Тръмп се отдръпва от по-нататъшната конфронтация с Иран

09.01.2020 09:41
Доналд Тръмп Снимка: Ройтерс

Тръмп се отдръпва от по-нататъшната конфронтация с Иран, пише в заглавие в. "Гардиън".

Британският ежедневник, подобно на други западни издания, се концентрира върху вчерашната реч на президента на САЩ и частта от нея, в която той заяви, че "Иран изглежда отстъпва".

"Гардиън" определя в тази връзка речта на Доналд Тръмп като необичайно трезва след повишилото се напрежение между Иран и САЩ.
Тръмп се отказа от по-нататъшни заплахи и твърди, че "Иран отстъпва", пише в заглавие в. "Индипендънт", цитирано от БТА.

Британското издание отбелязва, че докато Вашингтон и Техеран са се отдръпнали от ръба на войната, местни иракски милиции, подкрепяни от Иран, са предупредили, че ще има нови атаки срещу САЩ.

"Индипендънт" допълва, че това става след петдневна размяна на удари между двете страни в стил "око за око, зъб за зъб".

В. "Дейли телеграф" се позовава агенция Блумбърг, която на свой ред цитира неназован американски представител, заявяващ, че при иранските ракетни удари по цели на САЩ в Ирак няма загинали, което кара Пентагона да смята, че иранският режим "нарочно не е улучил".

Цитирани от британския ежедневник експерти обаче предупреждават, че този тип ракети, който Иран е използвал, е известен с ненадеждността си, и че целта може да е пропусната по случайност.
"Дейли телеграф" коментира, че това е било най-директното нападение на Иран срещу САЩ от превземането на американското посолство в Техеран през 1979 г.

САЩ и Иран се отдръпнаха от надвисналия конфликт, Тръмп заяви, че е готов за мир "с всеки, който се стреми към такъв", пише в заглавие в. "Вашингтон пост".

Американският ежедневник отбелязва, че въпреки очевидното успокояване на напрежението има продължаващата несигурност по отношение на по-нататъшния курс на политиката на президента Тръмп спрямо Иран и начина, по който той ще реагира на всякакви възможни бъдещи военни провокации.

"Вашингтон пост" допълва, че президентът на САЩ е включил в предложение в рамките на вчерашното си изказване ултиматум срещу разработването от Иран на атомна бомба. Според изданието обаче не е ясно какво точно би върнало Техеран на масата за преговори, след като Тръмп отмени сключеното между Иран и правителството на президента Обама ядрено споразумение от 2015 г.

Анализатори предупреждават, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", че дори и двете страни в краткосрочен план да са се отдалечили от военния сблъсък, конфликтът е много възможно да се разиграе през следващите дни и месеци, само че по друг начин. Иран разполага с голям брой прокси групировки, които могат да създадат проблеми на американските военни или на съюзници на САЩ като Саудитска Арабия и Израел, а експертите предупреждават и за възможна иранска кибератака срещу американски обекти.

Германският консервативен всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" отбелязва, че Иран не желае да предизвиква открита размяна на удари със САЩ. Същевременно иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей няма да забрави голямата си стратегическа цел. А тя е да изтощи американците и да ги накара да напуснат Ирак, което би дало на Иран пълна свобода на действие, коментира вестникът, цитиран от ДПА.

Други от От страната и света

Кристиан Вигенин стана част от групата на Европейския парламент за контрол на Европол

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Кристиан Вигенин беше избран за член на Групата за съвместен парламентарен контрол, която следи дейността на Европол и взаимодействието на

Асен Асенов: С нови технологии гарантираме качеството на стоките в резерва

Съхраняваме част от горивата в Италия, Нидерландия, Германия, Словения, Унгария и Гърция, отскоро и в Румъния, казва председателят на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" - Г-н

Камелия Нейкова: Машините са тествани и почистени от прах

„Централната избирателна комисия е готова за изборния ден. Всички книжа и материали днес ще бъдат предоставени на секционните избирателни комисии. Машините ще бъдат предоставен в секциите с машинно

Цените на зърнените култури се понижават на Запад, но скачат на Изток

През месец октомври движението на цените на зърнените култури по световните борсови пазари е по-противоречиво, като в западната част на света котировките намаляват

КЗП установи нарушения на пазар за плодове и зеленчуци в Русе

От 32 извършени проверки на пазарите за плодове и зеленчуци в България през изминаващата седмица екипите на Комисията за защита на потребителите (КЗП) съвместно с Държавната агенция за метрологичен и

>