Деница Сачева още във вторник става социален министър (Обзор)

01.12.2019 22:00 Виктор Иванов
Деница Сачева

Министрите не искали вече да работят с Бисер Петков, майките, като вземат властта, да го направят пак министър, отсече Бойко Борисов

Ирена Соколова подава оставка в понеделник, премиерът обвини своите, че заради изборите са потулвали проблема с водата на Перник

Деница Сачева, досега заместник-министър на образованието, ще е новата министърка на труда и социалната политика. Още във вторник премиерът Бойко Борисов ще предложи на Народното събрание да я избере на мястото на подалия оставка Бисер Петков, обяви министър-председателят в неделя вечерта.

Назначението на Сачева като социален министър било

консултирано

вече с

коалиционните

партньори

от “Обединени патриоти” и специално с лидера на НФСБ Валери Симеонов, обясни още премиерът.

Петков подаде оставка в петък вечерта след искане на премиера. Още на следващия ден обаче отново майките на деца с увреждания застанаха в защита на социалния министър и поискаха от Бойко Борисов да го остави на поста му. По същия начин през 2018 г. те вече успяха да спасят Петков като социален министър, след като Борисов пак му бе поискал и получил оставката.

“Отнасям се с уважение към майките на деца с увреждания, 150 млн. лв. отделихме за тях. Но както аз не им се меся с кой политик си говорят и подкрепят, така нека те се съобразят, че

мое право е

да си избирам

и назначавам

министрите”,

коментира апела им Бойко Борисов вчера.

В предизборната кампания за кмет на София част от майките от движението “Системата ни убива” подкрепиха независимата кандидатка Мая Манолова.

Имало много други организации, които са изпратили писма в подкрепа на решението на Борисов да уволни социалния си министър, каза още министър-председателят вчера.

“В социалното министерство не са само децата с увреждания, но и много други

проблеми и

батаци -

пенсиите,

телковете,

контролът на

болничните

Хората в социалното министерство недоволстват. Дори министрите не искат да работят повече с него”, мотивира Борисов защо е решил да се раздели с Бисер Петков.

“Мисля, че с Деница Сачева ще се справим по-добре”, убеден е той.

Досега министър

Петков не е

подавал оставка

само веднъж,

както бе

публично

известно,

а 5 пъти,

обясни още Борисов.

“Ако майките толкова си го харесват, като вземат управлението, да си го направят пак министър”, добави той.

“Бисер Петков е професионалист, но не е достатъчно. От един министър се очаква да бъде политически говорител. Да си на министерска позиция и да си само експерт, означава да не използваш целия потенциал на позицията. Едно добре скроено публично послание има по-голяма публична мощност дори от закон.”

Така коментира по-рано през деня оставката на социалния министър пък вицепремиерът Томислав Дончев.

Мотив за рокадата е бавното темпо, с което се правят реформи, каза той. Една от причините е и

истерията,

че държавата

ще отнема деца, макар че отговорността, че темата не е обяснена добре пред обществото, била на целия кабинет, обясни още Дончев в интервю по БНР.

Очакванията към новия социален министър са да е професионалист, да може да прави политики и да е по-смел за реформи, каза вицепремиерът. Изказването му бе направено броени часове, преди Борисов да обяви, че се е спрял вече на Деница Сачева за поста.

Премиерът потвърди и още една смяна във властта. В понеделник оставка ще подаде областната управителка на Перник Ирена Соколова. Тя ще бъде освободена с решение на правителството в сряда.

Причината за отстраняването ѝ е водната криза, допусната в Перник. Според Борисов и Соколова, и бившата кметица от ГЕРБ Вяра Церовска са потулвали проблема заради местните избори. “А ако не бяха мълчали, може би нямаше да загубят”, допълни премиерът и лидер на ГЕРБ. “Заради това сега кмет, областен управител, шеф на ВиК си понасят отговорността”, допълни той.

Правителството мисли за осигуряване на допълнителни водоизточници за Перник, за

да се прекрати

водният режим

в града. Сушата обаче е страхотна в цялата страна, язовирите са празни, а някои дори изчезнаха, коментира още Бойко Борисов.

