Станислав Владимиров: Грозно и лошо е да се политизира проблемът с водата в Перник - трябва дебат за ВиК

08.01.2020 08:00 Лиляна Клисурова

Още акценти от интервюто с кмета на Перник:

Не разбирам правенето на политика с врякане. В парламента трябва да се проведе сериозен разговор за проблемите във ВиК сектора

Надявам се на дебат по същество - да посочим грешките, които сме направили, и пътя, по който трябва да излезем от тази криза, защото така правят умните народи. Само глупаците винаги започват отначало

Ежедневно се следи нивото на “Студена” и ако се наложи по-строг режим, хората ще бъдат известени

Цяла армия от чиновници е трябвало да наблюдава ВиК дружеството. Няма как такава голяма и тромава структура да работи

Аз съм четвърто поколение социалист и трудно някой може да внуши, че не съм достатъчно лоялен към партията си

- Г-н Владимиров, водната криза в Перник се задълбочава и въпреки всички действия, които предприемате заедно с правителството, краят ѝ не се вижда. Какви са полезните ходове?

- Полезните ходове са няколко. Първият беше въвеждането на режим с много точни разчети, за да стигне водата до края на март. Втората стъпка е спешна подмяна на водопреносната и канализационната мрежа, защото рискът от това, което се случи в кварталите “Църква” и “Проучване” с примесване на мръсни и чисти води, е голям във всеки квартал във всеки момент. Затова трябва да започне спешна подмяна на цялата ни водопреносна и канализационна мрежа.

Третото е ремонт на пречиствателната ни станция, защото при този малък обем, както сега в язовир “Студена”, и най-малкият приток причинява голямо замътяване, което в момента трудно може да бъде преработено от пречиствателната станция. Затова там започват спешни ремонти. И когато дойде малко по-голям приток - всички се надяваме това да е преди март, пречиствателната станция да може да смогне да го преработи и да не оставяме града без вода. Знаете, в момента има кампания - много фирми и общини се отзоваха и даряват вода. Много доброволци се включиха в разпределянето. Това са полезните стъпки, които се правят в момента.

- Да, по тези точки се работи вече месец. Правителството отпусна пари, влязоха икономическата полиция и прокуратурата, министри са всеки ден в Перник, цялата държава се занимава с проблема. Въпреки това нивото на язовира спада и кризата се задълбочава. Аз ви питах по-скоро какво ново се предприеме и за за колко дни още ще имате вода?

- Няма как такова бедствие да бъде преодоляно за дни. Пред това изпитание ние ще сме няколко месеца. Ако природата е благосклонна - до началото на пролетта. И със сигурност дотогава ще сме на този режим. Всекидневно се следи нивото на язовир “Студена” и ако се наложи да отидем към по-строг режим, хората ще бъдат предварително известени. На този етап разчетите са, че ще вземаме от водовземната кула вода до началото на февруари и евентуално след това може да се наложи от основния изпускател. Дотогава ще бъдат направени тези ремонти в пречиствателната ни станция, за да поеме тя водата, която ще дойде от основния изпускател.

Лятото е правен тест по така наречения “мъртъв обем” - пречиствателната ни станция е успяла да преработи водата до нива, които да са добри, за да се ползва за питейни нужди.

- Но в някои квартали имаше ешерихия коли.

- Да, имаше ешерихия коли, затова едно от исканията ми беше за подмяна на водопреносната и канализационната мрежа, което не е по силата на община Перник. Тук трябваше да се намеси правителството и то го направи. Защото рискът от примесване на мръсни и чисти води при изключително амортизираната ВиК мрежа във всеки момент е изключително голям, затова започва спешната ѝ подмяна.

- А вие как се справяте в къщи - имате бебе?

- Използваме за къпане водата от водопреносната мрежа. Справяме се така, както и всички останали жители на Перник с несгодите от водния режим. И съм сигурен, че ще минем през това изпитание всички заедно. Ние, перничани, сме сурови хора с достатъчно силен характер.

- Ще помогне ли водата от пещерите, която май не е достатъчно?

- Всеки вариант, който е предложен и може да доведе до по-голям приток на язовир “Студена”, е одобрен. В момента се работи и се надяваме резултатите да бъдат добри.

- За какво ще са отпуснатите от правителството 30 млн. лв.? Премиерът каза, че ще се подменят 80 км тръби, за какво друго?

