Сачева: Няма безконтролно извеждане на деца! (Обзор)

20.12.2019 20:26 Лиляна Клисурова
Деница Сачева
Сачева изслуша страховете на родители и членове на различни организации и за пореден път разясни Закона за социалните услуги.
Светлана Ангелова обясни, че в момента има 1356 социални услуги.

Трябва да има съдебно решение

Социалният министър продължава да разсейва страховете със срещи в страната

Безконтролно извеждане на деца от семействата няма! Децата се извеждат от социалните работници, когато има насилие или е застрашен животът на детето, но това трябва да бъде подкрепено от съда. С тези думи социалният министър Деница Сачева се опита за пореден път да успокои страховете на хората, че държавата ще отнема деца.

В петък тя покани протестиращите срещу Закона за социалните услуги, за да се опита за пореден път да отговори на всичките им въпроси. Докато е замразен Законът за социалните услуги, Сачева ще направи и 6 дискусии в страната, за да чуе всички притеснения. 

Деца се извеждат и с административна заповед. Когато има заплаха за живота на дете или възрастен, трябва да има такава намеса. Според нас извеждането на дете трябва да става само ако не може да бъде изведен насилникът, заяви Ивайло Дичев.

“Единственото, което ни казват, е, че няма да се отнемат деца. Не сме параноици, смятаме, че законът е противоконституционен и имаме своите аргументи”, заяви Давид Александров.

Текстовете на Закона за социалните услуги не противоречат на конституцията, обясни бившият конституционен съдия Румен Ненков.

При извеждане на деца първо се търсят най-близките - баба, дядо, леля. Едва при отказ те се настаняват при приемни родители, но това задължително подлежи на съдебен контрол, отговори социалният министър. И даде за пример случая в Кардам, където бабата става настойник на петте изоставени деца.

Предложението социалните работници да не участват при бракоразводно дело или при родителски конфликт срещна подкрепа от Сачева.

ВМРО дописва социалния закон, който веднъж вече подкрепи

Целта на отлагането с 6 месеца на Закона за социалните услуги е да има дебат и да бъдат направени корекции по спорните текстове. Това обяви депутатът от ВМРО Александър Сиди по време на дебатите в парламента. Законът ще влезе в сила от 1 юли 2020 г., решиха окончателно депутатите със 143 гласа “за”. Предложението за отлагане на закона бе внесено от “Обединени патриоти”, които вече веднъж са го подкрепили без възражения. Сега само ДПС се противопостави. Отлагането беше подложено на две гласувания в едно и също заседание. Отхвърлени бяха проектите на “Воля”, която предлага отлагане на спорния закон с 1 г., и на “Атака”, която поиска цялостната му отмяна.

В момента в страната има 1356 вида социални услуги и усилията на правителството са да подобрява качеството им, обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ. Има неточни интерпретации на текстове от закона, те се изваждат от контекста, допълни тя и препоръча законите да се четат в цялост. Злоупотребата със страховете на хората е некоректна, правителството не провежда антисемейна политика, каза Ангелова. И допълни, че най-добрата среда за отглеждане на дете е семейната. Извеждането на дете извън семейството е крайна мярка и става по съдебен ред, а в Закона за социалните услуги няма такава мярка, каза Ангелова.

Проблемът не е, че ще отнемат деца, а че няма кой да гледа изоставените деца. В този закон няма теза за отнемане на деца, заяви шефът на социалната комисия Хасан Адемов. Кристиан Вигенин предупреди, че БСП ще сезира Конституционния съд за някои от текстовете на закона.

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>