600 000 лв. не стигат на Художествената академия за заплати и неотложни разходи

20.12.2019 05:00 Ярослава Прохазкова
В новия корпус на Националната художествена академия има 16 ателиета и 3 лекторски зали.

-  Новият корпус не ощетил бюджета на висшето училище

- Преподавателите досега са взели само аванс за ноември

- Разговорите с МОН продължават

Около 600 000 лв. не достигат на Националната художествена академия за заплати и други неотложни разходи. Засега преподавателите са получили единствено аванс за ноември, стипендиите на студентите обаче са изплатени. Това съобщи ректорът в оставка проф. Николай Драчев, който представи новия учебен корпус на академията. Модерната сграда е построена с близо 3 млн. лв. по Оперативната програма “Региони в растеж”.

От десетина дни преподаватели от академията протестират срещу липсата на заплати. Ректорът пък подаде оставка, след като стана ясно, че Художествената академия е изправена пред опасността да фалира. В момента тече пореден одит на Министерството на образованието и науката. От Студентския съвет на НХА пък уточниха, че студентите са си получили стипендиите за успех, но предстои да бъдат изплатени и парите им за значими студентски постижения.

“260 000 лв. трябват за заплати за декември, в ателиетата за реставрацията сме спрели водата, защото има течове. Вертикалните щрангове в студентските общежития са от 50-60 години, непрекъснато има аварии. Реално, ако не бяхме плащали тези неща,

трябваше да спрем

учебния процес

през септември”,

коментира проф. Драчев. Според него се тиражират информации, които са неверни, недоброжелателни и уронват имиджа на академията.

“Лошата държава не може да се меси в свещената академична автономия. Те имат пълното право и отговорност да се разпореждат със средствата както решат. Това, което се е случило, е да извършат разплащания по капиталови разходи, преди да са платили заплати и стипендии - нещо, което не е в съответствие с регламентираните приоритети; доколкото разбрах, са отклонили и целеви средства.” Така министърът на образованието Красимир Вълчев коментира проблема с липсата на пари преди седмица. Група от академичния съвет на Художествената академия и вчера беше на среща с него.

“През 2005 г. се проведе конкурс, участваха над 30 колектива. Спечели колективът “Стефан Добрев - архитектура и дизайн”.

Имаше много

дебати по проекта

Радвам се, че 14 г. след като стартира процедурата, проведена по всички правила, най-сетне реализирахме първия етап на проекта”, каза архитектът на новия корпус Стефан Добрев.

Проф. Драчев пък обясни, че не иска да се хвали, но резултатът бил категоричен - 16 нови ателиета, 3 лекторски зали и компютърна зала. В най-високата част на новия корпус пък е библиотеката, в която ще се съхраняват много ценни издания. Направихме най-необходимото да се случи, допълни той.

В момента например стая с размер 5 на 5 метра обитавали трима заместник-ректори, специалистът по връзки с обществеността и отговорникът по галерийната дейност.

Днес в 17 ч изтича срокът за подаване на кандидатури за нов ректор. Засега е ясен само скулпторът проф. Велислав Минеков.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>