Пловдив и Хасково вдигат такса смет, 20-30% по-високи данъци във Враца

28.11.2019 10:27 24 часа Пловдив онлайн
С 16,7 на сто ще се вдигне такса смет в Хасково. СНИМКА: Делян Аврамов

Във Велико Търново се отказаха от 5-процентната отстъпка

В Пловдив вдигат такса смет, но намаляват налозите за екоколите и запазват данък сгради, в Смолян и Плевен местните данъци няма да се пипат, а във Велико Търново се отказаха от 5-процентната отстъпка, ако парите се внесат до 30 април. В много общини обаче още се чудят какво да правят.

В Пазарджик още тази година беше повишена таксата за битови отпадъци, но само за физическите лица. В зависимост от локацията на имота тя се вдигна от 3 до 38 лв. заради новото регионално депо за битови отпадъци. Кметът Тодор Попов предупреди обаче, че от 2020 г. може да влязат в сила промените в закона за местните данъци, според които вече няма да се плаща по данъчна оценка, а според броя на живеещите в имота - тогава налозите ще се увеличат.

Най-вероятно такса смет ще се повиши от 3,1 до 3,83 промила в Монтана, съобщи кметът Златко Живков. Това ще стане ясно на 19 декември.

Да отпадне отстъпката от 5% за платилите пълния годишен размер на таксата за смет в срок до 30 април, предлага пък общинската администрация във Велико Търново. Промените включват още таксата да се заплаща на две равни вноски - до 30 юни и до 31 октомври на годината, за която е дължима.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров и заместникът му Илия Кирчев казаха, че е неизбежно завишаването на таксата за битови отпадъци. От 1 януари влиза в сила директивата на ЕС, според която отчислението за тон боклук към МИОСВ се увеличава от 57 на 95 лева.

“Всеки пловдивчанин би бил склонен да даде лев-два повече за по-добра услуга. Нашето предложение е такса смет за граждани да скочи средно с 1,20 лева на месец за имот”, посочи Илия Кирчев. За фирмите налогът остава същият. “Той и сега не е малък. Ако го увеличим, това ще рефлектира върху хората, защото работодателите ще бъдат принудени да замразят заплатите”, даде пример зам.-кметът.

В същото време данъкът за автомобили с екологичен клас евро 5 и 6 се смъква с 10%. .“Ако сега притежател на такава кола е плащал 60 лева, от догодина ще брои за нея 55”, каза зам.-кметът. За автомобилите с евро 2, 3 и 4 се запазва съществуващият налог.

“Данък сгради, който е най-масов, няма да се пипа”, категоричен е кметът на Пловдив.

Предложението на управата на община Стамболийски е данък сгради да бъде увеличен със 100%, за колите - с 50 процента, а такса смет - с 45 на сто. Там данъците не са вдигани от 11 г., каза кметът Георги Мараджиев.

Във Враца местните данъци и такси вероятно ще се повишат с 20-30 на сто. Предложението ще се разисква на сесия на общинския съвет.

16,7% ще е увеличението на данъка за битови отпадъци в Хасково заради повишението на таксата за депониране. Вместо сегашните 3 промила за граждани тя ще е 3,5 промила, за фирмите става 13 промила вместо 12. Такова е предложението на кмета Станислав Дечев.

Кметът на Димитровград предлага ставката за такса смет в Димитровград да се увеличи с 1 промил. И Дечев, и Димов обаче бяха категорични, че няма да вдигат данък сгради.

В Смолян не се предвижда увеличение на местните данъци към настоящия момент, заяви кметът Николай Мелемов. “Трудно е да се прави политика с данъци в обезлюдяващ район”, добави той. С встъпването си в длъжност преди 8 г. екипът на Мелемов дори намали данъчните ставки.

В Плевен също няма да се вдигат данъците, заяви кметът Георги Спартански. Нямаме още решение по този въпрос, каза зам.кметът по финанси на Бургас Красимир Стойчев. Във Варна и Ловеч също не са решили какво да правят.

Засега и Благоевград не обсъжда евентуално вдигане. В момента обаче се строи ново депо за отпадъци.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>