И 40-годишни ще стават войници, офицери ще служат до 58 г. (Обзор)

07.01.2020 22:21 Виктор Иванов

Най-високите пенсии са на военните, с вдигането на възрастта НОИ спасен да извади много пари сега

Така се компенсира и недостигът на кадри в армията 

В момента над 5% от войската е от пенсионери

И 40-годишни да могат да стават професионални войници, а офицерите да работят между три и пет години извънредно. Тези мерки за решаване на хроничния проблем с недостига на кадри за армията предлага вицепремиерът Красимир Каракачанов. Освен че облекчават проблема с липсата на хора, мерките щели да спасят и Националния осигурителен институт от тежки дефицити.

Пределната възраст за постъпване в армията за всички длъжности и звания да е 40 години, предлага Каракачанов с проект за промени в закона за отбраната.

В момента професионални войници

не се наемат,

ако са над 28 г.

След успешната кампания “Бъди войник” обаче са открити годни кандидати за войници, които били по-възрастни, мотивира предложението си Каракачанов.

От години при щатна численост от 29 000 души армията страда от липса на поне 20%, като в някои части хората са под минимума за нормалното им функциониране. Според вицепремиера при негативните демографски прогнози и застаряващо население недокомплектът ще стане още по-тежък в периода до 2050 г.

В същото време поне до 2032 г. военната служба няма да стане привлекателна като заплащане и социален статус, се посочва още в мотивите към предложението. Това сочели прогнозите на правителството за парите, които ще се отделят за заплати на военните.

Пак заради липсата на хора министърът предлага и увеличаване с 3 години на пределната възраст за служба на военните. Това означава, че за войниците тя ще стане 49 г., за старшините и младшите офицери - 58 г., за полковниците - 59, а за различните видове генерали - между 61 и 65 г. Ако пък офицерите имат и научна степен, пределната възраст за служба се увеличава с 5 години.

Удължаването ще важи дори за хора, които към момента са изпълнили условията за пенсиониране на военните, но не са подали документи в осигурителния институт за пенсия. А по 3 г. отгоре ще могат да работят вече пенсионирали се офицери, ако министърът на отбраната прецени, че са нужни на армията, предвижда друга от предлаганите промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Сега пенсионерите офицери могат да останат на работа и да вземат заплата плюс пенсия само една година. По данни на Министерството на отбраната към момента в армията има 1500 пенсионери, които все още са на служба, което е над 5% от щата. Заради двойния доход на тези хора обаче - от пенсия и офицерска заплата, имало социално напрежение с останалите офицери, които не са пенсионери, пише в мотивите си Каракачанов.

Освен това военните недоволствали, че колегите им от останалите армии в НАТО имали право да служат по-дълго от тях. С промяната на Каракачанов пределната възраст почти

се изравнява

със средната

в алианса,

а и ще спрем да сме единствената армия в НАТО, в която да служат пенсионери.

“На тази основа МО отчита определена сложност в отношенията между военнослужещи с упражнено право и такива без право на пенсия по КСО. В обозримо бъдеще това би могло да окаже негативно влияние върху поведението и действията на военнослужещите по отношение на службата им”, предупреждава за разделението между редовите офицери и “богатите” пенсионери министърът.

Увеличаването на пределната възраст ще спаси и Националния осигурителен институт от постоянно нарастване на дефицитите, подчертава той. Военните вземат високи пенсии и увеличението на тавана до 1200 лв. затруднява НОИ. Заради многото офицери, които излизат в пенсия,

дефицитът на

фонда за пенсии

на военни и

полицаи се

е увеличил

от 99 млн. лв. за 2019 г. на над 147 млн. лв. за 2020 г., посочва вицепремиерът.

Той е категоричен, че един от начините за решаване на този проблем е въвеждането на доброволна, а след това и наборна казарма. Вече 3-а година обаче Каракачанов не внася законопроекта за това.

Купуват дронове за 25 млн. лв., канят американци и израелци за оферти

Разузнавателни дронове на стойност 25 млн. лв. иска да купи министерството на отбраната, става ясно от публикувана обществена поръчка. Тя обаче не е открита за всички възможни кандидати - за оферти са поканени само 24 производители на такива летателни устройства. Сред тях са компании от САЩ и Израел, както и български производители.

Министерството иска да купи 14 дрона, 2 от които с максимален обхват от 120 км. Ведомството очаква първите 4 дрона тази година, а последната доставка трябва да е през 2024 г.

Дроновете ще се ползват главно от специалните сили, които формират българските контингенти за мисии в чужбина. Крайният срок за подаване на оферти от фирмите е средата на февруари.

Планове за производство на дронове има и в договорите за индустриално сътрудничество за покупката на изтребителите F-16.

Други от От страната и света

Обновяват 10 улици в Пазарджик до края на 2024 г.

Първият етап от мащабната реконструкция на улици, водопроводи и канализация в град Пазарджик е факт. Десет улици с начало - част от ул. "Петър Бонев" ще бъдат модернизирани в рамките на тази година

Оставиха осъждан дилър от Добрич в ареста

Обвинен в държане с цел разпространение и разпространение на наркотици остава в ареста след решение на Апелативния във Варна, потвърдил решение на Добричкия окръжен съд. Явор Я

Пуснаха под домашен арест 26-годишен, обрал казиното в Оряхово

Троен състав на Врачанския окръжен съд отмени определението на районните съдии от Оряхово, с което обвиняемия Д. П. бе задържан за постоянно в ареста и вместо това постанови спрямо него да бъде взета

Задържаха мъж, изнасилил 14-годишна и й избил зъб

Окръжният съд в Сливен постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за мъж с инициали Т.Я.И., обвинен в изнасилване на малолетна, съобщава съдът на сайта си

Пожар лумна близо до връх Ком

Пожар гори близо до връх Ком. Огънят е възникнал още снощи. Според очевидци, пожарът се разпростира на десетки декари високо в планината. От МВР казаха

>