2,4 млн. лева събра през 2019 г. “Българската Коледа”, помогна на 551 деца и 19 болници

29.11.2019 05:00 Йоана Русева
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава на празничния концерт “Българската Коледа” през 2018 г.
Над 2 млн. лв. бяха събрани по време на празничния концерт "Българската Коледа" през 2018 г.
Евтим Милошев, Силва Зурлева и Любо Нейков бяха наградени вчера от президента Румен Радев за приноса им към инициативата “Българската Коледа”.

Днес президентът Румен Радев

дава старт на 17-ото издание на

благотворителната кампания

2 440 000 лева успя да събере 16-ото издание на кампанията “Българската Коледа” през изминалата година благодарение на хиляди добродетелни българи. Рекорден брой деца - 551, бяха подпомогнати с тях, отделно беше закупена високотехнологична апаратура за 19 болници в цялата страна.

През 2019 г. благотворителната инициатива, която се провежда под патронажа на президента, премина под мотото “В подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания”. Помощ за лечението си са получили 63 деца с ендокринологични, нефрологични и други редки заболявания със средства в размер на близо 312 000 лева.

Малко над 500 000 лв. са дарени от “Българската Коледа” за рехабилитация на 464 малчугани с детска церебрална парализа, епилепсия, хидроцефалия, спина бифида, спинална мускулна атрофия, мускулна дистрофия, аутизъм, родови травми, разстройство в развитието на двигателните функции, вродени аномалии, глухота. С близо 30 000 лева пък са закупени медицински изделия и помощни средства за 24 деца с неврологични заболявания. 

Възможността за осъществяване на прецизна диагностика и оптимално лечение при тежките заболявания е от особено значение за засегнатите деца, тъй като само така те получават шанс за овладяване на болестта.

Новите методи на

диагностика

позволяват

навременното

откриване на

заболяванията в

ранна детска

възраст,

което се отразява върху лечението и успешното предотвратяване на появата на тежки състояния. 

Затова и през изминалата година с близо 1 590 000 лева от събраните средства “Българската Коледа” закупи високотехнологична апаратура за 19 университетски и многопрофилни болници в страната. Сред тяха са апаратура за по-лесно, сигурно и безрисково откриване на зоните в мозъка, причиняващи внезапните припадъци при епилептиците, така че да може да се имплантират електроди с цел дълбока мозъчна стимулация. Тя се налага, когато състоянието не може да се повлияе медикаментозно.

Сред другата закупена техника са апарати за неинвазивна респираторна поддръжка на недоносени деца с екстремно ниско тегло, които се нуждаят от продължително лечение и грижи при оптимални условия на кислородните концентрации и температурен комфорт. Подлагането на апаратна вентилация крие риск за децата от късни усложнения -ретинопатия, хронична белодробна болест и др. Съвременната апаратура обаче осигурява по-добър контрол и значително намалява риска от усложнения в периода на растеж. Такива апарати получиха от “Българската Коледа” болниците “Майчин дом” и “Света Анна” в София и “Свети Георги” в Пловдив.

Новородените бебета в болнците в Добрич и Силистра пък вече се изследват за жълтеница безкръвно, което спестява болката от убождане за кръвна проба.

Много по-малко ще боцкат и рисковите новородени в “Майчин дом”, в специализираната болница “Проф. д-р Д. Стаматов” във Варна и в болница “Св. Георги” в Пловдив, където бе дарена дигитална система за безкръвно изследване на газовете и количеството въглероден двуокис в кръвта. 

Това изследване е важно,

за да могат

лекарите да

следят какво

е качеството

на дишане на

новородените

Без тази система за изследването лекарите трябва да вземат кръв на мъничетата всеки ден, а понякога и по няколко пъти дневно.

Очните прегледи също са едни от основните за недоносените бебета. Навременното откриване на проблем и прилагането на лечение са тези, които позволяват пълно излекуване или значително намаляване на риска от офталмологично заболяване. За целта е необходимо очни прегледи да се правят през 1 или 2 седмици за продължителен период от време със специален апарат за дигитално изследване на очните дъна, с какъвто доскоро детската болница “Проф. Иван Митев” не разполагаше.

Налагаше се

децата да бъдат

транспортирани до Александровска болница, което пък бе свързано с много неблагоприятни ефекти за тяхното здравословно състояние.

Най-съвременна апаратура за диагностика и лечение на заболявания на нервната система получи и отделението по “Детска неврохирургия” в “Пирогов”, а “Свети Георги” в Пловдив получи и ендоскопска апаратура за диагностика на заболявания на горния и долния храносмилателен тракт при децата, липсата на която досега затрудняваше работата на детските гастроентеролози в клиниката.

Тази и друга апаратура бяха закупени с дарените от добротворците на “Българската Коледа” средства през изминалата година, а традицията продължава.

Днес президентът Румен Радев и съпругата му Десислава ще дадат официален старт на 17-ото издание на кампанията в

УМБАЛ “Света

Марина” във

Варна - една от

болниците, която

поема голям

поток от малки

пациенти,

защото обслужва целия Североизточен регион.

“Българската Коледа” отново ще протегне ръка към всички нуждаещи се деца, а акцентът на новата кампания е върху закупуването на апаратура, каквато към момента няма в България и десетки семейства са принудени да пътуват в чужбина за изследвания или терапии.

Всеки ще може да направи своето дарение не само в дните до Коледа, но и през цялата 2020 г.

Други от От страната и света

Зарязани мъже отвличат, бият и плашат с убийство своите бивши

От август 2023-а тези случаи също са домашно насилие Жена е отвлечена и жестоко пребита от бившия си приятел. Друга е избягала след месеци тормоз, но насилникът я намерил в съседен град и я

Български астронавт на хоризонта след посещение на шефа на НАСА у нас

В миналото смятаха Бил Нелсън за сенатор "сухар", а той провокира Златния век на космическите изследвания Харизматичният лидер призова студентите да учат здраво, да участват в изследвания

Агония по делото за прегазения Филип: Свидетели отказват, водят принудително петима в съда

От "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков преди делото, той обеща повече контрол, глоби и лаборатории Когато стигнахме до автомобила, блъснал момчето

Прокуратурата разследва ютюбъра Любомир Жечев за филма за схемата "Исторически парк"

След сигнал на "Исторически парк" варненската прокуратура е образувала досъдебно производство за финансова измама срещу ютюбъра Любомир Жечев за филма му

Атанас Запрянов: Трябват подготвени хора да оперират със сложните оръжейни системи

„Модернизацията и превъоръжаването на Българската армия е много важен процес. Дълго време това беше основен приоритет в нашата отбранителна политика. Разбира се, той остава като приоритет

>