Анализатор: Ердоган и Путин може да спрат войната в Либия

09.01.2020 11:19
Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Покрай енергийната еуфория в Истанбул във връзка с пуска в експлоатация на газопровода "Турски поток", който ще пренася руски газ до Турция и оттам за Европа, политическите конфликти в региона - Либия, Иран, Сирия също сложиха отпечатък върху церемонията, в която участваха президентите на Русия, Турция и Сърбия, както и министър-председателят Бойко Борисов.

Естествено, в този "исторически ден за Турция ", както го определиха някои турски анализатори, водещите личности бяха Владимир Путин - собственикът и продавачът на газа, и Реджеп Тайип Ердоган - купувачът от първа ръка и транзитен преносвач на горивото. Благодарение на тези 15,75 млрд. куб. м газ, които ще получава Турция по газопровода, ще бъдат газифицирани изцяло всичките 81 окръга на страната, при положение че сега 79 процента от територията на страната е газифицирана, предава БТА.

Освен в енергетиката, сътрудничеството между Москва и Анкара много активно се проявява и във глобалните и регионалните проблеми, за които Владимир Путин заяви: "въпреки изострянето на международните отношения, Русия и Турция показват друг пример".

Израз на това бе и съвместната декларация на двамата държавни глави, с която Ердоган и Путин призоваха страните в конфликта в Либия да спрат въоръжените действия в 00.00 часа на 12 януари и да седнат на масата за преговорите.

Турският външнополитически анализатор Мете Керимоглу, с когото разговарях в кулоарите на конгресния център "Халич", определи този призив като навременен и много сериозен, и посочи, че той може да спре стълкновенията между страните в Либия.

Декларацията бе огласена от турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция с руския му колега Сергей Лавров. Лавров посочи още, че двамата лидери настояват за безусловно прекратяване на огъня в Либия.

В документа Ердоган и Путин акцентираха и върху ескалацията на напрежението в отношенията между Иран и САЩ заради убийството на иранския генерал Касем Солеймани.

"Ясно е, че и Анкара, и Москва са обезпокоени от вероятността за по-нататъшна ескалация на напрежението. Затова те призоваха Вашингтон и Техеран да предприемат преди всичко дипломатически инициативи, които биха допринесли за прекратяването й", отбеляза турският анализатор.

В същото време той смята за особено значителен факта, че руският президент Владимир Путин пристигна в Истанбул директно от Дамаск, където разговаря с Башар ал Асад.

Турските медии разпространиха снимки от посещението на Путин в знаковата за мюсюлманите джамия на Дамаск - Емеви джами, на които се вижда как заедно с Башар ал Асад разглеждат свещената книга Корана.

В Турция в последно време се чуват все повече гласове в подкрепа на идеята за сдобряване на Анкара с Башар ал Асад, като алтернатива за разрешаване на мигрантската криза.

В съвместната декларация на двамата лидери се посочва, че те "поддържат териториалната цялост на Сирия и настояват за изпълнение на договореностите за Идлиб".

Други от От страната и света

Всеки ден обират средно по 5 жилища у нас, крадците търся злато или пари

Всеки ден средно 5 жилища биват обирани у нас, показва статистиката на Главна дирекция „Национална полиция". За 9 месеца домовите кражби за 2476. За сравнение по време на същия период миналата година

В нощта срещу неделя минаваме на зимен часовник – добър е за здравето ни

За седмица може времето, в което ни се спи, да се разминава с графика на социалния ни живот. Връщаме се с час назад и в естествения ритъм на природата

Майката за загиналия парашутист: Иска ми се да му кажа „Мише, Мишленце” и да го гушна

„Мустакатко. Седи отгоре и ни се смее в момента. Както казва баща му: „Такъв шамар ни удари, че не знаем на кой свят сме". Ние тук страдаме за него, скърбим, защото ще ни липсва

МВР: Внимавайте за джебчии по време на „Черния петък"

С наближаването на „Черния петък" и предстоящите коледни празници, от МВР за пореден път предупреждават да бъдем особено внимателни за багажа си и да се оглеждаме за джебчии

22% от българите са били принудени да взимат заеми, за да покрият разходите си

22% от българите са били принудени да прибягнат до някаква форма на заем, за да покрият разходите си за жилище. В същото време 82% от българите заявяват

>