Тя върна за 2 г. 40 000 деца в клас

Предложената от премиера Бойко Борисов за социален министър Деница Сачева сега е заместник-министър на образованието.

 В МОН Сачева отговаря за приобщаващото образование – за децата със специални образователни потребности, със заложби, както и за деца от социално слаби семейства.

 Активно работи за дигитализацията на образованието, както и за модернизацията на училищата. В нейния ресор е и политиката за българските училища зад граница и лекторатите по български език. По нейно предложение бе защитен пред ЕК проект за над 100 млн. лв. за дигитализация на средното образование у нас.

 Ден преди премиерът да обяви номинацията за социален министър, Сачева бе в Истанбул, където за първи път българският език влезе в учебната програма на Истанбулския университет. Постигна и договореност за разкриване на специалност по български език там и за българска секция в библиотеката на университета.

 Под ръководството на министър Вълчев Сачева пряко отговаряше за една от най-успешните политики в правителството - връщането на над 40 хил. деца в клас.

 По нейно предложение учениците от частни училища вече имат стипендии. Реакцията ѝ бе по повод това, че най-добрият играч на републиканското първенство по баскетбол през 2017 г. Андрей Петков бе лишен от стипендия, защото е ученик в частно училище.

 По време на мандата си Сачева закри два интерната за деца - в с. Драгоданово, Сливен, и в с. Керека, Габрово. Първият беше нашумял със скандали и криминални прояви.

 Сачева бе заместник в социалното министерство в кабинета “Борисов 2”. Тогава тя работеше по промени в Семейния кодекс и правилата за осиновяване, които бяха подготвени изцяло, но така и не влязоха в парламента.

 Бъдещата социална министърка осинови 10-месечното момченце Виктор. “Винаги съм знаела, че ще осиновя дете. Майка ми е осиновено дете, а аз обичам да се ровя в причините и следствията. Отгледана съм от баба и дядо. Те осиновили майка ми преди около 60 г. и знам прекрасно, че хората се свързват с любов, а не с кръв”, разказа Сачева откровено за това в социалните мрежи.

 Тя се занимава активно с благотворителност. През 2012 г. бе номинирана за Човек на годината заради нейните кампании за сирийските бежанци.

 Родена е на 2 ноември 1973 г. в София. Магистър по връзки с обществеността от Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ и магистър по здравен мениджмънт от университет “Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас. Дипломиран бакалавър по социална педагогика от ЮЗУ.

 Започва кариерата си в социалното министерство - от специалист до ръководител сектор в Националния център за социално подпомагане. През 1999 г. е началник на дирекция “Международно сътрудничество, европейска интеграция и проекти” в НЗОК. През 1999 - 2001 г. е началник на кабинета на министъра на здравеопазването, като отговаря за връзките с международните институции, МВФ, Световната банка и ЕК. От 2016 г. до април 2017 г. е зам.-министър на труда и социалната политика.

Други от От страната и света

Неправоспособен и пиян шофьор кара кола по муждуселски път

Неправоспособен и пиян шофьор кара кола по муждуселски път, съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. На 17 октомври, около 23 часа по пътя между селата Свобода и Крушари е спрян за проверка

Експерт за BG-Alert: Тестът беше успешен, не е трябвало да получим съобщение

Целта на тестването наBG-Alert е била да се провери линията на комуникация от МВР към мобилните оператори, а не до крайните потребители. Ние не е трябвало да получим съобщение

Мъж отвлече и преби 19-годишно момиче от Кресна

Млада жена от Кресна е била отвлечена и пребита от неин съгражданин, съобщават от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Благоевград. Сигналът за побоя е подаден на 16 октомври на тел. 112

Русе е домакин на форум за пътна безопасност и транспортна свързаност

На 23 октомври в Русе от 11 часа в зала „Европа" в Доходното здание ще се проведе форум „Свързаност 2025 в рамките на безопасна мобилност". Основната цел на форума е да представи политиките и мерките

Спират 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" заради годишен ремонт

В първите часове на 19 октомври 2024 г. шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян за планов годишен ремонт, който се предвижда да продължи до края на ноември

>