Лейбърист с женско име зае най-важния стол в британския парламент

28.12.2019 20:19 Павлина Трифонова
Новоизбраният председател на първата сесия на парламента след изборите СНИМКИ: РОЙТЕРС
Колеги влачат Линдзи Хойл към новия му стол.

Новият председател Линдзи Хойл отглежда папагал, кръстен на Борис Джонсън

В повечето парламенти по света изборът на председател става тържествено чрез полагане на клетва и други ритуали, подчертаващи важността на заеманата позиция. В долната камара на британския обаче нещата стоят по съвършено различен начин. Там шефът буквално бива завличан от подчинените си до предназначения за него стол, както се видя наскоро при избора на новия председател Линдзи Хойл.

И причината за това “нежно убеждаване”, както го наричат, не е Брекзит, макар това също да се смята за сериозен аргумент след трите години парламентарни разправии по въпроса, а вековна традиция. Тя датира от времето, когато председателското място се е смятало за доста опасно. Някои от заемалите го

депутати са плащали

с живота си, след

като вбесявали монарха

при представяне на законодателни решения. Днес между короната и парламента няма такива големи разминавания, но ритуалът се прави, за да напомня на избрания за председател колко отговорна е работата му.

Иначе самият Линдзи Хойл много добре знае това, тъй като последните 9 г. бе зам.-председател на долната камара и е ръководил много ключови разисквания, включително за всички държавни бюджети след 2010 г. И макар да е член на опозиционната Лейбъристка партия, е първият, избран от депутатите за този пост, а не назначен от председателя. Което до известна степен обяснява и обтегнатите отношения, които Хойл се твърди, че е имал с него.

Въпреки това новоизбраният председател признава, че предшественикът му Джон Бъркоу е направил изключително много за утвърждаване ролята на парламентаризма и заслужава да стане част от Камарата на лордовете.

Хойл обаче е пълна противоположност на Бъркоу. Той не обича скандалите и светлината на прожекторите. И въпреки че от 40 г. е в политиката, все още е непознат за широката публика. Преди да ме срещнат,

повечето хора си

мислят, че съм

жена, и когато ме

видят, са шокирани,

признава новоназначеният шеф на долната камара. Причината е, че името му се смята за дамско в англоговорещия свят през последните два века, преди това се е използвало и за мъже. Даже съществува специално питане в гугъл за кой пол е подходящо, чието търсене рязко се повиши, след като сър Линдзи зае най-високоплатената политическа длъжност във Великобритания. 

Неговият баща обаче явно не се е замислял много за този евентуален конфуз, когато преди 62 г. решава да го кръсти така. Макар цял живот да е в политиката, Дъг Хойл е повлиян при избора на име за своя син от спортните си предпочитания. Кръщава го на австралийския състезател по крикет Линдзи Хакет, който става изключително популярен в Англия след едно турне на отбора си през 1948 г.

Любопитно е, че синът също прибягва до имена на известни личности, когато трябва да кръщава. Например всичките му домашни любимци се казват като популярни политици. Папагалът е Борис като устатия премиер Борис Джонсън и

вече може да

крещи Оrder (“Ред”),

най-често използваната дума в британския парламент. За костенурката Маги, галено от Маргарет Тачър, сър Линдзи Хойл казва, че има твърда черупка и не се обръща. Териерът му се казва Бети на първата жена - председател на долната камара, Бети Бутройд, а другото куче, Гордън - на бившия премиер лейбърист Гордън Браун. Котката му пък получава името Денис в чест на най-дълго служилия лейбъристки депутат Денис Скинър.

След 40 г. всеотдайна работа за Лейбъристката партия обаче Хойл ще трябва да я напусне, тъй като новата му позиция предполага да е политически необвързан. Но ще продължи да представлява хората от своя избирателен район Чорли като независим депутат, както неизмено го прави след 1997 г.

