За часове в Иран: война, разбит боинг и трус до АЕЦ (Обзор)

08.01.2020 22:30
Аятолах Хаменей поиска американските войски да се махнат от региона.
Тръмп направи обръщение към нацията.
Иракчани гледат кратер, оставен от ракета, изстреляна по базата в Ербил.

- Техеран засипа с балистични ракети 2 американски бази в Ирак, обяви за 80 жертви

- Тръмп: Всичките ни войници са живи

- Двамата български военни в Ирак са преместени на безопасно място

Само за няколко часа в сряда Иран засипа с балистични ракети две американски бази в Ирак, украински самолет се разби край Техеран, а трус със сила 4,9 удари близо до единствената ядрена централа в страната - АЕЦ “Бушер”, предадоха световните агенции.

Около 2 ч през нощта местно време са били обстреляни с далекобойни ракети “Зулфикам” и “Киам” военновъздушната база Айн ал Асад и базата в Ербил, Иракски Кюрдистан, в които има американски и коалиционни военни.

Базата Айн

ал Асад била

ударена 17 пъти,

включително от две балистични ракети, които не избухнали, твърди в. “Гардиан”. По базите са изстреляни десетки ракети, иракските сили обявиха, че са били 22.

Телевизията в Техеран обяви, че са убити 80 американски терористи, но САЩ отричат това. Атаката е отговор на убийството на иранския генерал Касем Солеймани, командващ елитните бригади “Ал Кудс”.

“Всичко е наред, в момента се изяснява има ли жертви и щети. Армията ни е най-могъщата и добре екипирана в света”, написа президентът Доналд Тръмп в туитър малко след атаката. “Всичките ни войници са живи”, каза по-късно той в обръщение към нацията. Тръмп обяви, че докато е прeзидент на САЩ, Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие. Вашингтон ще наложи нови смазващи санкции на Техеран, който, по всичко личи, отстъпва, става ясно от изявлението. Президентът на САЩ призова Китай, Русия, Великобритания и европейските партньори да се оттеглят от ядреното споразумение с Иран.

Върховният лидер на Иран аятолах Хаменей заяви, че ракетната атака е била

“плесница в

лицето” на САЩ,

и поиска американците да напуснат веднага Близкия изток. Президентът Хасан Рохани заяви, че САЩ може да са отрязали ръката на Солеймани, но Иран ще отреже крака на САЩ в региона. Той добави, че крайната цел е всички американски войници да бъдат изритани от района. Вашингтон обаче оповести, че няма намерение да напуска Ирак.

Няма загинали иракчани в атаките, обяви Багдад. Иракските власти обявиха, че

малко след

полунощ са били

предупредени от

Техеран

за предстоящата атака, като иранците са им казали, че ще бъдат ударени само американски цели. Иракчаните са предали информацията на американците.

Според наблюдатели атаката е по-скоро политически, отколкото военен ход. Ако иранците са искали да убиват американски войници, са щели да изберат много по-лесни за удар бази, казва експерт пред Си Ен Ен. “Не искаме ескалация, защитаваме се срещу агресията”, обяви външният министър на Техеран Мохамад Зариф.

Двамата български военнослужещи, участващи в небойната мисия на НАТО в Ирак, са преместени на безопасно място, съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната.

България

ще продължи

участието си

в мисията

и изпълнението на поетите ангажименти, се казва в съобщението.

НАТО ще изтегли временно част от служителите си в Ирак, след като преустанови мисията си за обучение на иракските сили в резултат на силното напрежение между Вашингтон и Техеран. “Вземаме всички необходими предпазни мерки, за да защитим нашите служители. Това включва и временно преместване на част от тях на друго място - в Ирак или извън страната”, заяви неназован представител на алианса. Той обаче допълни, че НАТО ще запази присъствието си в Ирак. В същото време Еврокомисията обяви, че няма намерение да отзовава цивилната си мисия, която работи в полза на иракчаните.

Великобритания иска да запази военните си в Ирак, но ще се изтегли от страната, ако Багдад поиска, заяви външният министър Бен Уолъс.

Франция няма

намерение да

изтегля

военните си,

които сега се намират в Ирак за обучение на иракските им колеги, предаде АФП.

Кувейтското правителство пък заяви, че публикувана на сайта на агенция КУНА информация, че всички американски сили в Кувейт ще бъдат изтеглени до 3 дни, е невярна, и обясни, че държавната медия е била “хакната”.

