Адвокат Мирослав Евтимов: 4-дневна работна седмица? Да - искам да бъда обграден от щастливи хора

10.01.2020 10:14 Дима Максимова

За лятото планираме 6-часов работен ден, дори може и 5-часов

Заплатите остават същите

- Адвокат Евтимов, как се роди идеята за 4-дневна работна седмица във вашата кантора?

- Тя не е моя и аз никъде не претендирам за новаторство. Идеята за 4-дневна работна седмица за първи път стартира в Швеция през 2015 г. Тя съществува и на много други места, особено в страните от Персийския залив.

В много шведски учреждения и фирми се използва точно този момент за намаляване на работната седмица и използването на един ден за други нужди, които също могат да са свързани с работата, но да не са директно на работното място. Все повече скандинавските страни се стремят към отделяне на време, в което служителите да могат да релаксират, да отидат на йога например, за да бъдат психически по-разтоварени и доста по-продуктивни.

В Гърция и в Италия е познато голямото сливане на всички дни между празниците, които не се отработват. В района на Средиземноморието особено през лятото има не само 6-часов, но понякога и 4-часов работен ден - т.нар. испанска сиеста. В България също от м.г. някои консултантски фирми решиха пилотно да използват този модел.

- Имаше ли конкретен повод да я въведете от 1 януари 2020 г.?

- Идеята за 4-дневна работна седмица дойде от

положителните

резултати, които

даде шведският

модел

Когато се заговори, че и във Финландия ще стане официална политика, реших да използвам този модел и при мен. Това бе предварително съгласувано с колегите и служителите. Всички сме на едно мнение, че можем да използваме такъв пилотен проект. Засега смятаме да продължи до лятото. За лятото планираме и въвеждането на 6-часов работен ден, дори може и 5-часов, тъй като винаги натовареността ни е по-малка.

Този почивен ден е свързан по някакъв начин и с личностното израстване на самия служител или с някакви мероприятия, които могат да доведат до по-голяма продуктивност през останалите работни дни.

В моята кантора дните между Коледа и Нова година, както и между Великден и Гергьовден са неработни и не се отработват. Смятам, че тези дни не са докрай продуктивни нито за самия служител, нито за работодателя. Не одобрявам 31 декември да е работен ден. Човек да е бил до 17 ч на работа, а след това да се прибере уморен и да празнува Нова година, а на 2 януари отново да е на работа. Той не може да се отпусне и да се почувства празнично. Това само натоварва. Винаги споделям, че

когато се работи

- се работи, а

когато се почива,

да се почива

пълноценно

- Тази практика може да се погледне и от друга страна - последния ден преди дълга почивка хората се подготвят, а след това им е нужен ден да се настроят за работа. Къде отива ефективността?

- Това зависи от самата фирма и организация, от характера на всеки работник или служител. Човек би бил много по-мотивиран, като знае, че ще има още ден за себе си. Ако има срокове, които изтичат в последния работен ден, да го направи ден по-рано или да си разпредели нещата за следващата седмица.

- Вероятно при вас няма съмнителни болнични, взети между празници, които тормозят останалите работодатели?

- Моите служители не ощетяват държавния бюджет с болнични. Ползва се болничен, но тогава, когато човек се нуждае от лечение. Аз съм привърженик на болничните - ако един човек не е добре, трябва да се лекува, иначе не е пълноценен и на работа. Дори ако е прекалено натоварен емоционално, също е хубаво да си почива. Тогава е по-добре работодателят да го пусне и да му влезе в положението. Като казах, че ние никога не работим между празници, ето това е един от вариантите, за да не се ползват болнични. Би трябвало и държавата също да помисли в тази посока и да види тогава колко ще намалеят болничните.

При нас има и други модели, които съм взел от съседна Гърция.

Когато някой

има рожден или

имен ден, този

ден за него също

е неприсъствен

- Как подбирате служителите си?

- Всяка професия изисква съответните специалисти. Освен адвокатите в кантората има допълнителен персонал, който е предимно с административни функции. Не е задължително адвокатските сътрудници да са юристи.

Сред колегите ми Стелиян Маджаров е изключение, защото учи трето висше - право. Той искрено желае да се занимава и с научна дейност. Ивел Йорданов е световноизвестен модел. Той в момента учи магистратура в Швейцария и е професионален инструктор по тапаут. Галин Найденов е актьор. Като малък аз също съм играл в ученическия театър. Имам известна слабост към актьорството. Кремена Труфева се занимава с организация на сватбени тържества и церемонии.

