Цените на водата от КЕВР са пределни, но ВиК може да прилага и по-ниски (Обзор)

19.12.2019 23:15 Марияна Бойкова
Експертите на “Софийска вода” след изслушването им от общинския съвет на Перник

МРРБ като принципал е в правото си да препоръча да не се

въвеждат новите тарифи

Поскъпването на водата с 0,1 до 9,3% в 24 града от 1 януари се прави служебно от КЕВР, ВиК дружествата не са подавали заявления. Това става ясно от съобщение на регулатора, в което се обясняват законовите и нормативните му задължения. (Къде с колко е увеличението - виж таблицата).

Графикът до 2025 г. бе одобрен заедно с бизнесплановете на ВиК дружествата, които комисията приемаше поетапно от 2017 г.

В цените за всяка година са включени и инвестициите в мрежата, които водните дружества са задължени да правят, както и за подобряване на качеството на услугата.

От КЕВР съобщават, че ВиК операторите не са длъжни да подават заявления за влизане в сила на одобрените в бизнесплановете цени.

От регулатора поясняват още, че законът за регулиране на ВиК услугите прави изрично разграничение между утвърдените от тях и прилаганите от операторите цени. Водните дружества не могат да тарифират по-високи от постановените от регулатора, но обратната възможност - да прилагат по-ниски цени, е позволена.

Решението за въвеждане на цените от КЕВР се взема от управителите на търговските дружества.

Освен това министърът на регионалното развитие като принципал може да изиска да не бъдат въведени утвърдените от КЕВР цени.

Свързване на водната мрежа на Перник със

София би струвало десетки милиони

Свързването на ВиК мрежата в Перник с тази на “Софийска вода” би струвало десетки милиони левове. Това заявиха двама експерти от “Софийска вода” в четвъртък пред участниците в заседание на общинския съвет в Перник, на което бяха поканени.

Най-близката връзка би могла да е между язовир “Бели Искър” и Палакарийския канал, който е към водосбора на язовир “Студена”. Разстоянието обаче е над 50 км и е невъзможно за няколко месеца подобна връзка да се изгради, обясни пред общинските съветници и новият прокурист на ВиК - Перник, Камен Каменов.

Той подчерта пред съветниците, че се е съгласил да заеме поста единствено защото премиерът Бойко Борисов се е заангажирал с проблема.

Пред общинските съветници бе представен и доклад на “Софийска вода” за състоянието на местното водно дружество. Според документа то се е управлявало изключително безхаберно. Дружеството не е имало нито достатъчно екипи, нито техника, но за сметка на това има към 13 милиона лева несъбрани вземания.

Нов режим влиза в сила в Перник от днес. В централната част и част от кварталите вода ще има от 14 до 22 часа, както и в някои села. В други части на града - от 19 до 8 часа или от от 9 до 19 часа. Трети график е от 15 до 23 часа, а на други места от 6 до 21 часа.

Министър Аврамова:

В Перник няма да

има поскъпване

Държавата ще гласува против увеличението на цената на водата в Перник независимо какво реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), заяви в четвъртък по Нова телевизия регионалният министър Петя Аврамова.

Тя обясни, че решението дали определената от КЕВР пределна цена ще бъде въведена е на Общото събрание на съдружниците във ВиК дружеството, където държавата има 51%. “Категорично това, което комисията реши, не е задължителна цена”, подчерта министърът.

Регионалният министър обърна внимание, че въвеждането на бедствено положение в общината ще даде възможност да се съкратят процедурните срокове за изпълнение на мерките за запълване на язовир “Студена” с вода и да може по-бързо да се работи на терен.

Във връзка с разследването на прокуратурата министърът каза, че и ВиК дружеството, и МРРБ имат готовност да дадат всякаква информация и ще бъде оказана пълна подкрепа. “Бих подала оставка само ако премиерът ми я поиска”, каза Петя Аврамова.

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>