- Това са два етапа. С решението, взето с постановление на Министерския съвет в края на миналата година, се отпуснаха 30 млн. лв., които са за ремонт на пречиствателната ни станция за чисти води и за подмяната на водопреносната и канализационната мрежа, която не е включена към големия воден проект, който ще стартира в началото на пролетта. Поискахме и получихме средства за цялата критична инфраструктура, която не се дублира с големия воден проект.

- А този голям проект кога ще се реализира?

- По оперативна програма общината във времето е готвела голям воден проект, който ще подмени част от канализационната мрежа, довеждащите водопроводи и ще направи ремонт на пречиствателната станция за отпадни води. А сега получихме пари от правителството за ремонт на пречиствателната ни станция за чисти води, за част от големите довеждащи водопроводи, които не са включени в големия проект за водния цикъл, както и за оставащата извън него ВиК мрежа. Когато се изпълнят и двата проекта, Перник ще има почти изцяло обновена ВиК структура.

- Защо този голям проект не се е случил? През годините много общини получиха средства за водните цикли по европейски проекти - защо Перник не го е направил? Попада ли в графата на онези общини и кметове, които според премиера са проспали проектите или са ги бойкотирали?

- За да се реализира такъв голям проект, е необходимо проектиране. А предпроектната готовност е няколко години. Сега му е дошло времето. Може би кризата ускори някои процеси, така че той ще стартира в началото на пролетта. Имам уверение за това от Министерския съвет.

- Какво става с ремонта на стената на “Студена” - ще има ли разследване къде са отишли парите за него?

- Още с встъпването ми в длъжност като кмет сигнализирах прокуратурата за начина на стопанисване на “Студена” и на управляване на ВиК дружеството. Имаше изявление от прокуратурата, че се работи. Действията бяха сравнително бързи, така че вярвам, че прокуратурата ще си свърши работата.

- Държите ли връзка с главния прокурор? От обвинението обявиха, че има две разследвания за безстопанственост на длъжностни лица от общинската и областната администрация и от ВиК дружеството.

- Не се е налагало да държим връзка. Сигурен съм, че ще ме уведомят по официален път, когато имат конкретни резултати.

- Двамата министри - Нено Димов и Петя Аврамова, отпаднаха от разследването на прокуратурата. Защо?

- Нямам информация кой е отпаднал и кой - не. Вярвам в институцията прокуратура, тя ще направи задълбочено разследване и ще видим кои са причините, довели до тази криза в Перник.

- Защо проблемите в Перник са трупани години и трябваше да се стигне до криза?

- Не само в Перник, а в много градове, в цялата държавна структура проблемите се трупат години наред и се надявам тази криза да направи така, че да извлечем поуките си - къде бъркаме в сектор като ВиК. Предстои дебат в парламента и очаквам той да бъде експертен и след него да подредим сектора, така че да функционира правилно и никоя друга община или областен център да не изпада в ситуацията на Перник днес.

- След като стана ясно, че ВиК - Перник, не функционира добре, премиерът поиска водните дружества в страната да се обединят в обща държавна структура. Реалистично ли е това?

- Затова казах, че се надявам в парламента да има експертен дебат, а не личностни нападки, както често се случва там.

И действително да подредим ВиК сектора, защото се вижда, че той не функционира добре. В Перник принципал на ВиК дружеството е регионалното министерство, оттока за водата дава Министерството на околната среда и водите, имаме водна асоциация, за която отговаря областният управител, имаме Басейнова дирекция - цяла армия от чиновници, която е трябвало да съблюдава как функционира ВиК дружеството. Тя не си е свършила работата и има размиване на отговорността. Толкова голяма и тромава структура няма как да бъде ефективна и със сигурност са необходими промени, оптимизиране. И се надявам тази криза да ускори този процес, а не пак да зациклим в партийните си ежби. И дебатът, който трябва да се случи в парламента, отново да не доведе до нищо.

- Можеше ли тази криза да бъде избегната, ако например имаше по-ранно изключване от екоминистерството на промишленото водоснабдяване?

- Могло е да бъдат направени много неща. Тук има обективно несвършена работа. Могло е да се въведе по-рано воден режим - през нощта, което е изключително безболезнена мярка, и сега щяхме да имаме много по-голямо количество в “Студена” и нямаше да сме изправени пред това изпитание.

- Мислите ли мерки по темата за промишленото водоснабдяване - предприятията имат алтернативни източници за водоснабдяване като язовир “Пчелина” и река Струма, ще ограничите ли достъпа им до “Студена”?

