Зеленият пакт на ЕС – по-чисти градове, добър въздух и естествени храни

29.11.2019 01:00 Цветан Кюланов

Това не е утопия, а реална цел на водещия и най-важен проект на новата европейска комисия “Фон дер Лайен”

Често, когато ни питат нас, българите, за какво се борим в живота, ние отговаряме: “Най-важни са ни децата и здравето”. Напук на всички несгоди ние мислим и казваме, че се борим за бъдещето – искаме по-дълъг и здравословен живот за нас и повече възможности за нашите деца. За да постигнем тези съвсем реални цели, са необходими още малко усилия.

В първите дни от мандата си новата Европейска комисия начело с председателя Урсула фон дер Лайен ще положи основите на Европейски зелен пакт – водещия и най-важен проект в европейския дневен ред през следващите години. Пактът ще се състои от серия политики и законодателни предложения за подобряване на живота и здравето на хората и засилване на европейската икономика.

Три са основните изводи, които можем да откроим към този момент: промяната вече е започнала, тя ще обхване цялото общество и ползите от нея са безспорни.

От промяната ще

спечелят всички

Ползите от по-чиста земя и здраво общество ще са за всички – хората, бизнесът, правителствата. Ще започна от най-важните ползи – тези за нас, гражданите. Да живеем в по-чисти, модерни и сигурни градове, да пътуваме по-бързо и безопасно от единия до другия край на страната, да сме спокойни за здравето на децата ни, които ще дишат въздух без вредни газове и прахови частици и ще ядат естествено отглеждани храни – всичко това не е утопия, а реална цел, която можем да постигнем заедно, и то бързо. Материалното ни благосъстояние върви ръка за ръка с реформите, свързани с климата. Ако подходим интелигентно, няма да загубим, а ще спечелим пари. Най-евтината енергия е тази, която спестяваме, вместо да потребяваме. Най-голямото благо не са нито парите, нито нещата, които можем да си купим с тях. Най-голямото благо е времето, в което ефективно и разумно ги използваме. За да удължим това време, най-важно ни е здравето.

Зелената трансформация на Европа е и шанс за нова индустриална революция, за нови работни места и бързо икономическо развитие. Урсула фон дер Лайен говори за двоен преход, свързан с мерки за климата и цифровизация.

Дигиталните иновации съпътстват този процес и носят модерни решения за нашето здравеопазване например. Технологичният скок от своя страна зависи от подпомагането на нашите учени и новатори, на нашата образователна система –

цел, която българският

комисар Мария Габриел

със сигурност ще постигне

Бързото въвеждане на модерни и чисти технологии ще направи европейския и в частност българския бизнес по-конкурентни. Инвестициите са неразделна част от всеки бизнес. Вярно е, че инвестицията в подмяна на съществуващите технологии с нови днес е по-скъпа от подмяната им отново със старите. Но разликата не е твърде голяма. Именно тук е ролята на Зеления пакт да помогне на бизнеса да покрие тази разлика. Новите технологии ще доведат до нови възможности и нови пазари и ще ни дадат предимството от това да сме първи там, където в момента водят САЩ и страните от Азия. Историята помни много примери за иновативни компании, които започват като младежки проект в някой гараж и завършват като най-големите и влиятелни бизнеси в света.

Промяната вече се случва

Един от често задаваните въпроси относно борбата с климатичните промени е “Не е ли вече твърде късно?”. Отговорът на ЕК е: Не, промяната вече е започнала. В Париж преди 4 години светът се обедини около общ план за спиране на глобалното затопляне. Ако световна търговска сила и огромен пазар като ЕС постигне първи въглероден неутралитет, останалите ще се принудят да ни последват. Дори няма нужда от много убеждаване на дипломатическата сцена. Достатъчно е 500 милиона европейски потребители да изберат екологично произведени стоки вместо замърсяващите продукти на нашите конкуренти.

Емисиите на парникови газове в ЕС са намалели с 23% между 1990 и 2018 г. За същия период икономиката му се е увеличила с 61%. Това ясно показва, че тази промяна не е за сметка на благосъстоянието на европейците. Целта на комисията “Фон дер Лайен” е да помогне на европейското общество, като улесни и ускори промяната. Ползите от това да постигнем целите си по-бързо са много – ще живеем в по-чисти населени места, ще се храним с по-здравословни храни и ще работим при по-добри условия. И това може да стане реалност за нас, а не само за бъдещите поколения. Страните от ЕС вече са решили да намалят емисиите с 40% до 2030 г. Предложението на ЕК е тази цел да се увеличи на поне 50%. Важно е да се отбележи, че това са цели за цяла Европа, които не засягат по един и същ начин отделните държави членки. В тази връзка усилията, които трябва да положат Дания или Швеция например, са много по-големи от приноса, който се изисква от България за постигане на общите климатични цели. ЕК ще предложи редица инициативи, които да улеснят промяната – комбинация от финансови стимули, законодателни и регулаторни промени.

Промяната ще

е справедлива

Основна цел на Зеления пакт е да осигури справедлива промяна. Участието на всички и спокойствието, че никой няма да бъде изоставен, ще бъде централна част от пакта. За да бъде устойчива, промяната трябва да бъде социално справедлива и всеобхватна. Това означава, че най-голямо внимание и подкрепа ще получат най-уязвимите региони и групи в обществото. Както знаем, за съжаление, българите все още са европейците с най-ниски доходи в съюза, а зависимостта на икономиката от изкопаеми горива е голяма. Подкрепата, която страната ни ще получи, и целите, които ние като общество ще си поставим, ще са съобразени с тези факти. Важно е да отбележа, че подкрепата далеч няма да е само финансова. Всяка една промяна трябва да има ясна и постижима цел – Брюксел няма нито да налага, нито да диктува на суверенните европейски държави как точно да я постигнат.

В заключение ще кажа, че спасяването на планетата ще е по-евтино от алтернативата. Бъдещето принадлежи на нас и на децата ни. Колкото по-бързо започнем промяната, толкова по-чист и възможен ще бъде светът, в който те ще живеят. А както казваме, най-важни са ни децата. И здравето.

Време е да преминем от думи към действия!

Авторът е изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Други от От страната и света

Зарязани мъже отвличат, бият и плашат с убийство своите бивши

От август 2023-а тези случаи също са домашно насилие Жена е отвлечена и жестоко пребита от бившия си приятел. Друга е избягала след месеци тормоз, но насилникът я намерил в съседен град и я

Български астронавт на хоризонта след посещение на шефа на НАСА у нас

В миналото смятаха Бил Нелсън за сенатор "сухар", а той провокира Златния век на космическите изследвания Харизматичният лидер призова студентите да учат здраво, да участват в изследвания

Агония по делото за прегазения Филип: Свидетели отказват, водят принудително петима в съда

От "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков преди делото, той обеща повече контрол, глоби и лаборатории Когато стигнахме до автомобила, блъснал момчето

Прокуратурата разследва ютюбъра Любомир Жечев за филма за схемата "Исторически парк"

След сигнал на "Исторически парк" варненската прокуратура е образувала досъдебно производство за финансова измама срещу ютюбъра Любомир Жечев за филма му

Атанас Запрянов: Трябват подготвени хора да оперират със сложните оръжейни системи

„Модернизацията и превъоръжаването на Българската армия е много важен процес. Дълго време това беше основен приоритет в нашата отбранителна политика. Разбира се, той остава като приоритет

>