"Адевърул": Светът иска Иран и САЩ да спрат атаките преди да е твърде късно

09.01.2020 09:52
Касем Солеймани СНИМКА: Ройтерс

Напрежението между САЩ и Иран е сред централните теми в румънския печат днес, предаде БТА.

В. "Гъндул" задава въпроса колко реалистичен е сценарият за трета световна война и посочва, че румънците са разтревожени от ситуацията в Иран. Иранската криза породи един тревожен въпрос: ще избухне или не война? В случай на въоръжен конфликт, държавите ще обединят сили от едната и от другата страна на барикадата и ще станем свидетели на трета световна война. Анализатори казват обаче, че няма да има война, защото и двете страни - САЩ и Иран, ще действат предпазливо, въпреки директните вербални и военни атаки, пише вестникът.

"От Европа до Азия, от Персийския залив до Русия, всички ръководители в света искат от Иран и САЩ да спрат атаките преди да е станало твърде късно", пише вестник "Адевърул". Най-лошият сценарий предвижда спирала от насилие, която може да кулминира в световна война. Военни анализатори смятат все пак, че няма да се стигне до това. Но докато Иран заплашва открито Америка и нейните съюзници, никой не може да бъде спокоен. В тези напрегнати дни Румъния има двойно предимство. Противоракетният щит в Девеселу бе създаден именно срещу подобни заплахи. В допълнение, като членове на НАТО, за нас важи и чл.5: нападение срещу един от членовете на Алианса е нападение срещу всички, посочва вестникът.

До сряда сутринта никой друг освен няколко страни в Близкия изток, като Сирия, не бе виждал на какво са способни ракетите на Ислямска република Иран, отбелязва румънското издание.

В. "Адевърул" цитира и мнението на анализатори по темата. Според политическия анализатор Дан Дунгачу "игралното поле на Иран е регионално". "Иран в действителност е изолиран. Той е много силен регионален играч. Има най-голямата армия, с изключение на ядрено оръжие, но толкова. Капацитетът му да нанесе удари в Америка или в Европа е ограничен. Иран знае това и се простира според чергата си. Няма намерение да започне война с НАТО или да опита война с Америка", коментира Дан Дунгачу.

Бившият румънски външен министър и настоящ анализатор за международна политика Кристиян Дяконеску посочва, че има много малки шансове за пряка заплаха за Румъния. Дяконеску също акцентира на значението на противоракетния щит в Девеселу, южна Румъния.

Бившият президентски съветник Юлиан Кифу отбелязва, че щитът в Девеселу е ориентиран към директно противодействие на балистични ракети. "Ще видим в каква степен ще влезе в действие, ако Иран ескалира в тази посока. Не вярвам, че има цели в Румъния. Не може да говорим за световна война", посочва Кифу.

Бившата ръководителка на военна информация Илина Дечебал отбелязва, че гордостта на иранците е била изключително силно наранена. "Иран ще трябва да удовлетвори собственото си население, което иска отмъщение, и вероятно ще последват атаки срещу бази в зоната на Залива, защото иранците нямат възможност да нападнат САЩ", коментира Илина Дечебал.

Румънският министър на отбраната Николае Чука, цитиран от информационния сайт Хотнюз, увери, че щитът в Девеселу може да осигури отбраната на страната. Чука заяви, че е важно да бъде успокоено общественото мнение. Според него изглежда ще бъде намерено дипломатическо решение за ситуацията с Иран.

Други от От страната и света

Кристиан Вигенин стана част от групата на Европейския парламент за контрол на Европол

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Кристиан Вигенин беше избран за член на Групата за съвместен парламентарен контрол, която следи дейността на Европол и взаимодействието на

Асен Асенов: С нови технологии гарантираме качеството на стоките в резерва

Съхраняваме част от горивата в Италия, Нидерландия, Германия, Словения, Унгария и Гърция, отскоро и в Румъния, казва председателят на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" - Г-н

Камелия Нейкова: Машините са тествани и почистени от прах

„Централната избирателна комисия е готова за изборния ден. Всички книжа и материали днес ще бъдат предоставени на секционните избирателни комисии. Машините ще бъдат предоставен в секциите с машинно

Цените на зърнените култури се понижават на Запад, но скачат на Изток

През месец октомври движението на цените на зърнените култури по световните борсови пазари е по-противоречиво, като в западната част на света котировките намаляват

КЗП установи нарушения на пазар за плодове и зеленчуци в Русе

От 32 извършени проверки на пазарите за плодове и зеленчуци в България през изминаващата седмица екипите на Комисията за защита на потребителите (КЗП) съвместно с Държавната агенция за метрологичен и

>