Премиерът на Италия: Не смятаме да изтегляме военните си от Ирак

09.01.2020 18:12
Джузепе Конте Снимка: Ройтерс

Италия не възнамерява да изтегля своите военни от Ирак и от други страни, където те са разположени, като обаче ще отделя особено внимание на тяхната безопасност, каза днес премиерът на страната Джузепе Конте в интервю, цитирано от ТАСС.

"Западът не може да отстъпи на фона на заплахата от тероризъм, и именно затова ние влизаме в международната коалиция за борба с терористичната групировка "Ислямска държава", посочи той.
По-рано външният министър на страната Луиджи ди Майо бе казал, че Италия ще реорганизира своите военни мисии в чужбина, напомняйки, че Рим вече съкрати контингента си в Афганистан в рамките на натовската коалиция. Той също така изтегли мисията си от иракския град Мосул, където тя охраняваше язовир, на който италианска компания извършва възстановителни работи.

Същевременно стана ясно, че Чехия е готова за спешна евакуация на своите военнослужещи, участващи в мисията на НАТО в Ирак, в случай на влошаване на ситуацията. Това заяви премиерът Андрей Бабиш. Националният съвет за сигурност е обсъдил днес ситуацията в Близкия изток, съобщи той. "Нашият приоритет е безопасността на хората", подчерта премиерът и изрази задоволство, че ескалацията на напрежението в региона е била минимизирана и напрежението намалява. "Надяваме се, че конфликтът между САЩ и Иран ще бъде решен по дипломатически път", заяви Бабиш.

Според външния министър Томаш Петържичек, който участваше в заседанието, чешките военнослужещи в Ирак, общо около 40 души, няма да напускат страната, съобщи агенция ЧТК, цитирана от Ройтерс. Петима чешки полицейски инструктори обаче напускат временно Ирак. Началникът на чешката полиция Ян Швейдар съобщи в Туитър, че петимата полицаи ще напуснат Багдад и ще се завърнат в Чехия. Те ще бъдат изпратени отново в Ирак, когато обучението бъде подновено. По данни на местни медии в Ирак остават 13 чешки военнослужещи от силите за химическа защита, както и 24 сержанти и офицери от военната полиция, предаде ТАСС.

Други от От страната и света

Финализираха сделката за Yettel

Чешката инвестиционна група PPF Group ("PPF") успешно приключи обявената по-рано продажба на 50% плюс една акция в активите на PPF Telecom Group ("PPF Telecom") в България, Унгария

Измислиха батерия за хибриди с 400 км пробег на ток!

В сегашните зареждаем плъгин хибриди максималният пробег е до 120-140 км само на ток. Най-често е два пъти по-малък. Но плъгин хибридите могат да станат изключително привлекателни

Задълбочаваме отношенията с МВР на Косово

В рамките на разширения формат на министерската конференция на Залцбургския форум в София министър Атанас Илков проведе двустранна среща с косовския си колега Джелал Свечла, съобщиха от МВР

Измамници са убедили десетки хора да теглят кредити за тях, обещавали комисионна и да ги върнат

Измамници са успели да убедят десетки хора да изтеглят кредити от различни банки и да им ги дадат с обещанието, че ще върнат парите им, а върху тях те ще получат комисионна. 90 000 лв

Над 1,5 млн. лв. са похарчили 21 партии и коалиции за медийно отразяване в кампанията

Към 23 октомври договори за медийно отразяване са сключили 21 партии и коалиции. Те са направили разходи общо за 1 543 421 лв., показват данни на Института за развитие на публичната среда (ИРПС)

>