Словенските войници се евакуират от Ирак след нападенията

08.01.2020 10:13
Снимка: Pixabay

Шестима словенски войници, разположени в Ербил в Северен Ирак, ще бъдат евакуирани след като Иран нападна летището в Ербил и още една военна база в Ирак, в които има и американски войници, съобщиха агенция СТА и БТА.

Словенските войници са в Ирак в рамките на германска международна операция и ще бъдат евакуирани в сътрудничество с германските партньори, съобщи министерството на отбраната на Словения. Както съобщи СТА, президентът на Словения и върховен командващ въоръжените сили Борут Пахор е информиран за решението.

Пахор, министърът на отбраната Карл Ерявец и началникът на генералния щаб генерал Аленка Еменц тази сутрин разговаряха със словенските войници в Ирак. Войниците съобщили, че са добре и са били в скривалище на базата по време на нападението срещу летището в Ербил, което се намира близо до военна база.

Иран изстреля над 12 балистични ракети по две военни бази в Ирак, в които се намират американски войници, а иранската Революционна гвардия, която пое отговорност за нападението, посочи, че нападенията срещу базите са отмъщение за убийството на командващия специалните части "Ал Кудс" Касем Солеймани.

Нападението срещу бази в Ирак бе потвърдено от Пентагона, а ракетите са изстреляни от територията на Иран. Ударени са базите "Айн ал Асад" в провинция Анбар и още една база в Ербил.

Други от От страната и света

64-годишен почина след побой в Айтос

64-годишен мъж почина след конфликт в Айтос, съобщиха от полицията. На 24 октомври е подаден сигнал за открит мъж в безпомощно състояние на улица "Рила" - пред дом № 15

Интензивен трафик на товарни автомобили по границата с Румъния

Интензивен е трафикът на изход за товарни автомобили на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на границата с Румъния, съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция"

Експерт: Правителство по-скоро няма да има

"Правителство по-скоро няма да има, защото като слушам лидерите докъде са се докарали с тези условия, смятам, че е невъзможно. ГЕРБ и ПП-ДБ сами не могат, трябва им една голяма партия, или две малки

ЦИК при 88.09% обработени протоколи: ГЕРБ печели с 26.15%, МЕЧ е новата партия в НС

Вотът от чужбина класира на първо място Алианса за права и свободи на Ахмед Доган ГЕРБ-СДС печелят убедително с  26.15%, сочат данните на ЦИК при  88.09% обработени протоколи в РИК

ЦИК при 82.42% обработени протоколи протоколи: ГЕРБ печели с 26.08%

ГЕРБ-СДС печелят убедително с 26.08%, сочат данните на ЦИК при 82.42% обработени протоколи в РИК. Втори са ПП-ДП с 14.76%, а "Възраждане" вземат 13.81%. ДПС-Ново начало получава 10

>