Чавушоглу: Турция не иска Ирак да стане зона на конфронтация на чужди сили

09.01.2020 17:43
Мевлют Чавушоглу СНИМКА: РОЙТЕРС

Турция не иска Ирак да се превърне в зона на конфронтация на чуждестранни сили, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция в Багдад с иракския си колега Мохамед Али ал Хаким, съобщава Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Чавушоглу изтъкна, че осъществява по инструкция на президента Реджеп Тайип Ердоган посещението си в Ирак в тези трудни за страната дни. Посланието, което искаме да отправим, е, че Ирак не е сам и ние ще работим заедно с Ирак за преодоляване на тези трудни дни, заяви Чавушоглу.

Турският външен министър подчерта, че убийството на иранския генерал Касем Солеймани при американски удар в Багдад и нападенията срещу американски бази в Ирак са довели до сериозно напражение в района.

Чавушоглу посочи, че Ирак не трябва да бъде засегнат от тези напрежения, предизвикани от чуждестранни сили. Той заяви, че всеки трябва да зачита териториалната цялост и суверенитета на Ирак.
Чавушоглу обърна внимание, че при сегашната ситуация в района не трябва да се допусне възраждане на ДАЕШ (арабски акроним на "Ислямска държава") .

Иракският външен министър Мохамед Али ал Хаким изтъкна от своя страна, че в разговорите с Чавушоглу двамата са акцентирали върху необходимостта всички страни да зачитат суверенитета на Ирак.
Всяка ескалация в района ще насърчи терористите, е заявил Ал Хаким, цитиран от ДПА.

Иракският външен министър е посочил, че е обсъдил с турския си колега двустранните отношения и е добавил, че Ирак сътрудничи с Турция по въпроса за борбата срещу тероризма, отбелязва Анадолската агенция.

Чавушоглу се е срещнал днес и с иракския президент Бархам Салих и с премиера Адел Абдел Махди.

Ирак е решен да поддържа балансирани отношения с другите страни, е заявил Салих на срещата с Чавушоглу, посочва ДПА.

Сигурността и интересите на района са отговорност на всички страни от него, е изтъкнал Абдел Махди, според съобщение на неговата канцелария.

Други от От страната и света

Измамници са убедили десетки хора да теглят кредити за тях, обещавали комисионна и да ги върнат

Измамници са успели да убедят десетки хора да изтеглят кредити от различни банки и да им ги дадат с обещанието, че ще върнат парите им, а върху тях те ще получат комисионна. 90 000 лв

Над 1,5 млн. лв. са похарчили 21 партии и коалиции за медийно отразяване в кампанията

Към 23 октомври договори за медийно отразяване са сключили 21 партии и коалиции. Те са направили разходи общо за 1 543 421 лв., показват данни на Института за развитие на публичната среда (ИРПС)

Задържаха двама с наркотици при акция срещу купения вот в Бургас

В последния ден от предизборната кампания продължават акциите на полицията срещу купуването на гласове. Специализирана операция се провежда в област Бургас в момента

Автокрадецът, избягал от полицията, блъснал буса на Цеца Величкович

Автокрадецът, блъснал полицай при опит да бъде задържан, е ударил и луксозния бус на Цеца Величкович на излизане от подземния паркинг на център "Милениум" в София, съобщи БНТ

Пет изборни секции в Търговище ще бъдат преместени на други адреси заради ремонти в Първо средно училище

Пет избирателни секции в Търговище ще бъдат преместени на други адреси заради ремонтите в Първо средно училище "Св. Седмочисленици", които се извършват по Плана за възстановяване и устойчивост

>