Едва 22-годишен, той става общински съветник от Лейбъристката партия в родния Адлингтън, след това зам.-председател на общинския съвет и кмет. Това не е изненадващо, тъй като младият Линдзи расте в семейство на депутат и общинска съветничка от същата партия. Политиката винаги е била на почит в неговото семейство – линия, която и до момента се диктува от баща му. Макар да е на 89 г., Дъг Хойл все още е много активен в Камарата на лордовете в британския парламент.

Когато Линдзи е избран за депутат през 1997 г. в долната камара, пък втората му съпруга Катрин става общински съветник на неговото място. По-късно той я назначава за своя секретарка в избирателния си район, както и по-голямата си дъщеря Ема, което в британската политика е разрешено, стига да се декларира публично.

Преди трайно да се насочи към нея, Линдзи Хойл има малък текстилен бизнес.

Завършил е

държавно училище за

разлика от повечето

големи риби

в Уестминстър, възпитавани в частни колежи и престижни университети като Оксфорд и Кеймбридж. Успява да се издигне в парламентарната йерархия благодарение на лични качества. Повечето от колегите му го смятат за сговорчив и безпристрастен, тъй като никога не си е позволявал да казва какво мисли за Брекзит, нито как е гласувал на референдума за него през 2016 г.

Нещо, което бе основна критика към предшественика му Бъркоу, който не криеше, че е против излизането на страната от ЕС и успя да стопира няколко важни парламентарни решения по въпроса.

Затова не бе изненадващо, че макар Хойл да не е от средите на управляващата Консервативна партия, успя да спечели и подкрепа от нейни депутати за председателския пост, при това два пъти заради извънредните избори през декември. Той пребори други петима сериозни кандидати след продължили няколко часа разисквания и гласувания. “Вярвам, че ще можете да наложите и в работата си така характерната за вас доброта и разумност и по този начин да ни помогнете да се обединим като парламент и демокрация”, казва му Борис Джонсън при избирането.

Самият Хойл обеща да бъде неутрален и да възстанови опетнената репутация на парламента, който се разпусна наскоро след невъзможност да приеме никакво работещо решение за Брекзит. При встъпването си в длъжност новият му председател трудно сдържаше сълзите си. Той обяви, че иска да почете един човек, който липсва в този важен за него момент. Става въпрос за

28-годишната му

дъщеря Натали,

която се самоубива

в навечерието

на Коледа

преди две години след трудна любовна връзка. “Тя беше всичко за нас и бих искал да е тук”, каза Линдзи Хойл.

Това е единственият път, в който политикът проявява слабост в парламентарната зала. Досега той имаше слава на изключително хладнокръвен, след като ръководи британския парламент през 2017 г., когато срещу сградата му имаше терористично нападение. Тогава Хойл бързо взема мерки за сигурността на депутатите, макар да знае, че някъде

навън, където

се стреля, е

съпругата му

Въпреки че изглежда мек на фона на Бъркоу с неговото режещо Order, сър Линдзи всъщност вече е демонстрирал твърдост. Например остро смъмря представители на Шотландската национална партия, че запяват химна на Европа, когато започват обсъжданията за стартирането на Брекзит. Противопоставя се и на някои идеи на премиера Тони Блеър, сред които за увеличаване на студентските такси. “Аз не съм анти Тони. Благодарение на него партията ни печели избори три пъти, но има принципи, които не трябва да се нарушават”, обяснява тогава Хойл.

Заради новата си позиция сега той ще трябва да напусне родното си място в провинцията, в което предпочиташе да живее дори като депутат през последните 22 г. Семейството на сър Линдзи ще се нанесе в т.нар. къща на председателя в двореца Уестминстър, където заседава парламентът. Той

ще получава заплата

от 150 000 паунда

на година, което го прави най-високоплатения британски политик.

Хойл призна, че дни след избирането му на председателския пост лекарите му открили диабет. Не смята, че това ще попречи на работата му, но мисли да се консултира с Тереза Мей, която също трябваше да се справя с такова заболяване, докато бе премиерка.

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>