Норвегия е в шок след смъртта на писателя Ари Бен, страдал от тежка депресия

27.12.2019 15:27 Джейн Димитрова
Ари Бен Снимка: Инстаграм

Норвегия все още се намира в шок. Художникът и писател Ари Бенц, бивш съпруг на принцеса Марта Луиза, се самоуби в първия ден на Коледа. Това възобнови дебатите за суицидните прояви в скандинавските страни, коментира германското издание "Билд".

Още на 25 декември вечерта кралското семейство говори за смъртта на Бенц. Въпреки че през 2016 година той и Марта Луиза се разведоха, отношенията им останаха добри.

Когато принцесата се омъжва за писателя през 2002 г., тя се отказва от 1 милион долара годишно, защото избира за съпруг мъж, който не е от нейните среди, посочва "Венити феър".

"От много години Ари беше важна част от нашето семейство, ние пазим топли спомени, изпълнени с любов", споделиха от кралското семейство.

От години Бен е страдал от депресия.

Професорът по психиатрия Ларс Мехлум коментира пред норвежкото издание "Афтенпостен", че семейството е действало много разумно и разбива табутата. Реалността е тъжна и трагична, но опитът показа, че е по-добре страдащите да бъдат открити по въпроса.“

В 16:47 часа на 25 декември е постъпило обаждане в полицията за смъртта на 47-годишния Ари Бен.

Няколко часа по-рано принцеса Марта, дъщерите й от писателя - – Мауд Анджелика (16 г.), Леа Исадора (14 г.) и Ема Талула (11 г.), и новият й приятел Дюрек Ферет били на служба за Рождество Христово.

Ари Бен е починал в дома си в Ломедален, който е на 20 минути с кола от кралския дворец в Осло.

Един от спътниците на Ари Бен е художникът Еспен Айборг. Той публикува снимка, на която показва двамата са в Лос Анджелис в началото на тази година с думите: "Тази планета никога няма да бъде същата без теб."

В момента Еспен Ейборг е във Флорида, но иска да отиде в Кий Уест - малко, уютно градче на 260 км югозападно от Маями, в което се намира къщата на американския писател и нобелов лауреат Ернест Хемингуей

"Ари смяташе Хемингуей за свой личен учител. Книгите му бяха Библията на Ари. Сега отивам там и ще положа паметен камък на Ари “, споделя Еспен Айборг.

През 1961 Хемингуей се самоубива с ловната си пушка. Той също страдал от тежка депресия.

Въпреки обратните твърдения, процентът на самоубийствата в Норвегия не е по-висок, отколкото в повечето други страни.

През 2016 г. е имало средно 12,2 самоубийства на 100 000 жители. В Германия те са 13,6.

Десетки свещи горят за Ари Бен пред църквата в Ломедалени пред замъка в Осло. Хората, за които Бен е важен, почитат паметтаа му с пламъчетата и с цветята, които оставят. 

Полицията не съобщава кой се е обадил, за да съобщи за смъртта на Бен. Криминалистите са били в къщата му дълго време на Коледа, а според вестник „VG“ входната врата на дома му и вечерта е била запечатана. Разследването вече се счита за приключено.

Ари Бен е роден през 1972 г. в Орхус, Дания, но израства в Норвегия и завършва университета в Осло.

Първата си книга Бен публикува през 1999 г. - сборник с разкази, чийто превод на английски е „Тъжен като ад“, от която са продадени повече от 100 000 копия.

След брака му с норвежката принцеса Марта Луиза двойката издава заедно книга за сватбата си "От сърце за сърце"

Бен също пише няколко романа и пиеси, а през 2018 г. публикува последната си книга „Inferno“, в която подробно описва борбата си с проблемите на психичното здраве.

През декември 2017 г. писателят обвини актьора Кевин Спейси в сексуални посегателства.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>