Нападенията на Техеран срещу американски бази в Ирак доведоха до скок в цените на петрола, съобщи Франс прес. Непосредствено след атаките те се качиха с 4%.

Борисов: Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток

Дейвид Хейл не дойде в София заради Ирак, Радев свика КСНС

България ще се съобрази с искането на Ирак всички чужди войски да напуснат страната. В момента там има двама български офицери, които участват в мисията по обучение на иракската армия, те са предислоцирани на безопасно място. Това обяви вчера сутринта премиерът Бойко Борисов.

“Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток. Ние ще се съобразим с решението на иракския парламент, но нека да не забравяме, че войските на НАТО, които са там, са по тяхно искане и те стабилизират така крехкото положение след войната”, заяви Борисов по повод на приетата от иракския парламент резолюция, с която се иска край на присъствието на чуждестранни войски в страната.

Заради кризата у нас не дойде зам.държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл. Той трябваше да е начело на първия Стратегически диалог между България и САЩ вчера в София, а преди него бе предвидена и среща на 4 очи с Борисов. “Той имаше голямо желание да участва, но американският държавен секретар Майк Помпейо го помоли да остане във Вашингтон, за да се занимава със ситуацията в Ирак”, обясни американската посланичка у нас Херо Мустафа.

Президентът Румен Радев пък свика за днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност заради кризата в Близкия изток.

Една от атакуваните бази е гигантска - с кина и басейни

Атакуваната от Иран военновъздушна база на САЩ Айн ал Асад е една от най-огромните в света. Вътре в нея обикалят два автобусни маршрута, има киносалони, плувни басейни, ресторанти за бързо хранене за удобство на военнослужещите, разказва Би Би Си.

Базата е строена през 80-те години на миналия век за нуждите на иракската армия. Разположена е в пустинята, на около 160 км западно от Багдад. След американската инвазия през 2003 г. тя става една от най-големите американски бази в региона и бързо е трансформирана.

В нея са изградени впечатляващи като мащаб сгради. Освен американци в базата има датски и британски войници.

По време на коледните празници през 2018 г. американският президент Доналд Тръмп посети базата при изненадваща визита в Ирак - неговото първо посещение в конфликтна зона, откакто встъпи в длъжност през януари 2017 г.

При визитата си Тръмп защити решението си за изтегляне на 2000 американски войници от Сирия. Тази промяна в политиката причина тревога сред съюзниците и стана причина за оставката на тогавашния министър на отбраната Джим Матис.

През 2015 г. базата бе атакувана два пъти от “Ислямска държава”.

“Уиз еър” отклонява полета София - Дубай

Заради иранските атаки нискотарифният превозвач “Уиз еър” уведоми пътниците си, че от съображения за сигурност самолетите му няма да минават над територията на Иран и Ирак. Авиокомпанията ще промени маршрутите на полетите си от София до Дубай и от Будапеща до Дубай, но за момента няма отменени полети, съобщи превозвачът в официално изявление.

Въздухоплавателните власти в САЩ също забраниха на американските авиокомпании да летят над Иран и Ирак, Оманския залив и водите между Иран и Саудитска Арабия.

Големи европейски и азиатски авиокомпании като “Луфтханза”, “Ер Франс”, KLM, Сингапурските авиолинии и др. започнаха да променят маршрутите си, за да заобикалят района на конфликта.

Други от От страната и света

Какво да правим, когато ще строим или ремонтираме

Камарата на строителите в България създаде 74-странична пътна карта с подробни съвети как да осъществим една инвестиционна идея Когато сме собственици на урегулиран поземлен имот

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци, съобщи БТА, позовавайки се на говорителя на Областната дирекция на МВР в Смолян Елена Стоилова. Огънят е обхванал първият етаж на дома

Двама загинаха при тежка катастрофа в Плевенско

Двама души са загинали при тежка катастрофа на път в района на плевенското село Гривица. Това съобщи пред БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Плевен старши експерт Мариана Цветкова

Иван Делчев: Складовете за пиротехника в Елин Пелин са нямали разрешение за ползване

Складовете в Елин Пелин, в които избухна експлозия и отне живота на трима души, са нямали разрешение за ползване. Това обяви пред NOVA NEWS следователят от Националната следствена служба

Ускорение за санирането – за месец договорите се увеличават многократно

Вече са обявени близо 30 обществени поръчки, но трябва да са общо 756, за да приключи програмата успешно до юни 2026 г. В навечерието на професионалния празник на строителите - 26 октомври

>