Еврокомисията няма да изтегля служителите си от Ирак

08.01.2020 13:40

Европейската комисия съобщи, че няма да изтегли служителите си от Ирак, въпреки напрегнатата обстановка на място. В Ирак имаме цивилна мисия, която работи в полза на иракчаните, поясни говорител на комисията, цитиран от БТА.

По неговите думи ЕС прави всичко по силите си за успокояване на обстановката и за предотвратяване на нова война. Той отбеляза, че на днешното заседание на еврокомисарите са обсъдени отраженията от кризата в Близкия изток, включително по отношение на сигурността на доставките на енергоносители през Ормузкия проток.

По повод сигурността на полетите в района говорителят поясни, че службите на ЕС наблюдават въздушното пространство и издават предупреждения за опасности. Националните власти в ЕС имат отговорността и пълномощията по решенията за забрана на полети в отделни региони по света, уточни той.

Говорителят потвърди, че върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел предвижда среща с ген. Халифа Хафтар, който оспорва властта на либийския премиер Файез Сарадж. По-рано днес председателят на Европейския парламент Давид Сасоли съобщи, че ще приеме Сарадж в следобедните часове в Брюксел. Говорителят добави, че поканата за среща към иранския външен министър Мохамад Зариф остава в сила.

Полша обяви днес, че е евакуирала своя посланик от Багдад, но засега няма намерение да изтегля военния си контингент от Ирак, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Полското външно министерство каза, цитирано от АП, че посланик Беата Пекса се е завърнала в Полша от съображения за сигурност заради напрежението между САЩ и Иран.

Евакуацията е била по настояване на Великобритания, защото полското посолство се помещава на територията на британската дипломатическа мисия в иракската столица. Евакуирана е само Пекса, а останалите служители в полското посолство продължават работата си в Багдад.

Оперативният командващ полските въоръжени сили Томаш Пьотровски каза днес на пресконферанция, че засега Полша няма да изтегля от Ирак своите военни въпреки снощната ракетна атака от Иран срещу две военни бази на САЩ в Ирак, съобщи ДПА.

По думите на генерала в Ирак сега има 268 полски войници, стотина от които в базата "Айн ал Асад" - една от атакуваните с ирански ракети. В другата обстрелвана база има само неколцина поляци.

Други от От страната и света

"Галъп": 23,3% е избирателната активност към 15 ч.

Избирателната активност към 15.00 ч. е 23,3%. Това сочат данните от exit poll на социологическа агенция „Галъп", съобщи NOVA. 19 партии, 9 коалиции и 1 независим кандидат се борят за 240 места в

Атанас Илков: Почти със 70% са се увеличили сигналите за купуване на гласове (на живо)

От началото на акцията срещу купуването на гласове има 849 сигнала, а на предишния вот са малко над 500, увеличението е почти със 70%. Това съобщи вътрешният министър Атанас Илков

РИК-Смолян се произнесе по жалба на партия относно изборния ден в Община Доспат

Районната избирателна комисия (РИК) в Смолян остави без уважение постъпил сигнал във връзка с изборния ден в секционната избирателна комисия (СИК) 01  в Община Доспат, съобщи пред БТА зам

Вотът в Бургас: Хората са песимисти за бъдещо стабилно управление

Едва ли ще бъде съставено стабилно правителство след тези избори. Такова мнение изразиха пред репортер на БТА бургазлии, дошли да гласуват в секционни комисии в Основно училище "Найден Геров"

Спипаха 27 пияни и 10 дрогирани шофьори за ден

В рамките на изминалия ден са установени общо 27 шофьори, качили се зад волана след употреба на алкохол – 15 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила

>