Новите Ивановци намаляха наполовина за 10 години

06.01.2020 22:00 Христо Николов

Традиционното българско мъжко име Иван бавно отстъпва позициите си като едно от най-разпространените български мъжки имена. Само за последните 10 години броят на новородените момчета, записани с това име, е намалял почти наполовина, показват данните на Националния статистически институт.

През 2008 г. новородените момчета, кръстени Иван, са били 997, като името е било

на четвърто

място сред

предпочитанията

на родителите

след Георги, Александър и Мартин. 10 години по-късно – през 2019 г., така са кръстени едва 614 отрочета от мъжки пол и Иван е вече на седма позиция по популярност.

Същото се отнася и за най-разпространеното мъжко име в България – Георги.

У нас през 2019 г. е имало 158 017 мъже с име Георги, докато името Иван носят 147 644 българи. Но докато през 2008 г. 1477 новородени момчета са били наречени Георги и това е било най-популярното име за кръщаване на дете, през 2019 г. така са кръстени само 969 новородени.

Георги е вече трайно изместен от Александър. По популярност сред новородените следват Георги, Мартин, Димитър, Никола, Борис, а след Иван най-популярни са Виктор, Даниел, Калоян, Николай и Кристиян - почти всичките популярни в цял свят имена.

Единствено Калоян, Борис и Никола от типично българските мъжки имена стават по-популярни, отколкото са били преди.

При момичетата положението е същото - все по-голяма популярност придобиват имена, които

звучат по

еднакъв начин

в целия свят

Виктория трайно се е установила като най-популярно за новородени у нас, а топ 10 се допълва от имена като Мария, Никол, Александра, София и т.н. Типично българското име Гергана е чак на 12-о място по популярност за кръщаване на новородено момиче. За трета поредна година Виктория държи първото място.

Все пак модата трудно може да промени целия граждански регистър, защото България е страна със сравнително доста застаряващо население. Така че двете най-популярни имена у нас от години продължават да са

Мария и Георги

На второ място са Иван и съответно Иванка, на трето – Елена и Димитър, на четвърто – Йорданка и Николай, и т.н. Модерното днес Виктория е чак на 11-о място при женските имена и според НСИ през 2019 г. у нас е имало само 27 034 жени с име Виктория. Докато

Мария са

111 244

българки

В течение на годините в топ 20 на най-разпространените мъжки и женски имена у нас трудно настават промени.

В същото време обаче хората, които носят тези 20 имена, намаляват. Така в българския именник навлизат все повече нововъзникнали имена или поне такива с чужд произход, или които не са били особено разпространени у нас преди десетилетие например.

При имената, с които родителите кръщават новородените, е същото. Името Емир например вече се е утвърдило като

най-популярното

мюсюлманско

име за

новородените

момчета

и най-разпространените мюсюлмански имена, като Ахмед, Мехмед и др. са доста назад в класацията. Емир произлиза от арабската дума, с която се означава “повелител” или “вожд”.

За новородените момичета нашите мюсюлмански семейства най-много харесват Елиф. В България през 2019 г. са родени 124 момчета с името Емир и 102 момичета с името Елиф, сочи справката на НСИ. След тях родителите харесват най-много мъжкото Мерт и женското Мелек.

Любопитни имена за новородени у нас през 2019 г., които са необичайни, но въпреки това влизат в топ 50 на най-харесваните, са Даная (101 момичета), Ванеса (123), Мелиса (125), Даяна (129), Карина (187), Стефани (156).

Родителите на новородените момчета предпочитат обаче

традиционно

звучащи имена

След топ 12 на най-разпространените имена за новородени момчета (виж таблицата) следват Кристиян, Божидар, Симеон, Стефан, Самуил, Михаил, Петър, Ивайло, Йоан, Ангел, Алекс, Христо, Владимир, Константин, Йордан, Васил, Борислав и др.

При фамилните имена през 2019 г. няма големи размествания (виж инфографиката).

През първата половина на януари

имен ден

празнуват

над 807 хиляди

българи

Освен Иван, Йоан, Иванка, Йоана и производните им, които черпят днес, до 18 януари, когато е Атанасовден, ще черпят също хората, които носят имена като Таня и Антон плюс Василовците и Йордановците, чиито имени дни вече минаха.

Друг такъв месец в календара е декември, когато всеки втори ден някой имаше повод да почерпи - като се почне от Екатерина, мине се през Николай, Ана, Андрей, Христо и се стигне до Стефан на 27 декември.

Най-много на брой българи обаче честват имения си ден в един и същи ден на Цветница -

367 093 наши

сънародници

имат имена,

които

произлизат от

име на цвете

или дърво

Заради високосната 2020-а и Цветница, и Великден се падат на същите дати като миналата година.

Цветница е на 12 април, а Велика неделя е на 19 април.

Други от От страната и света

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

Юлиян Попов: България получи много добър и интересен ресор в ЕК

Ресорът е много добър, много е интересен. Освен това в светлината на доклада на Марио Драги, който се очертава като индустриална стратегия на Европа за следващия период

>