27 червени депутати не се подчиниха на Нинова и подкрепиха Цацаров за шеф на Антикорупция (Обзор)

11.12.2019 22:30 Ана Михова
Сотир Цацаров и другият кандидат за антикорупционната комисия Симеон Найденов преди дебата
Йордан Цонев разговаря с Вежди Рашидов (в гръб) по време на дебата.
Георги Марков

ВСС  ще гласува неговата оставка в четвъртък и

вероятно Гешев влиза в кабинета му до дни

27 червени депутати не се подчиниха на Корнелия Нинова и дадоха гласа си при избора на Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия.

В сряда главният прокурор получи подкрепата на 165 народни представители от всички парламентарни групи. Против бяха само 30, а трима се въздържаха. В залата присъстваха 198 народни представители. Вторият кандидат за поста Симеон Найденов от “Воля” получи подкрепата на 12 народни представители.

На разгорещените дебати, продължили близо час и половина, председателят на БСП Корнелия Нинова обяви комисията за “мъртвородена”. Тя я обвини, че не се бори с корупцията. Въпреки твърденията ѝ, че левицата няма да подкрепи Цацаров, 27 от хората ѝ я опровергаха.

Сред тях бяха знакови червени имена като зам.-шефа на парламентарната група Драгомир Стойнев, шефа на икономическата комисия Петър Кънев, журналиста Тома Томов и параолимпиеца Михаил Христов. Те бяха лансирани за депутатските листи лично от Нинова.

За Цацаров

гласуваха и

червени

депутати, които

при мандата му

станаха

обвиняеми - Светла Бъчварова и Манол Генов. Той получи подкрепата и на Георги Стоилов, чийто брат бе разследван от Специализираната прокуратура.

“Решението на ПГ “БСП за България” бе против кандидатите, а депутатите ни с различно мнение могат да гласуват, както преценят”, коментира Георги Свиленски от левицата.

Самият Цацаров бе в пленарната зала при дебата и гласуването.

“Той е всичко това, което другите не са”, повтори Емил Димитров, който представи кандидатурата му от името на вносителите.

“Председателят на комисията трябва да се избира от президента”, припомни пък идеята на социалистите Крум Зарков. БСП вече внесла проект в тази посока.

“Президентът можеше да назначава председателя, ако бяхме президентска република”, опонира му Християн Митев от “Обединени патриоти”.

Славчо Атанасов от същата формация пък призова Цацаров, когато оглави комисията, да “хване големите риби в родния си град” (Пловдив). “Орелът не лови мухи”, заключи той. Вежди Рашидов пък го похвали, че е издигнал много високо авторитета на прокуратурата.

“Когато изслушахме концепцията му, се убедихме, че този избор е правилен”, заключи Явор Нотев от “Атака”.

След гласуването Цацаров се отправи към прокурорската колегия на ВСС, за да я председателства за последен път.

Вчера той депозира оставката си, която колегията прие за сведение, а утре ще бъде внесена на заседанието на Пленума на ВСС, за да я гласува. После президентът трябва да издаде указа за неговото освобождаване.

Георги Марков за Лозан Панов: Кой си ти, бе, господинчо, налягай си парцалите

Депутатът препоръча

на шефа на ВКС

“да си гледа чистотата

в тоалетните и

хлебарките”

Аз ще гласувам за Сотир Цацаров. Не може да си толкова години успешен главен прокурор, а да не можеш да се справиш с една КПКОНПИ. Това заяви от трибуната на парламента бившият конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков.

В изключително емоционална реч той отбеляза, че големият проблем са “невероятните скандали, в които “ври” правозащитната система”.

Марков припомни, че на 14 декември се навършват 30 години от падането на член 1 на тогавашната конституция. (Този текст казва, че ръководната роля е на Българската комунистическа партия (БКП) - б.р.).

“На онзи 14 декември никой не е мислил, че ще дойде ден, когато

10 часа ще гледаме по телевизията

как настървени, мразещи се

съдии говорят на прокурорите

и те да им отговарят. В коя страна има такова чудо? Вчера бях в Монтана. Казват ми избирателите: “Г-н Марков, ония какво се джанкат. Ония бяха ВСС. Може да си представите докъде са стигнали ВСС. Да рухне авторитетът на България пред света. Никакви чужди инвеститори няма да дойдат у нас”, каза още Марков.

Той предложи да бъде организиран дебат в Народното събрание за състоянието на съдебната власт и ясно “да бъде казано, че сме парламентарна, а не съдебна, президентска или правителствена република”.

Марков припомни още, че при падането на член първи от предишната конституция 16 върховни съдии са били освободени, защото са били свързани с БКП, но никой от тях не си позволил да каже и една дума или да прави политически изказвания за разлика от председателя на ВКС Лозан Панов.

“ВКС стана политическа партия,

обслужва интересите

на “Да, България”, която изобщо

не мисли за България”,

добави Георги Марков.

“Кой си ти, бе, господинчо, ти се деполитизиран и си налягай парцалите. Гледай си чистотата в тоалетните и хлебарките. Ела на себе си, г-н председател на ВКС. Дайте да не се фокусираме само върху прокурорите, а през това време някой съдия да чете речи, защото някой му ги пише тези политически речи, защото това е претивозаконно”, заключи бившият конституционен съдия.

Други от От страната и света

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

Юлиян Попов: България получи много добър и интересен ресор в ЕК

Ресорът е много добър, много е интересен. Освен това в светлината на доклада на Марио Драги, който се очертава като индустриална стратегия на Европа за следващия период

Елена Йончева се срещна с отвлечените български моряци от кораба "Галакси Лийдър"

Елена Йончева се срещна с двамата отвлечени български моряци от кораба "Галакси Лийдър". Това става ясно от прессъобщение разпространено до медиите. Моряците са при хутите от ноември миналата година

>