Разкриха 50 тона боклуци от Италия в склад във Враца, нямало да ги горят (Обзор)

05.01.2020 21:29 Валери Ведов
Отпадъци от Италия бяха разкрити в склад във Враца.
Кметът Калин Каменов

Кметът Калин Каменов: В града няма да се допусне някаква термична обработка, която би навредила на природата, както и няма да се съхраняват отпадъци на наше сметище

Тонове отпадъци от Италия откриха проверяващи на нелицензирана за тази цел площадка във Враца след сигнал на граждани до РИОСВ.

Вносните боклуци се съхраняват на ул. “Складова” в областния град, а проверката установила, че порталът на обекта е отворен и до отпадъка се стига без проблем. На мястото имало повече от 50 тона употребявани тонер касети от принтери, като по-голямата част от тях са пакетирани.

Според служители в склада боклукът е там от ноември 2019-а, а според документите идва от Италия и не е опасен.

“Тепърва обаче ще изясним кой е собственикът на площадката и на отпадъците”, заяви директорът на врачанската екоинспекция Христо Христов.

Стопаните на склада

са баща и син - Тодор

и Илиян Ангелови

Според тях боклукът не е техен, а на фирма, с която сключили договор за съхранение. Площадката обаче не е лицензирана, както е по закон, установили от РИОСВ.

ДАНС също започна проверка по случая. Предстои собствениците на въпросната фирма да бъдат разпитани. 

Кметът на Враца Калин Каменов обяви, че се е свързал с фирмата, която е собственик на употребяваните тонер касети от Италия. Оттам потвърдили, че ще организират трошене и разделно събиране на метала и пластмасата от касетите. Металът ще се предава за вторични суровини, а пластмасата ще се продава на заводи като суровина.

“На територията на Враца няма да се извършва горене, топене или друга термична обработка, която би навредила на природата, както и да се складират боклуци на наше сметище”, увери Каменов.

Според него в община Враца не е постъпвало официално намерение за преработка на пластмаса.

“На този етап притеснителното е, че има идея за преработка на тази пластмаса без термично обработване, което обаче по никакъв начин не е нито обявено в общинската управа, нито е съгласувано с регионалната инспекция по околната среда. Няма как да се коментира тема, при положение че все още няма проект и няма внесени документи за каквото и да било официално намерение. Засега е ясно, че заради това, че

теренът няма лиценз за

складиране на подобни

отпадъци, собственикът

ще бъде глобен

със 7 хил. лв.

“Площадката е наета от фирма, която се занимава с обработка на пластмасови изделия. Да, по документи този т.нар. отпадък идва от Милано, Италия - каза собственикът на склада Тодор Ангелов. - Но това са суровини, които са закупени от българска фирма чрез конкурс. От тези суровини ще бъде произведено нещо с добавена стойност.”

Според него пакетираните касети са от специална пластмаса, която не подлежи на изгаряне. С тези суровини се произвеждали закачалки, дръжки за четки и други изделия. Въпреки това Ангелов най-вероятно ще бъде санкциониран, тъй като няма разрешително за складирането на тези отпадъци.

Други от От страната и света

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

>