Техеран не дава на САЩ черните кутии на самолета, погребал 176 души

09.01.2020 01:00
Служители на Червения кръст разгъват един от чувалите, в които поставят останки от телата на 176-е жертви.
Ботуш е сред стотиците части от лични вещи и човешки останки, пръснати на стотици метри от мясото на катастрофата.
Част от разбилия се боинг

Украйна не изключва сваляне с ракета

Иран няма да даде нито на САЩ, нито на “Боинг” двете черни кутии на украинския самолет, който се разби след излитане от Техеран и погреба всички 176 души на борда, предаде АФП. Не е ясно в коя държава ще отидат за изследване записващите устойства. Украйна отказа да изключи възможността самолетът да е бил ударен от ракета.

Според правилата на Международната организация за гражданска авиация, на която Иран, САЩ и Украйна са членове, разследването на произшествия се провежда в държавата, където са се случили.

Според експерти от сектора обаче малко държави са в състояние да анализират черните кутии. Сред тях са Германия, САЩ, Франция и Великобритания.

Самолетът ковчег е

“Боинг 737-800”

- най-често

използваната

машина в

гражданската

авиация

в целия свят. Със 167 пътници и 9-има души екипаж той катастрофира едва 2 минути след излитането си от летище “Имам Хомейни” в Техеран в 6,12 ч местно време. Пътувал за Киев, като повечето пасажери били транзитни. Загинали българи няма.

Според очевидец опашката на самолета и дясната му страна били изцяло обхванати от пламъци, съобщи Нюз.ру. Машината се разбила на 20-30 метра от жилищни сгради в предградие на Техеран, събаряйки оградата на футболно игрище. “500-600 метра бяха осеяни с части от трупове, които надали ще могат да бъдат идентифицирани”, каза очевидецът пред руската медия.

Сред жертвите има 82-ма иранци и 63-ма канадци. В разбилия се боинг намерили смъртта си още 11 украинци, 10 шведи, 4-ма афганистанци, 3-ма германци и 3-ма британци, съобщи външният министър на Украйна Вадим Пристайко. Спасителите събрали телата на загиналите и ги изпратили за съдебномедицинска експертиза, уточни шефът на иранското управление по извънредните ситуации.

Катастрофата стана малко след като Иран извърши ракетни нападения срещу две бази на САЩ в Ирак. Това породи редица спекулации за причината за падането на машината. Предполага се, че проблемът се е появил неочаквано, защото

пилотът така и

не подал сигнал

за извънредна

ситуация

Веднага след като се разбра за трагедията, украинското посолство в Иран обяви, че причина за инцидента е пожар в двигателя. Няколко часа по-късно обаче дипломатическата мисия изтри съобщението от сайта си и пусна ново изявление, в което заявява, че причините все още не са разкрити и че предишните коментари не били официални.

Украинският премиер Олексий Хончарук отказа да изключи възможността самолетът да е свален от ракета. Той предупреди да не се правят прибързани спекулации. За момента е изключена версията за терористичен атентат.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поднесе “искрени съболезнования на роднините и близките на всички пътници и членове на екипажа”. Заради катастрофата той прекъсна почивката си в Оман и спешно се върна в Киев. Зеленски предупреди да не се правят никакви “спекулации или непроверени теории”.

Катастрофиралият “Боинг 737-800” е бил нов - произведен през 2016 г. и получен директно от компанията производител, а в понеделник е преминал технически контрол, увери във фейсбук авиокомпанията собственик “Международни авиолинии на Украйна”.

Други от От страната и света

Какво да правим, когато ще строим или ремонтираме

Камарата на строителите в България създаде 74-странична пътна карта с подробни съвети как да осъществим една инвестиционна идея Когато сме собственици на урегулиран поземлен имот

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци, съобщи БТА, позовавайки се на говорителя на Областната дирекция на МВР в Смолян Елена Стоилова. Огънят е обхванал първият етаж на дома

Двама загинаха при тежка катастрофа в Плевенско

Двама души са загинали при тежка катастрофа на път в района на плевенското село Гривица. Това съобщи пред БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Плевен старши експерт Мариана Цветкова

Иван Делчев: Складовете за пиротехника в Елин Пелин са нямали разрешение за ползване

Складовете в Елин Пелин, в които избухна експлозия и отне живота на трима души, са нямали разрешение за ползване. Това обяви пред NOVA NEWS следователят от Националната следствена служба

Ускорение за санирането – за месец договорите се увеличават многократно

Вече са обявени близо 30 обществени поръчки, но трябва да са общо 756, за да приключи програмата успешно до юни 2026 г. В навечерието на професионалния празник на строителите - 26 октомври

>