Първата дама на ГЕРБ Ирена Соколова се удави в безводието на Перник

10.01.2020 05:00
Ирена Соколова, Николай Нанков и италианският водолаз Джовани на ремонта на стената на язовир “Студена” преди 3 години
Бившият зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов (вдясно) с Ирена Соколова и бившия кмет на Пловдив Иван Тотев, преди да имат проблеми с правосъдието.
Ирена Соколова на парти за рождения ден на Евгени Минчев СНИМКА: ВЯРА НЮЗ/HI LIFE

Като психотерапевт по професия тя пътува и с българската  експедиция до Антарктида

Издигна се от депутатка до лидер на Жени ГЕРБ и областен управител, беше близка на Цветанов

Коя е Ирена Соколова, която прокуратурата арестува за часове заради водната криза в Перник?

Бивша областна управителка на града и екслидер на женската организация на ГЕРБ, доскоро тя попадаше повече в светските хроники, отколкото в новините. До момента, в който малко преди Коледа беше уволнена заради режима на вода в Перник.

Към нея прокурорите имат основателни подозрения, че в качеството си на областен управител е

проявила

безстопанственост,

и затова бе задържана от полицията.

Политическата кариера на Ирена Соколова стартира през 2007 г., когато става член на ГЕРБ. Две години по-късно вече е депутатка.

Влиза в парламента като мажоритарен кандидат на ГЕРБ за Перник и изкарва два мандата - в 41-ото и 42-ото НС. Първо работи в комисиите по образование, младежта и въпросите на децата, а след това и по правата на човека и вероизповеданията.

През 2015 г. е избрана за лидер на Жени ГЕРБ. По това време вече е областен управител на Перник.

Соколова се прочу със семинарите, които организираше за нежната половина на партията на различни места в България. Политически се смяташе за много близка до бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Соколова водеше

много активен

светски живот

Ходеше по всякакви събития от типа откриване на бутик, често пъти в компанията на Евгени Минчев, с когото са съседи в сградата “Анастасия” в София.

А през февруари миналата година и самата тя стана “звезда”, но този път в социалните мрежи. Повод бе нейно изказване на турнир за млади физици в Перник, провеждащ се под неин патронаж.

“И аз разбрах, че слънцето би могло да свети и да е топло дори ако не е изградено от въглерод, както е в момента, а ако освен ядрото навсякъде е заобиколено от банани. Тогава налягането на бананите върху ядрото всъщност ще даде силата на топлината”, заявява Соколова в словото си пред децата, а видео с изказването ѝ е разпространено в социалните мрежи и предизвиква бурни реакции.

Ирена Соколова е родена е на 24 януари 1971 г. в Перник. Завършила е основно образование в родния си град. Детската ѝ мечта била да е лекар, затова след първите 2 г. от гимназията е приета в медицински колеж в София. След това обаче завършва социална психология в Югозападния университет в Благоевград. Дипломната ѝ работа е изследване на наркоманиите и наркотичната зависимост, направена след стаж в “Пирогов”. Имала е и обучения към Съдебната психиатрия на 4-и километър. Работила за кратко и като училищен психолог.

След това записва

специализация

по психотерапия

- психодрама

в Германия

И преди влизането си в парламента е работила като индивидуален и групов психотерапевт.

А когато през септември 2009 г. потъна кораб в Охридското езеро и загинаха 15 българи, новоизпечената депутатка е изпратена от ръководството на Народното събрание и на парламентарната си група заедно с експертите, които трябвало да работят кризисно с почернените семейства.

Като психотерапевт Соколова стигна и до Антарктида. През януари 2017 г. тя бе част от 25-ата юбилейна българска експедиция до Ледения континент и живя в базата ни там. А след това разказа, че от Антарктида си е донесла “много по-голяма вяра в Бог”. Видях, че Господ се е погрижил за всеки един от нас, споделя тя при завръщането си.

Омъжена е. Със съпруга ѝ Евгени имат две вече пораснали деца - Евгени-младши и Александра.

Други от От страната и света

По 3 години затвор за близнаците, укрили пребития до смърт Митко в Цалапица

Майката Атанаска: Присъдата е подигравка След година обиколки по съдебните зали близнаците Борислав и Валентин Динкови получиха по 3 години ефективни присъди за участие в укриването на тялото на

Международния валутен фонд: Нужен е единен пазар, за да не изостава възстановяването в Европа

Инфлацията в Европа достигна по-рано от очакваното целевото равнище, но подобрението остава неравномерно в страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа

2,25 млрд. лв. заделени за ремонт и поддръжка на пътища за 4 години (Обзор)

2,25 млрд. лв. ще похарчи пътната агенция в следващите 4 години за поддръжка и ремонт на пътища. Това става ясно от обявена обществена поръчка. С избраните фирми ще се сключат рамкови договори

Държавата купува и оръдия срещу градушките

Ще впръскват сребърен йодид в облаците там, където не могат да се пускат ракети и самолети заради забрана за ползване на въздушното пространство Държавата купува т.нар

Ремонтът в ПАВЕЦ "Чаира" върви по график

Възстановяването на ПАВЕЦ "Чаира" напредва в съответствие с предварително заложения график, съобщават от Министерството на енергетиката. В ход са интензивни ремонтни работи за връщането в

>