2020 г. - пак Хилари срещу Тръмп?

19.12.2019 12:00 Валери Найденов

Няма друго обяснение за

самоубийствения импийчмънт

И така, Доналд Тръмп най-сетне е импийчнат, което не означава, че е уволнен. Това значи само, че му е повдигнато обвинение, което със сигурност ще отпадне в Сената. Нещо повече – тази атака най-вероятно ще му помогне да спечели изборите догодина.

Голямата загадка е защо Камарата на представителите избра да го погне именно заради Украйна. Обвинението е, че той е отложил с месец и половина помощта за тази държава, притискайки президента Зеленски да обяви, че разследва за корупция сина на бившия вицепрезидент Джо Байдън, който от своя страна води убедително в президентската надпревара сред демократите.

През януари в Сената ще бъдат призовани свидетели, които вероятно ще съсипят репутацията на Байдън.

Кой има интерес

от това? Не и

партията на

демократите

Има само един виден демократ, който би могъл да спечели, и това е... пак Хилари Клинтън!

Очевидно е, че Хилари иска отново да се пробва за президент. След като загуби изборите през 2016 г., тя не се прибра у дома да си ближе раните, а започна да пише и да издава книга след книга, след което да ги представя пред свои привърженици в цялата страна, а и в чужбина. В момента представя книга, която е написала заедно с дъщеря си, за великите жени в историята. На тези срещи, които на практика са срещи с избиратели, Хилари не пропуска да обясни, че де факто тя е спечелила изборите, но те са ѝ отнети с помощта на манипулации, намесата на Путин и коварството на Тръмп.

И наистина, Хилари спечели националния вот с близо 4 милиона гласа разлика, но загуби в електоралната колегия, където е важен не само броят на избирателите, но и на спечелените щати. Това е конституционно изискване, което произлиза от факта, че САЩ са федерална република и затова отделните щати имат отделни конституции, закони, парламенти, финанси и политики.

Важното е, че Хилари поддържа огъня жив и изчаква да дойде моментът. Тя не може да се включи в ранната надпревара, но пък има шанс да се яви като алтернатива на демократическия конгрес през юли, който окончателно ще обяви кой ще е противникът на Тръмп.

И така, какво е състоянието на надпреварата в момента?

Джо Байдън води убедително с 27,6 пункта. Следват го Бил Сандърс с 19,3 и Елизабет Уорън с 15,4 пункта. Това са усреднените резултати от всички основни проучвания в национален мащаб.

Разбира се, борбата за номинациите ще се води на първичните избори щат по щат и резултатите може да се окажат доста различни. Но засега Джо Байдън бие убедително. Ако бъде оставен да продължи, трудно ще бъде спрян.

Но ако бъде отстранен скандално от надпреварата, ще се окаже, че неговите основни конкуренти - Бил Сандърс и Елизабет Уорън, са твърде леви за вкуса на политическата върхушка. Бившият президент Обама вече предупреди, че едва ли ще ги подкрепи на конгреса. А подкрепата на Обама води със себе си вота на цветнокожите.

Ако Байдън бъде компрометиран, а нито Сандърс, нито Уорън успеят да съберат мнозинство сред делегатите на конгреса, вероятно ще се стигне до патова ситуация. А и апаратът на демократите едва ли би допуснал социалисти на една ръка от Белия дом.

След десетина гласувания и прегрупирания на делегатите има силна вероятност да бъде издигната нова фигура, която не е участвала в първоначалната надпревара, но затова пък е добре известна и доказала способността си да печели избори.

Кой е това?

Хилари!

Ако спечели номинацията, ще ѝ трябва само да си върне “работническите” щати, които Тръмп ѝ отмъкна под носа през 2016 г. - Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания. В миналото те бяха крепост на демократите, но Хилари ги сметна за гарантирани и не им обърна достатъчно внимание. Успее ли да ги върне, победата ѝ е вързана в кърпа.

Това е едно твърде вероятно обяснение защо демократите решиха да импийчнат Тръмп заради Украйна. Имаха много други поводи – руската връзка, възпрепятстване на правосъдието в разследването на специалния прокурор Мълър, сексуалните афери, назначаването на близки роднини във властта и така нататък, и така нататък. Защо точно Украйна? Защо да говорят за въже в дома на обесения? Защото искат да отстрелят Байдън.

Фамилията Клинтън все още е изключително влиятелна в тази партия и може да дърпа конците както на говорителката в долната камара Нанси Пелоси, така и на шефовете на двете комисии, които импийчнаха Тръмп. Сорос също е на тяхна страна, както и финансовият капитал от Уолстрийт.

Заедно с Обама те наистина могат да отклонят мощния ляв уклон сред демократите.

Това според мен е единственото логично обяснение защо демократите замесиха Украйна в напъните си да свалят Тръмп - добре разбирайки, че най-силният им играч ще отпадне от играта. То е все едно “Барселона” да играе без Меси или “Реал Мадрид” без Роналдо.

Тази жена не се отказва! Заслужава поздравления. Ако тази теория е вярна, то през 2020 г. ще наблюдаваме титаничен сблъсък между двете основни идеологии на днешните елити – политическия постмодернизъм (мултикултурализъм, ултрафеминизъм, джендърен релативизъм и т. н.) от едната страна, срещу десния популизъм, от другата. Какво по-интересно зрелище? Важното е, че левите идеи пак ще са елиминирани.

А сега две-три думи за хубавата дума “импийчмънт”, която за някои политкоментатори си остава неразбрана. Тази заемка попада в английския език от френското empecher, а преди това от латинското impedicare – спъвам, препъвам, слагам букаи (на кон).

Сега е и у нас. Навремето бяха тръгнали да “импийчват” президента Първанов, защото записал какво говори Симеон Дянков. Коварен ход! Това попречи на финансовия министър да избудалка журналята. Иначе думичката бързо навлиза. Както е тръгнало, скоро децата ще се оплакват така: “Мамо, Пешо ме импийчна, та като паднах, и си разбих носа!”

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>