "Събота вечер с Дони", спечелило конкурс на БНТ. Музикантът, известен с нетрадиционното си чувство за хумор, се превъплъщава в ролята на тв водещ, който ще кани популярни гости. За предаването помага и режисьорът и оператор Иван Москов, който е син на Теди Москов и Мая Новоселска. Очакваше се шоуто да тръгне на 11 януари, но засега стартът му се отлага.

БНТ ще създаде и стажантска програма - "БНТ Академия", която ще бъде разработена с помощта на НАТФИЗ, Софийския университет, УНСС и НБУ. В нея ще преподават и експерти от Европейския съвет за радио и телевизия (EBU), каза Кошлуков.

Според него най-важно все пак е финансирането на обществената телевизия и затова трябва да има промени в медийния закон, които да поставят ясни критерии за субсидията й. Така БНТ ще знае с какви пари разполага всяка следваща година. Кошлуков настоява чрез закона БНТ2 и БНТ3 да бъдат свалени от мултиплекса, тъй като за излъчването им оттам се харчат много пари. Иска също продуктовото позициониране да може да се използва като начин за финансиране от предаванията на БНТ.

Други от От страната и света

По 3 години затвор за близнаците, укрили пребития до смърт Митко в Цалапица

Майката Атанаска: Присъдата е подигравка След година обиколки по съдебните зали близнаците Борислав и Валентин Динкови получиха по 3 години ефективни присъди за участие в укриването на тялото на

Международния валутен фонд: Нужен е единен пазар, за да не изостава възстановяването в Европа

Инфлацията в Европа достигна по-рано от очакваното целевото равнище, но подобрението остава неравномерно в страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа

2,25 млрд. лв. заделени за ремонт и поддръжка на пътища за 4 години (Обзор)

2,25 млрд. лв. ще похарчи пътната агенция в следващите 4 години за поддръжка и ремонт на пътища. Това става ясно от обявена обществена поръчка. С избраните фирми ще се сключат рамкови договори

Държавата купува и оръдия срещу градушките

Ще впръскват сребърен йодид в облаците там, където не могат да се пускат ракети и самолети заради забрана за ползване на въздушното пространство Държавата купува т.нар

Ремонтът в ПАВЕЦ "Чаира" върви по график

Възстановяването на ПАВЕЦ "Чаира" напредва в съответствие с предварително заложения график, съобщават от Министерството на енергетиката. В ход са интензивни ремонтни работи за връщането в

>