Мълчание и много несигурност в процеса за импийчмънт на Тръмп

18.12.2019 15:27 Шарлот Плантив, Франс прес

Един ден през януари догодина в американския Сенат ще настъпи тишина. Облеченият в черната си тога председател на Върховния съд със сериозно изражение ще положи клетва, преди да започне да изпълнява историческа роля: да председателства процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп.

Няколко седмици по-късно стоте сенатори ще се произнесат дали президентът е виновен. Ако тези, които го признават за виновен, са по-малко от 67, което е най-вероятният сценарий, Тръмп ще бъде оправдан и енергично ще продължи кампанията за преизбирането си.

Всичко може да се реши между тези две събития.

Ако горната камара на Конгреса следва правилата, станали официални през 1986 г., този необикновен процес ще започне така: група конгресмени демократи от Камарата на представителите, придружени от охрана, ще излязат от южното крило на Капитолия и ще отидат в северното му крило с обвинителния акт срещу президента.

При пристигането им в Сената високопоставен служител в сферата на сигурността и протокола, т.нар. парламентарен пристав, ще призове за тишина: "Всички да пазят тишина, под страх от вкарване в затвора, докато Камарата на представителите представя на американския Сенат клаузите на обвинението срещу Доналд Джон Тръмп".

Конгресмените от Камарата на представителите, които ще играят ролята на обвинители, ще изчетат двете обвинения срещу милиардера републиканец: "злоупотреба с власт" и "възпрепятстване на нормалната работа на Конгреса".

Те ще изложат аргументите си: президентът е поискал от Украйна да разследва един от потенциалните му съперници на изборите догодина, демократа Джо Байдън, и е упражнил натиск за личното си облагодетелстване, като е замразил жизненоважната военна помощ за Украйна в конфликта й с Русия. След разкриването на шантажа Тръмп е попречил на разследването в Конгреса, като е забранил на съветниците си да свидетелстват и да предоставят документи, ще кажат още обвинителите.

"Безпристрастно"

С ръка върху Библията председателят на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс ще се закълне да "ръководи процеса безпристрастно". След това клетва ще положат и стоте сенатори, които ще бъдат едновременно съдии и съдебни заседатели.

В залата на Сената от галерията до 200 гости могат да наблюдават този момент.

По този начин започва през 1868 г. процесът срещу президента демократ Андрю Джонсън, а на 7 януари 1999 г. - този срещу Бил Клинтън, съден, че е излъгал за връзката си със стажантката в Белия дом Моника Люински.

Нищо обаче не задължава Сената да действа по този начин.

По въпроса за американската конституция е доста лаконична: тя оставя на Камарата на представителите грижата как да ръководи разследването и повдигането на обвинение ("импийчмънт") срещу президента в случаите на "държавна измяна, корупция или други престъпления и нарушения на правилата по служба".

Сенатът може да го осъди с мнозинство от две трети в процес, който се ръководи от председателя на Върховния съд. По останалите въпроси Сенатът може по своя преценка да определи продължителността и начина на водене на дебатите.

"Спокойствие и достойнство"

През 1999 г. разполагащите с мнозинство републиканци преговаряха с демократите още по-дълго време преди започването на процеса. "Смятаме, че най-добрият начин да запазим спокойствието и достойнството си, е да си говорим", каза тогава лидерът на сенаторите републиканци Трент Лот.

Заедно двете партии определиха правилата на играта: публични изслушвания всеки ден от 13:00 до 18:00 ч., за да може сутрин Сенатът да решава другите си задачи; писмено формулирани въпроси, прочитани на глас от председателя на Върховния съд; три дни за защитата.

Процедурните въпроси бяха обсъждани при закрити врата и по този начин сенаторите постигнаха съгласие за видеопоказания на Моника Люински.

Ситуацията обаче е много по-напрегната отпреди 21 години и перспективата за споразумение между двата лагера изглежда илюзорна.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл директно заяви, че "по всички въпроси" ще съгласува действията си с Белия дом, който изглежда се колебае между кратък процес без свидетели и възможността да използва процеса за атака срещу опонентите на Доналд Тръмп.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър се надява, че няколко републиканци ще гласуват заедно с 47-те демократи за фиксирането с обикновено мнозинство на "справедливи и честни правила". С тяхна подкрепа той иска да призове четирима съветници на президента, които все още не са давали показания. Засега нито един републиканец не е дал признак, че е готов да гласува по различен начин от съпартийците си.

(БТА)

Други от От страната и света

Над 40 полицаи са ангажирани за изборите за кметове на селата Висока поляна и Ясенково в Шуменска област

Над 40 полицейски служители са ангажирани за провеждането на частичните избори за кметове в село Висока поляна в община Хитрино и в село Ясенково в община Венец на 20 октомври

Министрите на отбраната на страните от Г-7 подкрепят "необратимия път" на Украйна към членство в НАТО

Министрите на отбраната на страните от Г-7 заявиха, че подкрепят "необратимия път на Украйна към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО", предаде Ройтерс, цитиран от БТА

АПИ съобщи, че е пуснато движението по детелината на булевард "България"

Въпреки че от СО не е изпълнено изискването за рамка за височина на камионите, удобството на гражданите е най-важно и затова движението по детелината на булевард "България" е пуснато

Столична община отваря за движение моста на бул. “България” и няма да се съобрази с АПИ

Столична община отваря за движение пътната връзка от бул. "България" към Околовръстен път в посока "Младост" под компрометираното съоръжение. "Разпространената от АПИ позиция в петък не отговаря на

Няколко души, сред които и кмет по първоначална информация, са убити при израелски въздушен удар в Ливан

Няколко души, сред които и кмет, бяха убити при израелски въздушен удар по село в западната част на долината Бекаа в Ливан, съобщи ливанската новинарска агенция ННА

>