В Перник най-често лъжат НОИ с документите за пенсия

23.12.2019 20:06 Цветелина Стефанова
Служителите на НОИ проверяват дали дадените им документи за пенсиониране са истински и в архива на осигурителния институт. Там се пазят книжата на всички закрити фирми.

 247 измамници хванал осигурителният институт от януари до септември, през 2017-а били едва 37

Най-често си дописват стаж от фирми, където не са работили

Перничани най-често се опитват да излъжат държавата с документите за отпускане на пенсии. Само през последните три годни поделението на НОИ в миньорския град е хванало 33 случая за измами и е изпратило сигналите до прокуратурата. Това са почти 10% от пресечените опити за измами в последните 3 години.

Най-честите опитите за измама са с фалшиви документи за трудов стаж от фирми, в които никога не са работили или са били на много по-ниска длъжност и с по-ниска заплата. Българите стават все по-изобретателни в опитите да получат право на пенсия и само през първите девет месеца на годината 247 души са пробвали да излъжат държавата. През миналата година са хванати 193 кандидат-пенсионери, а през 2017-а са били едва 37 случая. Това показва анализ на Националния осигурителен институт.

Нерядко се

открива и

несъответствие

в дохода,

посочен като база за осигуряване. Предствят се и фалшиви решения на ТЕЛК.

“Правят се опити за използване на невярна информация за положен труд или осигуряване, подадена от осигурителите или от други лица от тяхно име”, обясняват експертите от НОИ.

През септември кандидат-пенсионер от хасковско село се пробвал да излъже, че е работил като шофьор във фирма, защото не му достигали 3 години и три месеца стаж. Прилага и документ, че има осигурителен стаж като международен шофьор във варненска фирма за доставка и ремонт на компютърни конфигурации. Според него той е работил там 3 години и 3 месеца до 6 април 2010 г. Служителите обаче се усъмнили в документа, защото е издаден през 2017 г. и направили проверка във Варна и Кърджали. Първо хванали, че от 2013 г. фирмата се е преместила от Варна в Хасково. След това проверката при работодателя показала, че името не присъства в разплащателните ведомости на дружеството, няма сключен договор с него и никога не е работил там.

Служителите на НОИ веднага му отказали пенсия и подали сигнал към районната прокуратура.

Жените пробват

да измамят,

че са работили,

докато са били

по майчинство

Такъв случай е хванат през април. Жена от кърджалийско село е написала, че между 1985 и 1991 г. е работила като тютюнопроизводител към бригада. Осигурителят е ликвидирано ТКЗС, чиято разплащателна документация е в архива на НОИ. Експертите обаче започнали по-щателна проверка, защото документът е издаден през 2007 г., когато ТКЗС-та няма от много години. След проверка на платежните ведомости се оказало, че жената е работила там само три от посочените години, а на всичкото отгоре в една от тях е била по майчинство. Тези години при жените се броят като стаж за пенсия, но с нулев доход.

Не са редки и опити за измама със стаж от държавно предприятие. Такъв случай е хванат преди месеци, когато мъж излъгал, че е работил като шофьор година и седем месеца в “Областно пътно управление”. Служителите на НОИ пратили писмо за потвърждаване на данните от осигурителя. Отговорили им обаче, че мъжът никога не е работил във фирмата. А подписите и печатът под документа не били истински.

НОИ хваща и опити за имама при ранното пенсиониране. През юли 2018 г. перничанин подал заявление за пенсия за осигурителен стаж и възраст за ранно пенсиониране.

“Към заявлението са приложени документи за удостоверяване на осигурителен стаж и осигурителен доход, част от тях издадени от фирма за производство и търговия със стоманени изделия от Перник”, разказват експертите в НОИ. Те забелязали, че стажът от едно фирма, липсва в трудовата книжка. При проверка във фирмата при осигурителя се оказало, че човекът никога не е работил там. През ноември 2018 г. е подаден сигнал до районната прокуратура в града, като към момента тече съдебно дело, обясниха от осигурителния институт.

Други от От страната и света

Жена отказва връзка с по-млад мъж - побеснял, той убива с нож новия й приятел

Отхвърленият Никола Райчев пратил на Дарина съобщение по вайбър: "Ще избия с голи ръце теб и всичките ти близки" На 9 октомври съдът ще разпита обвинения и баща му Ще избия с голи ръце теб и

Калоян Паргов: Необходима е правна защита на жертвите на социални неравенства

Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

>