Димов към Нинова: При нейното правителство спряха "Околна среда" и това е най-големия провал

30.12.2019 16:07 Марияна Бойкова

Г-жа Корнелия Нинова обича се изказа неподготвена, с тези думи откри брифинга си министърът на околната среда и водите Нено Димов, часове след като лидерът на социалистите заяви, че ще искат вот на недоверие на кабинета заради кризата с водата на Перник.

Той припомни, че когато "нейното правителство управляваше през 2014 г., програма "Околна среда" беше спряна и на практика всичките средства, които трябваше да бъдат използвани в сектора ВиК бяха замразени. Това е най-големия провал в изграждането на екологична инфраструктура след промените през 1989 г.". 

В същия този период правителството на Орешарски намирало за удачно да инвестира по 10-13 млн. лв. годишно във ВиК инфраструктура, като след 2016 г.  тези средства били два пъти нагоре. 

Второто правителство на ГЕРБ успя да спаси парите от първата оперативна програма и били реализирани почти всички водни цикли с изключение на един, продължи министърът.  Единственият областен град, който не успял да защити проекта си, при кмет от БСП, беше Перник. Така че когато г-жа Корнелия Нинова говори за Перник, нека да е наясно, че именно нейният кмет не успя да вкара града си в първия цикъл на проектите за ВиК, заяви Димов.

В момента най-мащабната част във втората оперативна програма е за инфраструктура във водния сектор - 1,5 млрд. лв. без ДДС., от тях 105 млн. за ВиК - Перник, от които над 80 на сто е финансирането от ОП "Околна среда", поясни още той.

Димов обвини Нинова, че с фалшиви новини насажда страх. "Говоря за това, което твърди, че пием в момента. Припомнете си как Таско Ерменков хвърли софиянци в ужас за известно време с фалшива новина, касаеща язовир "Искър". Това продължава и във сектор въздух.  Не е редно лидер на политическа партия, която има претенции, да разпространява фалшиви новини и да насажда страх", заяви той.

Ако Нинова е била загрижена за въздуха, когато е управлявало нейното правителство на тройната коалиция, на Сергей Станишев, са можели да предвидят пари за чистотата на въздуха , но в първата оперативна програма нямало никакви. Във втората програма имало 110 млн., а след това "ние успяхме да защитим още 500 млн. за електрификация на градския транспорт", каза екоминистърът.

Всички тецове и топлофикации пък били приватизирани 2004-2009 г., когато Нинова била  зам.-министър на енергетиката и е изгонена заради скандала с Вальо Топлото, припомни министърът. "Когато говорим какво се диша, трябва си даде сметка, че тя пряко е участвала като зам.-министър на енергетиката и носи отговорността за тези действия. Резултатът на г-жа Нинова от последните избори показват, че тя ще бъде изключително удобна в ролята си на опозиция", смята Димов.

Други от От страната и света

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

Юлиян Попов: България получи много добър и интересен ресор в ЕК

Ресорът е много добър, много е интересен. Освен това в светлината на доклада на Марио Драги, който се очертава като индустриална стратегия на Европа за следващия период

Елена Йончева се срещна с отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Елена Йончева се срещна с двамата отвлечени български моряци от кораба "Галакси Лийдър". Това става ясно от прессъобщение разпространено до медиите. Моряците са при хутите от ноември миналата година

>