Очакване! Борисов свиква коалиционен съвет за нов министър на екологията (Обзор)

10.01.2020 01:00
Бойко Борисов
Министърът на околната среда и водите Нено Димов заедно с лидера на ВМРО Красимир Кракачанов

От излъчилата Димов ВМРО засега не коментират

Премиерът Бойко Борисов и лидерите на патриотите ще обсъждат оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Кога обаче ще има коалиционен съвет по въпроса, засега не е ясно.

“Ще говоря с коалиционните партньори. Тези, които са пряко назначени от ГЕРБ, не ги коментирам”, заяви Бойко Борисов вчера по обед на излизане от заседанието на КСНС при президента.

“Борбата с корупцията и безотговорността си има материално измерение. Така че колегите

от МВР и ДАНС

работеха от

много време,

седмици наред

Подготвиха каквото беше достатъчно, предадоха го на прокуратурата. Оттук вече прокурорите са господари на производството. Мога само да ги поздравя, че така активно работят”, коментира премиерът нахлуването на спецпрокуратурата в сградата на министерството на околната среда и ареста на шефа на ВиК в Перник.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов също коментира акцията, свързана с водната криза в Перник. Той отбеляза, че се провеждат процесуално-следствени действия под надзора на Специализираната прокуратура. От доста време има проблем с питейната вода в Перник, през цялото време премиерът е уведомяван от мен и сме срещнали пълна подкрепа, обясни Маринов. Допълни, че ще бъде извършен мониторинг и там, където има данни за престъпление, ще бъде докладвано на прокуратурата. Нека колегите си свършат работата, добави той.

Като “опит с локални мерки да се потуши една национална криза”, определи акцията в Перник и в екоминистерството пък соцлидерката Корнелия Нинова.

Проблемът в Перник е само един от случаите,

проблемът

е национален

и политически,

заяви тя. Попитана дали трябва да има министерски оставки, Нинова обяви, че “трябва да се понесе отговорност”. Министрите отдавна трябваше да си ходят, но вотът ни е към цялото правителство, чиято политика изпълняват те, допълни лидерката на БСП, визирайки готвения от червените вот на недоверие.

Ако премиерът е последователен в действията си, е редно

да отстрани Нено Димов

от поста, докато се водят

разследванията,

коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

За момента не е ясно дали парламентарната група на ДПС ще подкрепи вота на недоверие срещу правителството, който се очаква да бъде внесен на 20 януари от БСП. Ще се запознаем първо с мотивите за внесения вот на недоверие, след това ще вземем съответното решение, каза Карадайъ. От “Позитано” вече обявиха, че ще поканят на консултации останалите представители на опозицията.

От ВМРО, от чиято квота стана министър Нено Димов, вчера запазиха мълчание. Неофициално от партията обясниха, че също очакват въпросът да се обсъди в коалицонен лидерски формат, но не посочиха кога се предвижда да отидат на разговори при Борисов.

Други от От страната и света

По 3 години затвор за близнаците, укрили пребития до смърт Митко в Цалапица

Майката Атанаска: Присъдата е подигравка След година обиколки по съдебните зали близнаците Борислав и Валентин Динкови получиха по 3 години ефективни присъди за участие в укриването на тялото на

Международния валутен фонд: Нужен е единен пазар, за да не изостава възстановяването в Европа

Инфлацията в Европа достигна по-рано от очакваното целевото равнище, но подобрението остава неравномерно в страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа

2,25 млрд. лв. заделени за ремонт и поддръжка на пътища за 4 години (Обзор)

2,25 млрд. лв. ще похарчи пътната агенция в следващите 4 години за поддръжка и ремонт на пътища. Това става ясно от обявена обществена поръчка. С избраните фирми ще се сключат рамкови договори

Държавата купува и оръдия срещу градушките

Ще впръскват сребърен йодид в облаците там, където не могат да се пускат ракети и самолети заради забрана за ползване на въздушното пространство Държавата купува т.нар

Ремонтът в ПАВЕЦ "Чаира" върви по график

Възстановяването на ПАВЕЦ "Чаира" напредва в съответствие с предварително заложения график, съобщават от Министерството на енергетиката. В ход са интензивни ремонтни работи за връщането в

>