Помпейо: Еврейските селища по Западния бряг не нарушават международното право

08.01.2020 18:18
Майк Помпейо СНИМКА: Ройтерс

Американският държавен секретар Майк Помпейо каза днес, че подкрепата на САЩ за израелските селища на Западния бряг ще ускори мира между Израел и палестинците, предаде Ройтерс. Това негово изявление разгневи палестинските лидери, които се стремят да създадат своя държава на тази територия.

В разрез с водената от 40 години от САЩ политика през ноември Помпейо обяви, че САЩ вече не смятат израелските селища на Западния бряг на река Йордан, завзети от еврейската държава в Близкоизточната война през 1967 г., за "несъвместими с международното право".

Чрез видеовръзка с политически форум в Ерусалим, посветен на "Доктрината Помпейо", държавният секретар каза в предварително записано изявление, че с промяната на позицията си правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп се е върнала към "балансиран и трезв" подход към мира в Близкия изток.

"Важно е да казваме истината, когато фактите ни насочват към нея. И ние признаваме, че тези селища не са по самата си същност нарушение на международното право", каза Помпейо, цитиран от БТА.

На форума, чийто домакин бе ерусалимския мозъчен тръст Политически форум "Кохелет", говори и израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той каза, че "доктрината Помпейо за статута на селищата просто потвърждава, че ние не сме чужденци в нашето отечество".

Според него подкрепата на правителството на Тръмп (за селищата) е "уместен отговор на решението на Международния наказателен съд (МСС) в Хага да разследва израелските действия в Юдея и Самария", визирайки Западния бряг с израелската терминология.

Миналия месец главният прокурор на МСС каза, че тя ще започне пълно разследване на Западния бряг, включително Ерусалим и Ивицата Газа, веднага щом юрисдикцията на хагския съд по въпроса бъде потвърдена. Това съобщение отваря възможността да бъдат предявени обвинения и срещу израелците, и срещу палестинците, припомня Ройтерс.

Конференцията има за цел да обоснове новата позиция на САЩ чрез излагане на юридически аргументи в защита на еврейските селища и да обори аргументите на критиците, отбелязва агенцията.

Други от От страната и света

Поезия, създадена от изкуствен интелект, бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас

Произведение, създадено от изкуствен интелект (ИИ), бе на крачка от отличие в литературен конкурс у нас. За това, че негово стихотворение, генерирано чрез ИИ

Какво да правим, когато ще строим или ремонтираме

Камарата на строителите в България създаде 74-странична пътна карта с подробни съвети как да осъществим една инвестиционна идея Когато сме собственици на урегулиран поземлен имот

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци

Пожар гори в къща в смолянското село Соколовци, съобщи БТА, позовавайки се на говорителя на Областната дирекция на МВР в Смолян Елена Стоилова. Огънят е обхванал първият етаж на дома

Двама загинаха при тежка катастрофа в Плевенско

Двама души са загинали при тежка катастрофа на път в района на плевенското село Гривица. Това съобщи пред БТА говорителят на Областната дирекция на МВР в Плевен старши експерт Мариана Цветкова

Иван Делчев: Складовете за пиротехника в Елин Пелин са нямали разрешение за ползване

Складовете в Елин Пелин, в които избухна експлозия и отне живота на трима души, са нямали разрешение за ползване. Това обяви пред NOVA NEWS следователят от Националната следствена служба

>