Путин пред Борисов: Руският газ е добър за България

08.01.2020 16:07 Виктор Иванов
Бойко Борисов, Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Александър Вучич откриха газопровода „Турски поток“ в Истанбул.

"Турски поток" тръгва от Западен Сибир, под Черно море стига до Турция, а оттук продължава за България, Сърбия и Гърция. Руският газ е добър, ще окаже положително влияние и ще обезпечи енергийната сигурност на тези страни. Това заяви руският президент Владимир Путин в речта си за откриването на газопровода "Турски поток" в Истанбул. Думите му бяха отправени към присъстващите на церемонията - български премиер Бойко Борисов и сръбския държавен глава Александър Вучич. 

Можем да решаваме различни амбициозни задачи, ако имаме добра воля затова - показахме го заедно с Турция, заяви още Путин.

Свидетели сме на важно събитие за Южна Европа, а вероятно и за целия континент. Стратегическото партньорство на Турция и Русия дава резултати  и се развива независимо от ситуацията в света, заяви още Путин.

Веднага след него думата взе и турският президент Реджеп Ердоган, който също определи откриването на газопровода за исторически момент. Той нарече Путин свой приятел. 

31 млрд. кубични метра е капацитетът на двете тръби на турски поток, половината ще остава за Турция, другата половина ще отива за България, Сърбия, Европа. Този проект е в полза на Турция и всички наши приятели. Русия е един от най-важните доставчици на природен газ и ние си сътрудничим на принципа печалба-печалба, заяви Ердоган. Турски поток е с дължа 930 км по дъното на Черно море и има две тръби, всяка с капацитет 15.75 млрд. куб. метра газ. Едната тръба ще подхранва вътрешното потребление на природен газ на Турция, а втората завива към България, откъдето се включва в българския проект Балкански поток.

Има голям интерес в Европа за втория поток. Турция става енергиен център, заедно с този проект както и газопровода ТАНАП, заяви още Ердоган в словото си.

Турският президент обаче се изказа остро срещу подкрепяния от Европейския съюз проект за газопровод и ИЗМЕД, по който природен газ от Египет, Израел и др. държави трябва да минава през Кипър и да стига до Гърция.

Ние винаги сме били против конфликтите и напрежението, но ще защитаваме Северен Кипър и нито един проект насочен срещу нас в Средиземно море няма да успее, заяви Ердоган. 

След словата  на двамата президенти на сцената бяха поканени премиерът Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич. Двамата се включиха в символичното развъртане на крана на газопровода "Турски поток", с което официално бе обявена експлоатацията му.

Две важни срещи имаше в Истанбул преди официалното откриване Бойко Борисов. Веднага след пристигането си в турския град той разговаря със сръбския президент. Вучич е обещал сръбският газопровод също да носи името "Балкански поток", както и този в България. Това наименование се ползва от Борисов, за да разграничи българския проект от "Турски поток" и по този начин да предотврати налагането на санкции от страна на САЩ, след като Американският конгрес реши да се наложи ембарго на проектите за пренос на руски газ "Турски поток" и "Северен поток-2". Втората среща на Борисов бе с руския президент Владимир Путин, турския Реджеп Ердоган и сръбския Александър Вучич. На нея Борисов специално е показал на Путин снимки от строителството на Балкански поток на българската територия, както се закани на 3 януари. Преди Нова година Путин остро критикува България, че бавела строителството на Балкански поток и заплаши страната ни да бъде заобиколена. 

Веднага след откриването Борисов имаше и двустранна среща с Реджеп Ердоган, бе поканен и на официалната вечеря по случай откриването на "Турски поток".  

Други от От страната и света

Оставиха осъждан дилър от Добрич в ареста

Обвинен в държане с цел разпространение и разпространение на наркотици остава в ареста след решение на Апелативния във Варна, потвърдил решение на Добричкия окръжен съд. Явор Я

Пуснаха под домашен арест 26-годишен, обрал казиното в Оряхово

Троен състав на Врачанския окръжен съд отмени определението на районните съдии от Оряхово, с което обвиняемия Д. П. бе задържан за постоянно в ареста и вместо това постанови спрямо него да бъде взета

Задържаха мъж, изнасилил 14-годишна и й избил зъб

Окръжният съд в Сливен постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за мъж с инициали Т.Я.И., обвинен в изнасилване на малолетна, съобщава съдът на сайта си

Пожар лумна близо до връх Ком

Пожар гори близо до връх Ком. Огънят е възникнал още снощи. Според очевидци, пожарът се разпростира на десетки декари високо в планината. От МВР казаха

Проучват как Белене и Плевен да станат първите „зелени“ учебни затвори у нас

Енергийна ефективност, управление на водите, екологична инфраструктура и ангажиране на лишените от свобода с дейности по природосъобразна икономика. Това са част от резултатите

>