8,8 от всичките 24 млрд. лева от еврофондове са вече платени

02.01.2020 21:52 Марияна Бойкова

Към момента изпълнението е 36,82%, договорени са 77 на сто от сумите

8,836 млрд. лв. са реално разплатените пари от еврофондовете при бюджет за програмния период 2014-2020 г. от 23,997 млрд. лв. Това прави 36,82%, показва състоянието на изпълнението на оперативните програми към 2 януари.

В 2020 г. оперативните програми влизат с договорени 18,63 млрд., което е 77,66 на сто.

От милиардните програми с най-голямо изпълнение е “Развитие на човешките ресурси” - 54,99 на сто при бюджет 2,136 млрд. лв. Прави впечатление, че бенефициентите са от цяла България, включително от малки населени места, а договорите са над 3000.

При “Региони в растеж” от 3 млрд. лв. са разплатени над 1,5, което е 51,31%.

По някои от приоритетните оси в програмата процентът на изпълнение е над 100. Така е с парите за регионални пътища, здравна и образователна инфраструктура. Други са с над 90% усвоени европари и национално съфинансиране. Това са устойчиво и интегрирано градско развитие и за енергийна ефективност в периферните центрове.

В. “24 часа” и регионалното министерство правиха кампании по градовете преди старта на програмата, за да знаят кметове, бизнес, граждани как се разработват проекти, за да бъдат градовете им по-добри за живеене.

2,58 млрд. лв. е бюджетът на “Иновации и конкурентоспособност”, това са реални пари за бизнеса. Разплатени са 44,66% от тях, или 1,2 млрд.

Програмата с големите проекти е “Транспорт и транспортна инфраструктура”. При нея разплатените пари са 39,74 на сто, или 1,46 млрд. лв. при бюджет от 3,69 млрд. лв. По-слабо е изпълнението на жп проектите, като най-скъпият и големият - Елин Пелин - Костенец, който е за 1,3 млрд. лв., е с разплатени 67 млн. лв. Забавянето беше заради съдебни обжалвания на обществените поръчки.

Реално разплатените суми по “Околна среда” са 27,03% при бюджет от 3,46 млрд. лв. Парите по приоритетната ос “Води” са усвоени на 22,33 на сто при бюджет 2,33 млрд. Сред причините за ниския процент е забавата при учредяването на водни асоциации, които трябваше да кандидатстват с проекти.

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>