Израел търси съюзници сред протестиращите в Иран

03.12.2019 15:00 Игор Субботин, в. "Независимая газета"
СНИМКА: Pixabay

Протестите в Иран стават елемент от израелската стратегия за противодействие срещу "иранската заплаха". Израелски издания разкриват подробности от план, предложен от новия министър на отбраната на Израел Нафтали Бенет. Той предвижда еврейската държава да засили ударите по ирански обекти в Сирия, докато "режимът на аятоласите" е зает да се бори с демонстрантите. От изявленията на Бенет става ясно, че Израел дори може и сам да подкрепи протестните действия в Иран.

За представения от Нафтали Бенет нов план за борба с иранското присъствие в Сирия съобщи порталът Ynet. Министърът бе назначен временно на поста от премиера Бенямин Нетаняху, но изглежда има желание да се закрепи на него. За това поне говорят новите порядки, които въвежда.

В деня, когато Бенет официално пое длъжността, Армията за отбрана на Израел (ЦАХАЛ) атакува високопоставени представители на палестинската групировка Ислямски джихад не само в Газа, но и на сирийска територия. А съвсем наскоро шефът на отбранителното ведомство заяви, че израелските военни вече няма да предават на палестинците телата на убитите, независимо какви възгледи са имали.

Промените вече засегнаха и стратегията на Израел в Сирия. В разговор с израелския военен елит Бенет съобщи, че занапред еврейската държава няма да поставя акцент върху възпирането на проиранските сили в съседната страна. Вместо това министърът смята да използва по-интензивно нападателния капацитет на Израел, за да сложи край на иранското военно присъствие в Сирия.

Моментът е най-подходящ за целта, убеден е Бенет. Протестите в Иран, а също така в Ливан и Ирак (и в двете страни има иранско влияние) създават за Техеран цял "прозорец от проблеми", казва министърът. Според него, вместо да изчакват, докато иранците наближат Голанските възвишения, израелците трябва сами да ги да атакуват. Нито САЩ, нито Русия няма да свършат тази работа, преразказва Ynet думите на Бенет.

Израелският министър на отбраната демонстрира без притеснение, че не е безразличен към протестите в Иран, избухнали заради вдигането на преференциалните цени на бензина. Миналия уикенд Бенет призова програмистите от цял свят да подпомогнат иранския народ в преодоляването на забраните за използване на социалните мрежи. Ограниченията, както знаем, бяха въведени на фона на демонстрациите срещу поскъпването на горивата.

"Колко ли трябва режимът да се страхува от своя народ, за да отреже достъпа му до Фейсбук, Туитър и другите социални мрежи? - запита министърът във видеообръщение. - Затова ми хрумва една щура идея. Какво ще стане, ако всички техничари по света, било то израелци, араби, иранци, американци, европейци или други, се обединят в името на една цел: да помогнат на многострадалния ирански народ да получи достъп до социалните мрежи?"

По думите на Бенет всеки може да даде своя принос - от професионалния инженер в сферата на изкуствения интелект до любителя, прекарващ свободното си време в своя гараж.

"Обадете се на способни приятели, вземете си енергийни напитки и програмирайте цяла нощ, за да направите невъзможното", призова израелският министър. В своя клип той нарече иранците "добри и почтени" хора, заслужаващи основните права, гарантирани в демократичните държави: "Заедно можем да покажем на персийците и на иранската диктатура, че властта на хората е по-силна от хората на власт".

Призивът бе издържан в нова стилистика, при все че изявленията от този род помагат на иранската пропагандна машина да засили образа на външния враг, ужким стоящ зад протестите. Миналия уикенд темата бе подета от началника на иранския Генщаб Мохамад Хосейн Багери, заявил, че антиправителствените акции в Ислямската република се дължат на заговор. "През първите 24 часа онова, което правеха хората (по улиците на иранските градове, бел. изд.), бе нормален протест, но някои излязоха на улиците, за да подкопаят и разрушат сигурността на страната", каза той.

Според военачалника е неестествено една мирна демонстрация да се превърне в насилствена акция. Багери изтъкна, че забраната да се използват интернет ресурси в Иран е спомогнала да се предотврати паниката и разпространението на фалшиви новини.

Колкото и смели да са плановете на Бенет, има причина да се съмняваме, че стратегията му ще се реализира изцяло. Това е скептицизмът на израелския военен елит, според който еврейската държава просто не е готова за пълномащабна война с Иран. При евентуални бойни действия срещу проиранските формирования може да се стигне дотам, че срещу Светите земи да бъдат изстрелвани по хиляда ракети дневно, предупреждават военните. Националната система за противоракетна отбрана може да не се справи с такъв натиск. Преди няколко месеца командващият тиловата служба на ЦАХАЛ генерал-майор Тамир Ядай заяви: "Врагът е разработил концепция, според която нападенията ще се използват не само за терор и сплашване, но и за да парализират израелския тил и да нанасят щети на системата за противовъздушна отбрана."

Както сочи миналогодишният доклад на Еврейския институт за изследвания в областта на националната сигурност на Америка (JINSA), ракетният арсенал на ливанската групировка Хизбула, иранска креатура, може да възлиза на 120 000 до 140 000 единици. Въпреки че по-голямата част от тези запаси представляват ракети с малък обсег, според Израел "Партията на Бога" разполага сега с достатъчно ресурси, за да държи под прицел цялата територия на еврейската държава.

Освен това през последните години Иран положи много усилия, за да повиши точността на своите ракети. Експерти на JINSA предупреждават, че евентуален конфликт в Северен Израел може да има катастрофални последици и за местните жители, и за инфраструктурата на еврейската държава.

/БТА/

Други от От страната и света

Земетресение на границата между България и РС Македония

Земетресение с магнитуд 2.7 по Рихтер е регистрирано в граничния район между България и Северна Македония, съобщават от Националния сеизмологичен център към Националния институт по геофизика

Куриоз: Земетресението от 1977-а виновно за наводнена баня в Свищов

Земетресение в Свищов от 1977 г. е причината банята на мъж от града да мухлясва и да се наводнява 45 г. по-късно. Това е основното заключение от куриозно съдебно дело

70 участници от 28 областни дирекции на МВР ще се борят за Пътен полицай на годината (Снимки)

70 състезатели от 28 областни дирекции на МВР ще мерят сили в ХХХ-я Юбилеен национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2024 г.", организиран от Главна дирекция „Национална полиция"

Министър Илков: Няма данни за още от радиоактивния америций 241

Няма данни за други количества америций 241, каза пред журналисти в Панагюрище служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. При специализирана операция на МВР

Гърция атакува туризма “всяко мазе под наем” с такса от 8 евро дневно, климатик и прозорец

В регион Атика леглата в местата за краткосрочно наемане за 10 г. са се увеличили със 751%, сред собствениците и много българи Отдавали се безразборно, отчете министерството на туризма

>