- Правомощията на кмета не са дотам да регламентира ползването на тези водоизточници. Но от тази криза трябва да извлечем всички поуки и да видим всички направени грешки, за да стане ВиК секторът много по-ефективен и да не изпадаме в подобни кризи. Защото Перник е най-яркият пример, но проблемите са видими и на други места.

- Кои са все пак виновниците за това, което се случи в Перник?

- Аз не мога да посочвам виновник, защото не съм нито прокурор, нито разследващ полицай, а кмет. Има институции, които трябва да направят нужното, и вярвам, че ще го направят. Аз не мога да си позволя да внушавам, да създавам фалшиви новини.

- Очаквате ли министерски оставки?

- Длъжността кмет е достатъчно сериозна позиция, за да се поддавам на очаквания или внушения. Виждам документация и всяка моя стъпка трябва да бъде премерена и държавнически обоснована. Така разбирам правенето на политика.

- БСП готви вот на недоверие - какъв ефект очаквате от него?

- Работата на опозицията е да бъде коректив на управляващите. Нормално е БСП да внесе вот на недоверие и се надявам на него да има дебат по същество. Да не го превърнем пак в някакъв махленски спор, лични нападки, а да говорим за очевадните проблеми във ВиК сектора. Не разбирам правенето на политика с врякане.

- Вие се противопоставихте на опитите на политици да яхнат темата, не се срещнахте дори със собствената си лидерка Корнелия Нинова. Посочихте още Мая Манолова и Красимир Велчев от ГЕРБ. Защо този проблем се превърна в политически?

- Всичко около нас е политика, но е лошо и грозно, когато се партизира дадена криза. Затова казах, че се надявам на дебат по същество. Да посочим грешките и пътя, по който трябва да излезем от тази криза, защото така правят умните народи. Само глупаците винаги започват отначало. Затова се надявам да няма партизиране от различни политически сили, а действително да седнем и да подредим ВиК сектора си, за да не изпадат и други общини в подобна ситуация.

- Какви са отношенията ви с Нинова? отказът ви за среща доведе ли до напрежение между вас?

- Вече посочих, че темата с водата в Перник не трябва да се партизира. А персоналните ми отношения с всеки един политик са чисто човешки и нормални. Казах, че всеки, който иска да помогне в Перник, е добре дошъл. А за всеки, който иска да партизира, кметската врата ще бъде затворена, независимо от коя политическа сила е. Защото ние сме в бедствено положение. Някои хора, стоейки в София, имат нормален достъп до услугите, докато ние в Перник сме поставени пред невероятно изпитание. И е некоректно и грозно някой да извлича от това политически дивидент.

В личен план отношенията ми с Нинова са нормални и колегиални. Не сме имали някакви по-остри сблъсъци.

- След тази случка не ви ли притеснява възможността за партиен линч? Вече чета по форумите обвинения от ваши другари, че сте се продали на ГЕРБ и Борисов.

- Не ме притеснява нищо. Аз съм четвърто поколение социалист и трудно някой може да внуши, че мога да не бъда достатъчно лоялен към партията, която ме е издигнала. Опитите за такива внушения са нелепи и несериозни и доста често идват от мои колеги, които имат недостатъчно партиен стаж, за да дават такива оценки.

- БСП в Перник - тоест вашата партийна структура, се включва в протестите. Вие ще ги подкрепите ли?

- Този въпрос е към ръководството на БСП в Перник. Нормално е хората да са гневни. Всички сме гневни, защото в тази ситуация нямаме само субективни причини, които да са довели до тази криза, а има и обективно несвършена работа. И се надявам институциите да си свършат работата.

Неслучайно казах, че партизирането води до допълнително напрежение, което пречи на всички перничани. Нужно ни е спокойствие. Изпитанието ще бъде тежко, но ние ще го преминем. Перничани са хора с характер. Затова молбата ми към политиците е за повече спокойствие. Който иска да помогне, е добре дошъл. Който иска да извлече политически дивиденти, вратата ми е затворена.

Визитка:

Роден на 30 декември 1978 г. в София

Има висше икономическо образование

Заемал е поста на зам.-кмет по младежки и социални дейности, спорт и сигурност в община Перник

Бил е председател на Младежкото обединение на БСП в града и секретар по организационните въпроси на НС на БСП, както и член на Изпълнителното бюро

Депутат в 42-ото и 44-ото НС от листата на БСП в Перник

На последните местни избори бе избран за кмет на Перник

Владее английски език

Женен, с един син

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>