АФП: Благодарение на санкциите руските сирена тържествуват

29.11.2019 16:32 Анна Смолченко, Франс прес

Първото сирене Елвира Ковтун, някога обикновена домакиня, прави в кухнята в жилището си в околностите на Москва. Четири години по-късно тя ръководи процъфтяващ бизнес, облагодетелстван от санкциите, които руснаците и западняците си наложиха взаимно.

Твърдите сирена "Песчерний" ("Пещерен"), които тя произвежда със съпруга си, спечелиха златен медал през октомври на 32-ото издание на престижните World Cheese Awards - първата награда за руско сирене.

"Не мислех, че това е възможно", ентусиазира се щастливият й съпруг Вячеслав Ковтун, посрещайки журналист на АФП в малката си сиренарница в промишления град Корольов, близо до Москва.

Освен личен успех на двойката, тяхната сиренарница е показателна за напредъка на някои браншове от сектора на хранително-вкусовата промишленост в Русия, откакто президентът Владимир Путин обяви ембарго върху редица западни продукти в отговор на санкциите, наложени през 2014 година срещу Москва заради украинската криза.

От пет години руското правителство полага все по-големи усилия, за да развива производството на продукти, които заместват вносните. В много области резултатите са твърде спорни, особено във фармацевтиката и технологиите, където възникват проблеми с качеството и цената.

За хранително-вкусовия сектор обаче това е просто манна небесна. Създадени бяха редица малки производства за млечни продукти, за да се попълни недостигът им. Същото важи и за плодовете и зеленчуците, освободени от конкуренцията на продукти като полските ябълки или холандските домати.

Според асоциацията на руските млекопроизводители, производството на сирена и техни производни се е увеличило с една трета между 2013 и 2018-а, до 670 000 тона годишно.

Миналата седмица Владимир Путин призна, че е бил "твърде обезпокоен", когато са били обявени първите наказателни мерки срещу Москва, но днес той е удовлетворен от "много сериозните и убедителни резултати". "Всички тези ограничения се оказаха в полза на нашата икономика", заяви той.

Засилен интерес към сирената

Елвира и Вячеслав - и двамата са на по 40 години - са първите изненадани от смайващия успех на тяхната сиренарница Beer & Cheese, открита през 2018 година.

Търсенето вече превишава производствените им мощности. Те са заринати от поръчки и тяхното сирене, отличено на World Cheese Awards, е изчерпано до април, а "Песчерний", с акцентите на орехи и плодове, зрее седем месеца.

Двойката произвежда близо 20 разновидности, сред които и сирене, наподобяващо камамбер, и друго, напомнящо на бри с аромат на трюфели.

"И ден не мога да живея без сиренето. Това са моите бебчета", казва Елвира, която говори като отколешен производител.

Джон Фаранд, директор на Guild of Fine Food, който организира конкурса, дори откроява здравия усет на Ковтунови към занаята. При все това Русия, наследничка на Съветския съюз, няма никакъв опит в малкото частно производство, тъй като СССР масово привилегирова промишлените и унифицираните производства, унищожавайки старите технологии.

Липсата на традиции в производството на сирена въпреки всичко би могла да се обърне в предимство, защото руските производители са "свободни от натиска на традицията и могат да правят нововъведения", отбелязва Фаранд.

Ковтунови освен това си спечелиха похвали от конкурента им Олег Сирота, производител на най-известното сирене в Русия, който на 31 години ръководи и Съюза на руските производители на сирена, лобито на сектора.

Той разказва, че Вячеслав Ковтун го срещнал през 2016 година и му казал, че иска да продаде строителната си фирма, за да се захване с производството на сирене.

Това вече е факт, за голямо задоволство на Сирота.

"Колкото повече добри предприятия за производство на млечни продукти има, толкова повече хора ще имат доверие в нас", посочва този млад мъж, който също получи награда през октомври, в друг международен конкурс във Франция.

Днес Сирота и Ковтунови планират да разрастват бизнеса си и са благодарни за ембаргото на Владимир Путин, което предизвика този "засилен интерес към сиренето".

"Не сме измислили нищо ново", казва Вячеслав Ковтун. "Русия е произвеждала много сирене преди сто години и го е изнасяла в Европа и Балтика. Ние съживяваме рецептите на нашите предци". 

(От БТА)

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>