Варненският център на НАТО трябва да спре сблъсък с Русия

27.11.2019 21:10 Виктор Иванов

По съоръжението се работи от 2014 г. след анексирането на Крим. Връзката на Турция с Москва ускорила работата, допусна Владислав Горанов

Да се предотврати сблъсък на военни кораби на НАТО с руски, ще е една от основните задачи на координационния център на алианса във Варна.

Центърът ще представлява модерна техника за проследяване на движението в Черно море и координиране както на корабите на трите черноморски натовски държави - България, Турция и Румъния, така и ще работи с постоянната военноморска група на НАТО, разказаха пред “24 часа” експерти от военното министерство.

Създаването на центъра влезе в приоритетите на България и САЩ след разговорите на премиера Бойко Борисов с президента Доналд Тръмп в понеделник. “Трябва да правите голяма разлика между база, флотилия и координационен център”, обясни министър-председателят след разговорите в Овалния кабинет.

“И в момента една от основните бази на военноморските сили е във Варна. В случая говорим за един координационен логистичен център за всички учения, които се провеждат под флага на НАТО в акваторията на Черно море. Това ще изглежда като логистичен център, в който би следвало да има комуникационна техника и оборудване, свързано с планирането и провеждането на ученията в Черно море. Става въпрос само за логистика”, обясни договорката в сряда пред Нова тв и финансовият министър Владислав Горанов. Той придружаваше премиера Бойко Борисов при посещението в САЩ и взе участие в част от разговорите в Белия дом.

Създаването на американска или друга военна база е невъзможно заради конвенцията от Монтрьо от 20-те години на ХХ век, която регламентира присъствието на чужд военен флот извън страните от Черноморския регион. Според заложеното в нея подобни кораби не може да присъстват повече от 3 седмици, коментира пък министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред БНТ. Според него било въпрос на престиж в коя държава ще бъде направен този координационен център.

По създаването на центъра се работи реално от 2014 г., когато в Уелс е взето решение за създаване на верига командни центрове по Източния фланг на НАТО заради руската агресия в Крим. Още тогава за центъра е определено поделение край Варна. Реално натовският център ще надгради българския военноморски център за морски суверенитет.

Официално решение за създаването на центъра все още не е вземано на ниво НАТО и засега военноморското командване на алианса е в Нортууд, Великобритания. Вероятно обаче още на срещата на върха на НАТО в Лондон на 3 и 4 декември създаването на варненския център ще бъде официализирано.

Засега има принципно решение за създаването на черноморски център. Това е станало през 2017 г. на среща на министрите на отбраната на страните членки, показа проверка на “24 часа”.

Вероятно сближаването между Русия и Турция, което предприе в последните 2 г. турският президент Реджеп Ердоган, е ускорило работата по създаването на центъра, допусна още Горанов.

“Това, което съм чувал като позиция на американската държава, е, че те не са възхитени от това, че Турция купува модерни и съвременни, изключително опасни ракетни установки от Русия – това е най-меката позиция, която съм чувал от американска страна”, каза той.

И добави, че България винаги трябва да бъде нащрек, когато Русия и Турция започнат да действат заедно.

Други от От страната и света

Неправоспособен и пиян шофьор кара кола по муждуселски път

Неправоспособен и пиян шофьор кара кола по муждуселски път, съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. На 17 октомври, около 23 часа по пътя между селата Свобода и Крушари е спрян за проверка

Експерт за BG-Alert: Тестът беше успешен, не е трябвало да получим съобщение

Целта на тестването наBG-Alert е била да се провери линията на комуникация от МВР към мобилните оператори, а не до крайните потребители. Ние не е трябвало да получим съобщение

Мъж отвлече и преби 19-годишно момиче от Кресна

Млада жена от Кресна е била отвлечена и пребита от неин съгражданин, съобщават от пресцентъра на Областна дирекция на МВР - Благоевград. Сигналът за побоя е подаден на 16 октомври на тел. 112

Русе е домакин на форум за пътна безопасност и транспортна свързаност

На 23 октомври в Русе от 11 часа в зала „Европа" в Доходното здание ще се проведе форум „Свързаност 2025 в рамките на безопасна мобилност". Основната цел на форума е да представи политиките и мерките

Спират 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" заради годишен ремонт

В първите часове на 19 октомври 2024 г. шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян за планов годишен ремонт, който се предвижда да продължи до края на ноември

>