Как австралийците видяха послание от аборигените в небето над пожарите

06.01.2020 15:29 Джейн Димитрова
Колаж: Benita Tahuri/Facebook

Знамето на аборигените се появи в небето над горящата Австралия.

Много от жителите на континента описват случващото се като във филм на ужасите или като апокалиптичен филм за бъдещето на планетата.

Това е най-лошият сезон в историята на горските пожари в страната.

Броят на човешките жертви достигна 25 души. Очаква се половин милиард животни да загинат в огнените пламъци през януари, като популацията на коалите вече намаля с 1/3. Около 2700 пожарникари се борят с огъня.

Сред множеството кадри, които се разпространяват в интернет пространството и които привлякоха подкрепата и надеждите за дъжд на целия свят, е и публикация на Бенита Тахури.

Тя споделя колаж със снимка, направена от Роуз Флетчър, на потъмнялото огнено небе над югоизточния край на континента. Кадърът й напомнил за флага на аборигените. 

"Тази снимка не е моя, това бе само послание, което достигна до мен, пред очите ми. Аз имах средствата да го споделя. Нямам никакви претенции към него, моля, споделяйте го. Случващото ме оставяше без надежди, всичките пожари... и тогава между слънцето и мен гигантски кълбета дим на океана. Тогава долових магическия отговорна коренните жители", пише фотографката.

Австралийският музей описва австралийския аборигенски флаг като „разделен хоризонтално на равни половини черно (отгоре) и червено (отдолу), с жълт кръг в центъра“. Жълтият кръг символизира слънцето като източник на живот. Червеният цвят представлява земята и духовната връза с земята. Черното представлява коренното население на страната.

Флагът е създаден от Харолд Томас, който черпи вдъхновение от историята на своята култура, през 1971 г. като символ на движението на аборигените за права върху земята. 

Много от хората, наблюдавали гледката и анализирали изображенията после в социалните мрежи, смятат, че това може да е някакъв вид знак от аборигените които често се разглеждат като закрилници на земята и околната среда.

През 2008 г. Австралия официално се извини на аборигените за отношението към тях в периода на заселването. Тогава австралийският парламент призна, че столицата Канбера е построена върху земи, които европейски заселници са отнели от коренните жители.

Властите в Австралия призоваха десетки хиляди хора да се евакуират от домовете си и да се преместят в по-безопасни райони. В щата Виктория бе обявено бедствено положение в райони, в които живеят близо 100 000 души. Пожарите горят от септември и през тези няколко месеца се смята, че са разрушени 1300 домове.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>