Именно към това се стремя, за да има по-голяма разчупеност, по-голяма свобода и

човек да има

по-широк поглед

в няколко

дейности

Смятам, че в този допълнителен почивен ден всеки един от тях ще може да се занимава и с други неща от своите професионални направления и това би било много полезно. Аз никога не съм се държал като шеф в истинския смисъл на думата. Твърдя, че всички сме приятели и колеги.

- Как ще се отрази по-кратката работна седмица върху заплатите им?

- Заплатите остават същите. Стремим се към плавно увеличение, към бонуси, които е имало и досега. Аз искам да бъда обграден с щастливи хора. Това се опитвам на първо място да създам сред колегите. Щастлив е човек, който е материално подсигурен. Ако той непрекъснато е под стреса, че не може да си плати кредитите, ако не може да плати тока, водата, мобилния телефон, той е крайно непродуктивен в работата. Той е потиснат, чувства се непълноценен, а това ще се отразява негативно и на работата му.

Всеки работодател и държавата трябва сериозно да помислят за възнагражденията.

- Неминуемо служителите си носят служебните дела вкъщи и семейните проблеми - на работното място, имало ли е гафове?

- Най-лошо е, когато човек започне да носи работа вкъщи или проблеми от вкъщи в работата. Категорично имаме разграничение.

Когато настъпи краят на работния ден, трябва да си остави служебния телефон, да остави дори и мислите за работа и да се отдаде на семейството, на развлечения. Разбира се, не би било добре, ако носи развлеченията и в работата. При създаване на сериозен стил на работа грешки почти не могат да се допуснат. Когато ги има, те са твърде дребни и незначителни - всичко е въпрос на организация.

- Имате ли консенсус на какво трябва да е посветен допълнителният почивен ден?

- Аз съм страстен спортист. Почти винаги денят ми, ако не започне сутринта с фитнес залата, то задържително вечерта съм във фитнеса. Радвам се, че по-голямата част от хората, с които работя, споделят същите идеи и активно се занимават със спорт. Категорично смятаме този допълнителен почивен ден да бъде използван за спорт. Тъй като аз и много обичам да пътувам, бил съм в близо 50 държави, имаме стара традиция тиймбилдингите ни да са екскурзии в чужбина. Например два пъти сме ходили в Италия, там освен да се опита виното и кухнята, трябва да се види Италианският ренесанс. В ОАЕ, в Чехия, в Унгария, в много държави сме били. Тиймбилдингите са един от начините за щастливи хора, тъй като пътуванията ги обогатяват, да се почувстват граждани на света.

- Има ли все пак недоволни сред служителите ви?

- Някои вече са намерили друго професионално развитие. Те работят в други фирми или са поели по собствен път. За мен е изключително удоволствие, когато се виждаме като приятели. Дори възнамеряваме да направим една традиция на съвместни пътувания и с бивши наши колеги, за да може да се обменя още повече опит. Колкото до недоволство, няма такова, което изключително ме радва.

- Всичко това звучи еретично за повечето работодатели, какви са реакциите?

- Всичко е до народопсихология. По-важно е, когато един модел е работещ, да бъде прекопиран от повече хора и да бъде приложен. Затова може би някои народи вървят твърде бързо напред, примерно италианците. Когато някой види, че един модел, приложен на друго място, работи, този, който е новатор, става любимец на останалите. Няма завист, напротив. Ние, българите, би трябвало повече да можем да копираме положителното, да се опитваме да сме иновативни и да прилагаме такива модели.

- Вие лично как ще оползотворявате този допълнителен почивен ден?

- По-скоро въпросът е как уплътнявам работните си дни, защото при мен денят започва със спорт, след това с обяд и т.н. Нека честно да си кажем, аз също се стремя, колкото може повече да почивам, да разнообразявам, да се занимавам и с научна работа. Човек, особено когато започне да навлиза в едни години, разбира, че не работата, а семейството е по-важно. Също така пълноценно прекараното почивно време, екскурзиите, отдихът са много по-важни, отколкото понякога дори постигнатите професионални успехи.

Визитка

Роден през 1974 г. в Бяла Слатина

През 1999 г. завършва право във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Има магистратури по европеистика и международни отношения

Има следдипломна квалификация по право на ЕС

Работил като юрисконсулт. От 2013 г. на свободна практика като адвокат

Хоноруван преподавател в катедра “Политология, социология и културология” на ВТУ

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>