Руският газ идва от Турция от 2020 г. (Обзор)

31.12.2019 03:00 Марияна Бойкова
Теменужка Петкова и изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, на “Булгаргаз” Николай Павлов и на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов обясниха, че цената на газа ще е с 5% по-ниска, а от смяната на трасето ще се спестят над 76 млн. лв.

Пестят се 76 млн. лв., газът по-евтин с 5%

От 1 януари 2020 г. руският газ ще влиза в България от Турция, а не от Румъния. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в понеделник. В пресконференцията участваха и изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, на “Булгаргаз” Николай Павлов и на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Турското трасе излиза по-евтино от това през Украйна и Румъния със 76 млн. на година и това е мотивът за избора му. Причината е, че от юли румънският оператор е повишил тарифите.

“В резултат от постигнатите договорености между “Булгаргаз” и “Газпром експорт” доставните цени за българските битови и индустриални потребители на природен газ ще намалеят с близо 5% на годишна база. Тази икономия се дължи на отпадането на разходите за достъп и пренос през територията на Румъния в размер на 76 млн. лева, които няма да бъдат заплащани от “Булгаргаз” и от българските потребители”, обяви Петкова. Очаква се българският доставчик “Булгаргаз” да реализира положителен финансов резултат от 4,6 млн. лева за 2019/2020 газова година от по-ниските тарифи на вход Странджа. Досега входната точка беше беше Негру вода в Румъния.

Шефът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов заяви, че газопреносната система на дружеството е готова да поеме руския природен газ от новата точка на доставка. Газопроводът в момента е запълнен, същата операция е извършена и на турска територия. С турския оператор в неделя са приключили последните проверки и от 1 януари няма проблем доставките да започнат.

Входната точка с Румъния също ще продължи да функционира. Малинов увери, че “Булгартрансгаз” ще продължава да транзитира природен газ до Гърция и Северна Македония. Въпрос на ползвателите е да изберат оттук нататък по какъв маршрут ще бъдат доставени нужните им количества природен газ.

От 2 януари на платформата за търговия на “Газов хъб Балкан” стартира многостранна търговия на организирания борсов пазар - краткосрочен сегмент (spot), дългосрочен сегмент и брокерска услуга. “Това ще даде възможност за пълна либерализация на пазара на природен газ у нас”, каза Петкова.

За първи път през тази година “Булгаргаз” проведе няколко търга и сключи договори за доставки на втечнен природен газ, включително и от САЩ, в размер на общо 403 млн. куб. м. За месец януари са договорени още 100 млн. куб. м втечнен природен газ.

Други от От страната и света

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

Юлиян Попов: България получи много добър и интересен ресор в ЕК

Ресорът е много добър, много е интересен. Освен това в светлината на доклада на Марио Драги, който се очертава като индустриална стратегия на Европа за следващия период

Елена Йончева се срещна с отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Елена Йончева се срещна с двамата отвлечени български моряци от кораба "Галакси Лийдър". Това става ясно от прессъобщение разпространено до медиите. Моряците са при хутите от ноември миналата година

Националната гвардейска част обявява 118 свободни места

118 вакантни длъжности за войници в Националната гвардейска част (НГЧ) са обявени със заповед на командира на военното формирование. 100 от тях са за длъжност „гвардеец"

Иван Кондов и посланикът на Франция "за" Пътна карта за партньорство между страните

Готовност за подписване в най-скоро време на актуализирана Пътна карта за стратегическо партньорство между България и Франция към Споразумението, подписано през 2008 година

>