Британският министър за Брекзит: Няма нужда от търговско споразумение с ЕС

08.01.2020 15:03
Стивън Баркли СНИМКА: Ройтерс

Министърът на Обединеното кралство за Брекзит Стивън Баркли предупреди Европейския съюз и неговите лидери, че страната му е подготвена да напусне Общността и без да подписва търговско споразумение през 2020 г., пише британския вестник London Evening Standard.

Той каза това само часове преди срещата между премиера на страната Борис Джонсън и новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Баркли заяви, че споразумението за оттегляне от ЕС, подписано между Лондон и Брюксел, вече включва най-важните въпроси, свързани с правата на гражданите на страни от Общността и въпросите с ирландската граница.

„Когато хората казват, че няма да има сделка до 2020 г., те изпускат главното. Споразумението за изтеглянето от ЕС (решава) много въпроси, които притесняваха хората“, каза той и добави, че вече Брекзит без сделка не е толкова страшна перспектива, допълва "Фокус".

„Неща като правата на гражданите (на ЕС) са защитени, без значение дали ще имаме или не търговско споразумение до края на 2020 г.“, добави министърът.

Попитан как търговска сделка, подписването на която по принцип отнема години, може да бъде изготвено и ратифицирано до декември, Баркли заяви, графикът вече е бил обсъден и одобрен от ЕС и не може да бъде удължаван.

Въпреки това бившият германски посланик в Обединеното Кралство Томас Матусек заяви, че този график е „изключително амбициозен“ и реално представлява само шест месеца срок, като се има предвид и времето, в което договорът трябва да бъде ратифициран.

Баркли и главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС, Мишел Барние ще се присъединят към преговорите между Джонсън и Урсула фон дер Лайен. В разговорите ще бъде обсъдено и сътрудничеството между Лондон и Брюксел във връзка с кризата в Близкия Изток.

Малко преди визитата си във Великобритания, Урсула фон дер Лайен заяви, че е в общ интерес на двете страни да си сътрудничат по въпроса.

„В наш общ интерес е да изградим ново партньорство, което ще ни позволи да защитаваме и подсилим интересите си, от икономическа и военна гледна точка“, каз атя.

Освен това депутатите в парламента днес дебатират и сделката за излизане от ЕС, която трябва да бъде приета от него навреме, за да може Джонсън да изпълни обещанието си и Обединеното кралство формално да напусне Общността до 31 януари. Опозиционните депутати се опитват да прокарат изменения в споразумението, но шансът те да бъдат приети е малък, тъй като Джонсън и неговата Консервативна партия разполагат с огромно мнозинство в парламента.

Други от От страната и света

По-евтини плодове и зеленчуци по борсите тази седмица

Спад на цените на повечето плодове и зеленчуци на борсите в страната отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин

Храните поскъпват през последната седмица

Повишени цени на храните отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на

2024: Бумът на малките компании, които са гръбнакът на строителството (графика)

В очакване на санирането и на общинските проекти са регистрирани 785 фирми - 10,5% от всички в сектора 2024-а ще остане в историята като годината, в която строителният бранш преживя бум на

Двама мъже са пострадали при общо 92 пожара за денонощието

Екипите на пожарната реагираха на 121 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Ликвидирани са общо 92 пожара, пострадали са двама души, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и

Двама загинали при 22 тежки катастрофи за ден

През изминалото денонощие в страната са станали 22 тежки катастрофи. Двама души са загинали, а други 30 са ранени, съобщиха от МВР на сайта на министерството

>